Melyik az olcsóbb/takarékosabb megoldás?
Aki ilyet állít mint az #1 válaszoló, az termodinamikát nem tanult, vagy ha igen, megbukott belőle!
A hőveszteség (a falon belülről a szabadba átmenő hő) hajtóereje a két oldal közti hőmérséklet különbség. Mennél nagyobb ez a különbség, annál nagyobb a hőveszteség. Ha NEM fűtesz, a hőmérséklet különbség idővel csökken, és kevesebb lesz a hőveszteséged.
Nyilván meg kell találni azt az optimumot, hogy komfortos lakásba érkezz. Tehát reggel felhúzod a redőnyöket, hogy a télen alacsonyan járó nap be tudjon sütni az ablakon. Lekonfigurálod a fűtést a munkába indulástól mondjuk a hazaérkezésed előtt 2 órával időpontra. És kitapasztalod, hogy a 2 óra elegendő-e arra, hogy a komfort hőfokod kialakuljon, mire megérkezel. Este lehúzod a redőnyt, hogy a kisugárzást mérsékeld. Nyilván ehhez időben programozható termosztát kell. ( [link] ) De a készülék ára (ha nem ilyen van), hamar megtérül, ha ilyenre cseréled.
Egyelőre radiátoros rendszer van. A padlófűtés még nincs bekötve. Egyébként padlásteres ház.
Értem a logikádat. Szerintem én is így fogom csinálni vagy legalábbis hasonlóan. Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!