Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Meddig bírják a régi, nyílt...

Meddig bírják a régi, nyílt égésterű gázkazánok?

Figyelt kérdés
Kb 25 éve lett beépítve, azóta is működik. Baxi márkájú, de olyan régi, hogy még egy használati utasítást sem találok hozzá a neten Baxi ECO 1.20 a típusa. Annyi, hogy az utóbbi 2 evben mindig fűtési szezon előtt át lett nézetve, ki lett takaríttatva, de soha nem lett cserélve benne semmi, tényleg a központi fűtés kiváltására lett anno csinaltatva, ugyanúgy a régi gravitációs rendszerre lett kiépítve. Nincs semmilyen keringető, csak egy piros tágulási tartály. Szomszédomnak kb 2 éve lett beszerelve kondenzácios, de már elromlott neki tavaly, két napig fagyoskodott télen, amíg a szerelő odaért. Most a rezsi miatt elgondolkodtam, hogy nekem is cserélni kéne, de félek, hogy sok lesz vele a gond, a hiba, meg hogy ha nincs normálisan szigetelve a ház, nem terveztetem újra az egész fűtési rendszert, maradnak azok a nagy vastag csövek, nem érem el a nagy spórolást vele. A radiátorok nem azok a nagy régi vasak, de se nem a modern most kaphatóak. Azok a fajta fehér radiátorok, amiknek simán leszedhető a rács a tetejéről egy mozdulattal, fehér, vékony.

2022. nov. 11. 00:08
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
83%
Régen ahol laktam ott 10 évente kellett szerelőt hívni kilyukadás miatt.
2022. nov. 11. 00:51
 2/15 A kérdező kommentje:
Itt soha nem volt hozzányúlva, sőt tizenévig takarítva sem, sem ellenőriztetve. Két évente szoktam kihívatni a katasztrófavédelmet, semmit nem találtak, hogy a rendszerben hiba lenne, normális értékeket mutat a műszerük, bár nem tudom mit néznek.
2022. nov. 11. 00:59
 3/15 anonim ***** válasza:
87%

Ezek nagyon egyszerű készülékek és jellemzően sokáig bírják. Nekünk is huszonvalahány évesen adta be a kulcsot. Ha jól tudom már csak kondenzacióst lehet értékesíteni. Mi is arra cseréltünk, 7 éve működik hiba nélkül, évente szervízelve. Arra számítunk, hogy ez már nem fogja addig bírni mint a régi, hagyományos, a beüzemelő is azt mondta, ezeknel már több a meghibásodasi lehetőség. Viszont az, hogy nálunk eddig nem volt gond, az számodra ugyanúgy irreleváns információ, mint az, hogy a szomszédodnak 2 év után szerelőt kellett hívnia. Nem tudhatod, hogy neked melyik lehetőség esik be.

Az a baj ezekkel, hogy ha javítani kell, akkor valami olyan alkatrészt kell cserélni, hogy nem feltétlen gazdaságos javítani, érdemesebb újat venni.

Persze érdemes nyílászáró cserével, szigeteléssel együtt tervezni, de még anélkül is kevesebb valamivel a fogyasztás.

Az igazi előny számunkra, hogy az intelligens vezérlés miatt szinte alig van hőingadozás, ezért alacsonyabb beállított elvárt hőmérsékletnél is jobb a hőérzet mint a hagyományos on/off kazánnál. Ott ugye be van állítva egy érték és addig nyomatja a 70-80 fokos vizet a radiátorba, amíg el nem éri. De aztán túllendül és tovább emelkedik a hőmérséklet, hiába áll le a kazán. Beállítod 21-re aztán szépen fölkúszik 24-re. Kazán kikapcsol, hőmérséklet visszaesik, de hiába röffen be 21-nél megint, egy darabig még csökken a hőmérséklet és kezdődik előlről. 5-6 fokos hőingadozás. Most, hogy tudom milyen jó, hogy alig van hőingadozás, már nem mennék vissza, de az az igazság, hogy amíg a régi kazán volt azzal is együtt tudtam élni, mert nem tudtam, hogy másmilyen is lehetne.

Persze az új kazánokat is lehet on/off üzemmódban használni, csak az olyan mintha botot dugnál a küllők közé és úgy akarnál biciklizni.

