Meddig bírják a régi, nyílt égésterű gázkazánok?
Köszi! Igazából én sem hajlok a cserére, azon ok miatt, hogy félek, hogy az új dolgokkal csak a bajom lesz.
A szomszédomat kifaggattam, a hiba azért volt, mert elfelejtetett benne valamit kitisztíttatni, amit évente kellene és letiltotta a kazán. Nem tudta, hogy mi az, nő az illető, annyira nem műszaki zseni.
Igen, ettől félek. Hogy amiben számítógépes vezérlés van, lefog tiltani, piros jelzés, ilyen hiba, olyan hiba, aztán majd ha tényleg teljesen véletlen elfeledkezek megcsináltatni és ülhetek a hidegben.
Ezt meg tudom, hogy ha 1,5 bar alá megy a víznyomás, akkor rátöltök és ennyi feladatom vele. Meg persze az éves tisztíttatás, átnézetés.
Tudom, hogy nem energiatakarékos, pazarló berendezés. Lehet megtérülne a beruházás X év múlva. De ebben a rezsi válságban, ki tudja mi lesz egy év múlva, vagy akár holnap? Tényleg nem tudni. Aztán beruházok 1-2 millió forintos tételbe, ami ugye csak a kazán csere és a hozzátartozó kötelező körök, papírok, tervek. Mellé szigetelés, ajtó csere, satöbbi. Amennyivel most többet fizetek a fűtésre, lehet soha nem térül meg.
Ugyanebben a cipőben voltam a vezérelt áram témával, hogy ugye már csak úgy lehet azt is újonnan igényelni, ha elvégeztetem a teljes szabványosítást, ami nem kis pénz. A villanybojler miatt ugye, mert nappali áramról megy nálam ezáltal, hogy hátha takarítanék meg vele egy kis pénzt.
A kérdés, csak annyi, hogy mikor térül meg nekem ez? Mert most kifizetem a többletet a számlába, havi elosztással, akkor megy egy összegben kellene százezreket kifizetni, ami évek alatt térül meg.
A kazán sok szempontból olyan, mint az autó: a régi autók elhanyagolva is kimentek a világból, tartósak voltak és relatíve olcsó volt a fenntartásuk, cserébe elég sokat fogyasztottak.
A mostani modern autók sokkal kényesebbek a rendszeres karbantartásra és a szervizelésük elég borsos, viszont a keveset fogyasztanak és környezetbarátok.
Ugyanez igaz a kazánra is: egy régi gázzabáló FÉG-et elég volt 10 évente karbantartatni, akkor is tette a dolgát, cserébe köszönőviszonyban sem volt a takarékossággal és a környezettudatossággal. Egy modern kondenzációs kazán ezzel szemben kényes jószág, igényli az évenkénti karbantartást (pl. ha a kondenz szifont nem pucolják k rendszeresen, egyszerűen leáll, illetve a hőcserélő is szétrohad, ha nem kapja meg a rendszeres törődést). Alighanem a szomszédod is ezt szívta be. Egy ilyen karbantartás 30-40 ezer forintos éves költséget jelent, cserébe a kazán gázfogyasztása tényleg a töredéke egy régi, nyílt égésterűnek.
Ha a jelenlegi kazánoddal beleférsz a rezsicsökkentett keretbe, akkor tényleg nem térül meg a csere, viszont ha rendszeresen túlléped, akkor a gatyádat is ráfizeted a gázszámlára, na ilyenkor rohadtul nem mindegy, hogy mennyire takarékos a készülék. Arról nem is beszélve, hogy a régi kazánok alkatrész-ellátottsága teljesen bizonytalan, sok típushoz már csak bontott alkatrészeket lehet beszerezni, de ezek is előbb-utóbb elfogynak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!