A panelnek hogy lehet ilyen olcsó a rezsije?
Először költöztem életemben tavaly panelbe és egyszerűen nem hiszem el, hogy ilyen alacsony a rezsi. A távhő 6-8 ezer, áram 2-4 ezer, hidegvíz 2 ezer, gáz a tűzhelyhez 1000, közös költség 8 ezer, internet 5 ezer. Szóval a rezsim egy hónapban mindenestől 24-28 ezer ft.
A lakás 47 nm, panelprogramos a ház, rendben karban is van tartva. 6-8 ezres fűtésszámláért cserébe olyan meleg van, hogy én egész télen alsógatyában vagy rövidnadrágban voltam itthon.
Jól szigetelt lakások, hiszen legnagyobb részük egymást veszi körbe. Az épület alakja szintén kedvező energetikailag, nincsenek kiugró formák, nagy ablakfelületek. A távhő gazdaságos megoldás, mert egy rendszeren tudnak kiszolgálni rengeteg lakást, sokszor úgy, hogy a felhasznált hő hulladékhő (azaz valamilyen más folyamat során egyébként is megtermelődő hő felhasználása). Az áram+gázfogyasztás nyilván az egyéni szokásoktól függ, de mivel fűtened nem kell egyikkel sem, az nem dobja meg. Az internet nyilván ugyanannyi, viszont mivel sok a lakó, valószínűleg több szolgáltató van kiépítve.
A közös költség több lakásra oszlik szét, meg persze nem tudhatjuk mire gyűjtötök vagy nem gyűjtötök. (De mindenesetre most jól irigylem a 8ezreteket, mi 18at fizetünk egy lift nélküli, 2 emeletes, lepukkant lépcsőházú albérletben.)
1. Zárószinten lakom, nem lakik felettem senki. Ez miatt is kifejezetten csendes a lakás. És nem, nem sülök meg nyáron, mert van légkondi. És nem, nem ázok be, mert a panelprogrammal a tetőt is megcsinálták.
2. A közös költségben nálunk úgy tudom a takarítás, szemétdíj, lépcsőházi rezsi, biztosítás díja és felújítási alap van benne.
igen, egy szigetelt házban ez ennyi.
nekünk 74m2-re is kijön 40-ből 2 felnőtt 1 gyerek, pedig magas a közös költség (liftes ház)
A távfűtés jóval drágább, mint amibe most a lakosságnak kerül, csak az állam mesterségesen alacsonyan tartja. Szóval az adófizetők pénzéből ilyen olcsó az.
Félreértés ne essék, egyébként hatékony a távfűtés meg minden, gyakran erőművek hulladékhőjével fűtik. De a mostani ár nem piaci alapon annyi, amennyi.
#5: A gáz meg a villany is az adófizetők pénzéből van. A H tarifa meg geo tarifa meg vezérelt ("ejszakai") áram különösképpen.
A rezsipánik előtt is a távfűtés volt a legolcsóbb, ha minden költséget beleszámolsz.
"távhő 6-8 ezer, áram 2-4 ezer, hidegvíz 2 ezer, gáz a tűzhelyhez 1000, közös költség 8 ezer, internet 5 ezer"
Nem nagy kaland. Ugyanez 4 főre 60m2 tégla lakásban se több azzal az előnnyel, hogy csendesebb és egyedi fűtésű.
Fene se fizetne 6-8 ezret 26 fokos szaunáért, amikor 22 fokban is rövidben vagyunk és ezért 3800-at fizetek. És az enyhe tél miatt így is túlfizetésünk volt.
Áram 4, digi1000 6e. Közös 8. Víz nyilván több, mert nem egy fő. De ennyi.
De jó neked kérdező hogy egy panel putriban laksz, mindenki irigyel!
Főleg hogy most így kidicsekedted magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!