Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Az új gáz/áramtámogatási...

Az új gáz/áramtámogatási határok azok havonta vagy éves szinten értelmezendők?

Figyelt kérdés

A most kihirdetett rezsitámogatási határok azok havi vagy éves szintre vonatkoznak?

Így van megadva, hogy:

210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig

144 köbméter/hó, éves szinten 1729 köbméter gázfogyasztásig

Az áram az oké, mert az kb havonként azonos fogyasztású. De a gáz? Télen, ha nagyon hideg hónap van akkor 210 m3.

Ha éves szintre történik az elszámolás akkor oké, de ha havi szinten korlátozzák le, az már nagyon más.

2022. júl. 19. 09:41
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
100%

Amennyire tudom ez még nincs kidolgozva. Az sem tiszta, hogy aki nem diktálós, annak hogyan fogják számolni. Ha most elkezd spórolni, azt csak egy év múlva jelentkezik, mert az elmúlt év alapján számolnak?

Áram sem feltétlenül azonos, mert sokan klímát használnak nyáron. Télen meg többet kell világítani, de az valóban egyenletesebb, mint a gáz esetében.

2022. júl. 19. 10:00
 2/38 A kérdező kommentje:
Ez így elég béna. Így mi értelme volt előre riogatni az embereket, ha még nincs meg a pontos terv? Nem lenne kulturáltabb kidolgozott tervet kihirdetni?
2022. júl. 19. 10:06
 3/38 anonim ***** válasza:

Hogy ebből ne legyen kavarodás én azt tudom elképzelni, hogy mindenki átalányt fog fizetni és félévente/évente jön majd egy elszámoló számla a különbözetről.

Ez így sokkal egyszerűbb, mint azt nézni minden egyes háztartás esetén, hogy mikor éri el az évi X mennyiséget, ami olcsó.

2022. júl. 19. 10:08
 4/38 anonim ***** válasza:
92%
Nem tudjuk még. A mai hírek szerint napokon belül meghozzák a rendeletet. Jóra ne számíts. Szerintem tudatosan dobták be jóval előbb a hírt, hogy felmérjék a reagálást és a megjelenő rendeletben majd bármi könnyítést hálásak megköszönjenek a fidesz-birkák, még akkor is ha az éppen a tönk szélére sodorja őket.
2022. júl. 19. 10:09
 5/38 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudni semmit, fontosabb jelenleg víziókról szavazgatni, mint a részletekről tàjékoztatni a lakosságot egy ilyen fontos kérdésben.
2022. júl. 19. 11:11
 6/38 anonim ***** válasza:
100%

Most is ötletelnek még, pedig elvileg 12 nap múlva már életbe lép az adott fogyasztási szint, és az afeletti magasabb ár.

És pont most, vagyis a szabadságolási időszak kellős közepén találták ezt ki. Én pénteken föl akartam hívni az áramszolgáltatót ezzel kapcsolatban. Elérhetetlenek voltak. Hétfőn már a honlapjuk se jött be. Nyilván teljesen túlterheltek.

Pedig ezt ki kellett volna dolgozniuk, csak néhány kérdés, amit végig kellett volna gondolniuk:

a) Ami itt a nyitóban is volt, vagyis ha pl. éves szinten alatta maradok a megadott éves határoknak, de egyes hónapokban túllépem, akkor a magasabb fogyasztású hónapokban a fogyasztásom havi szint feletti részére emelt díjat fizetek vagy nem?

b) Mi lesz azokkal, akik elektromos árammal fűtenek? Esetleg pont azért, mert a gáz nincs is odavezetve.

c) Áramnál mi lesz a H-tarifásokkal, a geo-tarifásokkal vagy az éjszakai áramot használókkal? Hol lesz nekik a határ, és mennyit fizetnek, ha túllépik?

d) Napelemnél milyen áron fogják megvenni a nyári többletet és milyen áron fogják adni télen a határ feletti áramot? Mert ha nyáron megveszik 38 Ft/kWh áron és télen eladják ugyanannak az embernek 240 Ft/kWh áron, akkor az se biztos, hogy érdemes napelemet telepíteni a jövőben.

e) A távfűtés ára változatlan marad? Csak mert annak a melegét is tipikusan gáz elégetésével nyerik.

f) A gáz és áram árának ilyen durva megemelése ezer és egy területre hat ki. Pl. a pékek gázzal fűtenek, amikor kenyeret sütnek. Ma vettem egy kg kenyeret 750 Ft-ért. Fél év múlva ez mennyibe fog kerülni? Vagy pl. a zöldségek, gyümölcsök termesztői öntöznek, és ehhez villanymotorokat kell használniuk. Egy elkeseredett Békés megyei termelő írta valahol, hogy 20 év után felhagynak a zöldségtermesztéssel, mert az árakban egyszerűen nem tudják érvényesíteni ezeket a megnövekedett költségeket. Szerinte, ha ez így marad, egyszerűen nem lesz többé magyar zöldség és gyümölcs a polcokon. Húsnál, sajtnál, halnál a hűtési költség fog irdatlanul megnőni.

Ha ez nekem, egy piti laikusnak eszembe jutott, akkor nekik miért nem? Vagy nem is érdekli őket????

2022. júl. 19. 11:25
 7/38 anonim ***** válasza:
100%

A b-hez plusz egy pont: honnan fogják tudni, hogy ki mivel fűt? :D

2022. júl. 19. 11:29
 8/38 anonim ***** válasza:
Végtelenül egyszerű: van gázóra? Mert ha nincs, akkor áram, vagy kályha/kandalló/kazán.
2022. júl. 19. 12:20
 9/38 anonim ***** válasza:
100%

Én azt látom, aki amivel fűt, azzal túllépi az éves határt. És nem luxusvillákról beszélek, hanem normális méretű családi házakról. Nekünk két kis vizes helyiség van árammal fűtve, mégis túllépjük az árammal. A gázzal csak azért nem, mert a két szoba között van egy cserépkályha, és a szobák alapvetően azzal vannak fűtve.

Egyébként valószínűleg a fa ára is meg fog emelkedni, de még ha duplája lesz, az is töredéke a gáz kilencszeres emelkedésének.

2022. júl. 19. 12:28
 10/38 anonim ***** válasza:

A gázórát majd telkenként nézik? Lehet több külön lakás is egy telken.

Meg aki fával fűt, az minek kapjon ugyanannyi plusz kvótát mint aki villannyal?

2022. júl. 19. 12:30
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!