Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Miért jobb az átalányos gáz?

Miért jobb az átalányos gáz?

Figyelt kérdés

Én már belefáradtam az egész megértésébe, időm idegzetem sincs mostanában böngészni, csak itt írják most sokan ezt az átalányt..

A villanyunk kb havi 200 kwh, azzal nincs gond.

A gázt főzésre és fűtésre használjuk.

Májustól szeptemberig kb havi 1-2 m³ gáz megy el, október és március és április kb 120-150 m³, november-február kb 300 m³. Jelenleg diktáljuk. Miért lenne jobb az átalány?

2022. szept. 23. 14:40
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
28%

Hogy lehetne negyedévente elszámolni? Éppen az átalány lényege veszne el, ha februárban kijönnek leolvasni az előző három, leghidegebb hónapot? És azt be is vasalnák? Nyáron meg visszautalnák a különbözetet :-D

Téged mi akadályoz meg abban, hogy átalányra álljál át? Vagy neked öröm a piaci árat kifizetni?

Köpök a gázárakra, a kormány kúrta el a gazdaságot - a gáz áráról nyilván nem tehet -, oldják meg, és ne a kisembereket szipolyozzák ki. Pl. vissza lehet pakolni a kasszába, amit elloptak.

2022. szept. 24. 14:10
 12/22 anonim ***** válasza:
29%
Az átalányos gáz annak jó aki nem tud számolni, megvan adva a havi összeg amit be kell fizetned, és kb. az óra közelébe sem kell menned. De egyébként attól hogy áttér valaki az átalányra, még nem lesz olcsóbb a gáz...
2022. szept. 25. 18:05
 13/22 anonim ***** válasza:
20%

11.

Nem. Leolvasnák negyedévente, de ettől még mindig a mindenkori utolsó 12 hónapra néznék mindig. Persze ez neked magas, eszedbe sem jutott.

2022. szept. 25. 18:12
 14/22 anonim ***** válasza:
39%
#13, szerintem ne erőlködj, a mindenkori 12 hónap is kb. ugyanannyi minden embernél, illetve ugyanannyi embernek lenne vagy túlfizetése vagy többlete.
2022. szept. 25. 18:42
 15/22 anonim ***** válasza:
55%

13# akkor minek leolvasni?

az előző 9 hónap akkor most rendezve van?

2022. szept. 25. 19:05
 16/22 anonim válasza:
57%
He? Mit pótol ki a kormány? Aki ezt elhiszi, annak baj van a toronyban. Ez a kormány semmit nem fizet ki helyettünk, csak a propagandát nyomatja.
2022. szept. 27. 12:27
 17/22 anonim ***** válasza:
0%
16# ha nem kéred, akkor az első m3-től kifizetheted a gáz árát piaciáron. 1729 m3-ig.
2022. szept. 27. 13:02
 18/22 anonim ***** válasza:
55%

14.

Ugyanannyinak, mint... mint kinek?

Itt nem erről van szó, hanem arról, hogy aki bármely 12 hónap alatt fölé kerül az éves limitnek, annak kellene piaci árat is fizetnie. Mert ez volt cél. Ez pedig nem valósítható meg azzal, hogy 1 évig mindenki azt csinál, amit akar, és sorozatban jönnek akár olyan hónapok, amikor még a tavalyinál is jóval többet fogyasztunk, de egy db molekula sem lesz ennek ellenére piaci áron számolva.

2022. szept. 27. 15:22
 19/22 anonim ***** válasza:
69%

7, Én átalányban fizetek, egy kicsivel túllépem az átalgfogyasztást, és arányosan több is lett a számlám. Rajta van a számlalevélen, hogy hémy köbméter az átlagos fogyasztásom, az alapján számláznak. Úgyhogy nem igaz, hogy mi nem fizetünk addig semmivel sem többet.

Én két dolog miatt szeretem az átalányt. Egyrészt mert kiszámíthatóbb, nincsenek meglepik, gyakorlatilag egész évben fix a rezsim, mint ahogy a fizetésem is. Illetve meg mert baromi lusta vagyok diktálni... :D Egyedül a víz nincs nálam átalányban (nemsokára lesz), éppen ma diktáltam be egy év után először. Sőt, már egy éve sem én diktáltam, hanem jöttek leolvasni. És szerintem vagyunk még páran így. :) Jó nagy hülyeség lenne betiltani. Főleg azoknak az emberekenek lenne rossz, akik napról napra élnek, s nyáron nem fognak tudni félretenni a magas téli számlákra. Sajnso sokan élnek így... Épp csak a legszükségesebbet fizetik ki, hogy még maradjon pénz kajára a hónap végén.

2022. szept. 28. 11:45
 20/22 anonim ***** válasza:
52%

19.

Ha az egész évi fogyasztásod magasabb, mint a limit, akkor persze, hogy a havinál is így számolják el, vagyis, hogy lesz piaci áras része is.

Én nem erről beszéltem, hanem arról, amikor az éves keretbe belefér a delikvens, de vannak hónapok, amikor megnyomja - nem a szezonális ingadozás miatt - hanem az ehavi átlagos, szokásos fogyasztásához képest. Ilyenkor a diktálóst "megbüntetik", az átalányost nem. Utóbbiakon nem vasalható be az a költség, hogy emiatt abban a hónapban többet fogyaszt az ország és természetesen azt a számlát rendezni kell ez eladó felé piaci áron, de a tényleges átalányos fogyasztó nem fogja majd rendezni (piaci áron), mert az éves összesítésben meg alatta marad. Más szóval azt kéne látni, hogy a gázért az ország nem évente fizet, hanem havonta, így mindig azonnal ki kell fizetni és nagy hülyeség volt éves kerethez kötni. Havihoz kellett volna és mindenki diktál.

Képzeld el az alábbi szitut: mindenki átmegy átalányosba. Az első leolvasásokig semmiféle plusz bevétele nem lenne az államnak, pedig pont ez a cél.

Azt had ne kommentáljam továbbra sem, hogy annak, aki diktálósként júliusban nem tudná félrerakni a megmaradó 20 ezer Ft-okat télire, annak az miért nem probléma, hogy átalányosként még választása sincs, hogy félrerakja vagy nem, magyarán ugyanúgy nem lesz pluszpénze, mert egyenesen le is vonják tőle azonnal a nyári hónapokban, úgy hogy még csak el sem fogyasztotta.

2022. szept. 28. 13:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!