Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Haver közgazdász diplomával...

Haver közgazdász diplomával egy fél éve elég sötét képet fest őszre a gazdaságunkra nézve. A rezsi ezt csak tetézi. Te mit gondolsz? Illetve milyen mértékben? Mivel támasztod alá?Ha most 30 000-et költők/hó kajára maa mire készüljek mennyit fogok?

Figyelt kérdés
Ha megkérhetem, csak olyanok válaszoljanak akik alá is tudják támasztani. Politikát nem vigyünk bele...
2022. júl. 28. 11:21
1 2 3
 11/27 anonim válasza:
100%
Igaza van a haveroknak. Egy ideje már lehetett tudni hogy kezd betetőzni minden, aki kicsit is figyelemmel kísérte a mikro és makrogazdasági mutatókat , tavasszal már kirajzolódott hogy ősszel komoly gondot lesznek , és erre egy üres államkasszával kezdtünk készülni .
2022. júl. 28. 16:40
 12/27 BeefEater válasza:

Nem vagyok közgazdász, ha teljesen marhaság amit írok aki az majd úgyis kijavít.

Én nem önmagában attól félek, hogy az infláció 10 vagy 15 % lesz-e. Ez kellemetlen, de (nekem) nagy gondot nem okoz. A probléma ott kezdődik szerintem, ha a gazdaság recesszióba fordul. Ha ezt elkerüljük valahogyan, akkor, igaz kicsit szegényebben, de jelentős probléma nélkül megússzuk. Ezért is érdekes kérdés, hogy melyik ország mennyire emeli a kamatokat, vagy még éppen pénzt öntenek-e a gazdaságba, ami fokozhatja az inflációt.

2022. júl. 28. 17:45
 13/27 anonim ***** válasza:
18%
csak olyan embereket hallottam eddig, akik simán kifizetik az elinflált árakat is mint az előző válaszoló is pl, szóval nem számítok válságra. nagyon sok pénz van az embereknél
2022. júl. 28. 19:21
 14/27 anonim ***** válasza:
100%

"Politikát nem vigyünk bele..."

Pedig a politika beavatkozik a gazdaságba, most pl. a rezsiárakkal avatkozott bele, hamarosan ÁFA-emeléssel fog beavatkozni.

Ha pedig kisajátítja a magántulajdont, akkor úgy.

2022. júl. 28. 23:11
 15/27 anonim ***** válasza:
100%
13: Amit 1 éven belül szinte mindenkitől elszednek a rezsivel, ÁFÁ-val inflációval.
2022. júl. 28. 23:12
 16/27 anonim ***** válasza:

12: "nekem) nagy gondot nem okoz"

Ezzel csak azok vannak így, akik sokat keresnek, de minimálköltésen élnek.

Most 45 000 helyett lesz az alapszükségletük, 90 000 (de az látszik, hogy hiperinflációban vagyunk, tehát lehet ez 200 000 is pár hónapon belül), rezsi nem emelkedik.

De ez az embereknek max. 5-10 %-a. 90-95% k. nagy bajban van.

Hogy gondolod akkor, hogy ez nem fog rád hatni?

Senki nem él elszigetelve másoktól.

2022. júl. 28. 23:15
 17/27 anonim ***** válasza:
100%

"Ha most 30 000-et költők/hó kajára maa mire készüljek mennyit fogok?"

Akkor egy részét megtermeled háztájival?

Vagy részben eltartanak?

2022. júl. 28. 23:17
 18/27 anonim ***** válasza:
100%

2: Persze, hiszen már volt is.

Ha magadnak vásárolsz, akkor ezt tudod.

A vaj az már duplája, WC-papír több, mint duplája, sajt, felvágott másfélszerese, gyümölcs triplája.

Kb. 2 hónapja emelték 22 Ft-ról 33-ra a zsemlét, kiflit, 1,5 hónapja 39-re, 2 hete 49-re.

Coca kóla az tavaly ilyenkor 219 Ft volt egy fél liter, most majdnem 400.

2022. júl. 28. 23:20
 19/27 anonim ***** válasza:

#14, Ha pedig kisajátítja a magántulajdont, akkor úgy.

Mit értesz ez alatt?

2022. júl. 29. 06:21
 20/27 BeefEater válasza:

#16, igen, ez egy nagyon jó kérdés. Az, hogy olcsóbb kaját veszek vagy kevesebbet űzöm a drága hobbimat az makrogazdasági szempontból nem érdekel senkit...gondoltam naívan mikor az előző hozzászólásomat írtam.

Az igaz, hogy BeefEater senkit sem érdekel gazdasági szempontból, de ha nagy tömegek járnak így akkor akiknek már nem tudok fizetni csődbe mehetnek és elindulhat egy dominó effektus ami csak az inflációnál sokkal rosszabb lehet. Makrogazdasági szempontból nem vagyok elszigetelve.

Mikro szempontból viszont el vagyok szigetelve. Az nem befolyásolja a pénzögyi döntéseimet, hogy a szomszédom ki tudja-e fizetni a villanyszámláját.

2022. júl. 29. 12:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!