Meg kell venni hozzá a vezérlést, a külső-belső érzékelőket persze. Ilyen enyhe teleken beállítom októberben a kívánt hőmérsékletet és 35-45 fokos előremenővel majdnem az egész szezont kifűti, kivéve a nagyon mínuszos napokat.

2022. nov. 11. 04:47
 4/15 anonim ***** válasza:
57%
Katasztrófavédelem jár ki ellenőrizni ? Akkor tényleg minden rendben van .
2022. nov. 11. 06:07
 5/15 mindentudó99 ***** válasza:
90%
Addig bírják míg van cserealkatrész. Ha ezzel tervezel vegyél használtan egyet alkatrésznek ha már nem kapható hozzá új. Nekem 4-5 éve nincs gond a kondenzációs kazánnal. Nem muszáj a legbonyolultabbat venni.
2022. nov. 11. 09:03
 6/15 anonim ***** válasza:
83%

A nagyon régi kazánnal az a baj, hogy ha olyasmi szarik be rajta, ami nem javítható és alkatrészt sem találsz hozzá, akkor óriási szívás lesz a csere. Eleve át kell alakítani hozzá a kéményt, a készülékcserét terveztetni kell stb. Ez simán lehet 1,5 - 2 milliós tétel, ráadásul nem megy egyik napról a másikra.

Valamennyivel egyébként a vastag csöves rendszer mellett is tudsz spórolni a kondenzációs kazánnal, mert még ha kondenzálni nagyon nem is fog, a modulációs égőnek köszönhetően csökkenni fog a gázfogyasztásod. De én a helyedben ha már belevágnék egy milliós nagyságrendű fejlesztésbe, akkor biztos kicserélném a radiátorokat és a csöveket is, mert az már nem akkora tétel az egész projekthez képest, viszont a gázszámlában érződni fog.

A kondenzációs kazánok megbízjhatóságával nincs probléma, ha megkapjáj az éves karbantartást, akkor sokáig megbízhatóan működhetnek. Lehet, hogy a szomszédodnál kispórolták az iszapleválasztót vagy egyéb kontárságot műveltek...

2022. nov. 11. 12:03
 7/15 anonim ***** válasza:
55%

Ha amúgy sincsen szigetelve a házad, akkor nem fogsz semmiféle megtakarítást elérni, hiába cseréled le kondenzációsra.

Ráadásul az összköltséged is nőni fog, mert minden évben a kötelező karbantartás összege még hozzáadódik majd az éves fűtésszámládhoz.

A szomszédomnál pl. szinte mindig találnak a "lelkiismeretes gázszerelők" az éves karbantartás során valami "kicserélendő" alkatrészt ami tovább növeli a számlát, és a 30-40 ezres kiszállási és karbantartási díjból hamar lesz 100ezres számla a végére.

Arról meg már nem is beszélve, hogy a 18 éve épített házában ez a harmadik kazán, mindig újabb milliós kiadásokkal.

Magyarul a te esetedben jobban jársz egy teljes nyílászáró cserével és egy födémszigeteléssel. Ezek a valóságban és érezhetően csökkentenének a fűtési költségeidet.

2022. nov. 11. 13:00
 8/15 anonim ***** válasza:
81%
7-es: egy ősrégi, nyílt égésterű kazánnál a kondenzációs 30-40%-kal kevesebb gázt használ, pusztán a jobb hatásfok és a moduláció miatt. Azért ez nem kevés, főleg akkor, ha pont ezen múlik, hogy belecsúszol-e a piaci áras mennyiségbe.
2022. nov. 11. 16:34
 9/15 anonim ***** válasza:
0%

8.

A propaganda szöveg és a valóság között több millió Ft-os kiadás -esetenként pénzkidobás- van.

Kérdező!

Ezeket is olvasd el, mielőtt döntesz:

[link]

2022. nov. 11. 20:23
 10/15 mindentudó99 ***** válasza:
83%
#9 Nekem meg 5 ève megy gond nélkül. Akkor most mi van? Azért nem kell a régieket se szenté avatni. Elég sűrűn van azokról is kérdés itt.
2022. nov. 11. 23:00
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!