Az új gáz/áramtámogatási határok azok havonta vagy éves szinten értelmezendők?
A most kihirdetett rezsitámogatási határok azok havi vagy éves szintre vonatkoznak?
Így van megadva, hogy:
210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig
144 köbméter/hó, éves szinten 1729 köbméter gázfogyasztásig
Az áram az oké, mert az kb havonként azonos fogyasztású. De a gáz? Télen, ha nagyon hideg hónap van akkor 210 m3.
Ha éves szintre történik az elszámolás akkor oké, de ha havi szinten korlátozzák le, az már nagyon más.
Az a durva, hogy amit a számlalevelekben látsz, hogy mennyivel fizetsz kevesebbet, azt még el is viselné az ember. De kitalálták, hogy az még ősrégi ár, és már nem annyi.
Pl. nálunk a a gázhoz azt írja, 2013 óta 254 ezer forinttal fizettünk kevesebbet. Ebben az évben 54 ezerrel. Ha azt elosztom hatfelé, 9 ezer forint. 27 ezer helyett 36 ezer. Nagyon sok, de a táblázat szerint 112 lesz.
#12,
Pont ugyanerről beszélgettünk itthon tegnap a családdal. Mindenki szeméttel fog fűteni meg gumiabronccsal. Olyasmivel, ami a ház körül előfordul és éghető. Spórolnia kell annak is, aki szilárd tüzelőanyaggal fűt, mert aranyáron van a fa m3-e, a szén mázsája is. Meg aztán mostantól spórolni fognak a gázzal fűtők és a villannyal fűtők is, mert ember nem lesz, aki a 6-8-szoros piaci árat ki fogja tudni fizetni átlag fizuból. Majd tüzelünk mindennel, ami befér a kályhába, kandallóba, kazánba. Nesze neked, környezetvédelem. Télen majd harapni lehet a szmogos, kormos levegőt. Nem megfagyunk, hanem megfulladunk a füsttől. Visszamegyünk a '60-as '70-es évekbe. Szép új világ. Mo. előre megy, nem hátra.
Egyedül élek egy éve. Magamra főzök, korábban rendeltem. Számolgatás közben, mondom, lehet olcsóbb lesz visszatérnem a rendelésre. Elhűltem amikor megnéztem a heti étlapot. Ezer forint alatt csak a zóna, húsmentes levesek vannak. Zóna főétel 1200 körül, rendes adag 1600 felett.
Ez tavaly ilyenkor 700 és 900 körül volt.
Mi azt számolgattuk, hogy kb olcsóbb lehet egy árstopos üzemanyaggal hajtott aggregátor, mint a hálózatból venni az áramot. Szép kilátások, eddig is majd meg lehetett fulladni télen, a mi környékünkön legalábbis. :(
Kocsiból le lehet szívni, de amúgy én nem tervezem ezt csinálni a gyakorlatban. :D
Értelme így lenne:
1. eddigi fogyasztás elfelejtve, mivel akkor még nem tudhattuk mi lesz;
2. havi átlagokat ki kell hirdetni
3. ha annál több megy havonta: az piaci ár, átvitel nincs
A havi fogyasztás igen torz képet mutatni, hiszen egészen más mennyiséget fogyasztunk a különböző évszakokban. Az elektromos fűtéssel rendelkezőkről már nem is beszélve.
És csak kérdezem, mi a helyzet a kétlaki háztartásokkal? A szomszédom él így, ősszel-télen a távhős lakásában lakik, tavasszal-nyáron a nyaralóban. Nyilvánvalóan egyik háztartásban sem fogja elérni a limitet.
19
Pont ezért írtam, hogy a havi átlagokat kell megadni, nem az évest, mert a gázfogyasztás nagyon eltérő az egyes hónapokban. Éves (vagy ami ezzel egyenértékű havi egyforma) átlaggal mit kezdjünk? Abból nem lehet majd nyomon követni egészen az utolsó hónapokig, hogy hogyan állunk időarányosan.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!