Miből fogjátok fedezni a túlfogyasztást? Miből vesztek vissza?
Nálunk 4 fő lakik egy 100 m²-es szigetelt, műanyag nyílászárókkal felszerelt házban. A gáz nálunk havi 234 m³ az áram 321 kWh, ez havonta kb 100 ezer forint többlet, pedig semmi extra nincs, se medence, se semmi.
Én nagyon keveslem a 144 m³-t és a 210 kWh-t. Nálatok mi a helyzet?
37. Én éltem Angliában 5 évet, ami egy Magyarországnál sokkal gazdagabb ország, vásárlóerő szempontjából sokkal több megmarad a fizetésből. Nem rég jöttem haza onnan tartósan. Képzeld ott sokkal kevesebb embernek van mosogatógépe, szárítógépe, mint Magyarországon. Durva, mi? Ez hogy lehet? Hát úgy, hogy ott nincs semmilyen rezsikamucsökkentés és mindig is a piaci árat kellett fizetniük az energiáért, tehát mindenki kétszer is meggondolja milyen elektromos készülékekbe ruház be, mert ott mindig is ki kellett fizetni a valódi fogyasztást.
Magyarországon volt eddig ez a nemnormális állapot, hogy boldog-boldogtalan vette a szárítógépeket, mosogatógépeket azok közül is, akik ezt valójában a normális áron nem tudnák fenntartani. Ezek is pont olyan cuccok, mint pl. egy autó vagy bármi más, hogy azt is végig kell gondolni meg tudod-e venni, de azt is, hogy utána fent bírod-e tartani őket, mert az is külön (látható összegű) pénzbe kerül havonta aztán.
43. Miért nem bírsz normálisan beszélni? Normális választ írtam neked a saját tapasztalatomról. Korábbi válaszom ehhez a kérdéshez egyedül a 32. volt.
Lehet fancy-zni a mosogatógéppel, szárítógéppel, lehet azt hazudni, hogy ennek megléte egy háztartásban a "normális" és az "alap", de nem az. Vagyis lehet az a különösen jómódúak számára, csak legyen pénz rá, legyen pénz a fenntartására is, ne csak megvásárlására, beépítésére.
Fürdik ott is mindenki, csak ésszel használják az energiát, mert nem mindegy ott sem a sokkal jobb fizetések mellett sem, hogy 100 vagy 300 font a villanyszámla.
Milyen dolog már ez, hogy lenézed azokat, akik nem engedhetik meg egy mosogatógép vagy szárítógép fenntartását, mert nem keresnek alsó hangon 500 ezret?
Az lesz a következő, hogy mosógépet fenntartani luxus, meg egymilliós fizu kell hozzá és az átlagember bizony még a patakhoz jár mosni?
K#rvára elgurult itt egyeseknek a gyógyszere...
Mosógép létezett már 50 éve is szinte minden háztartásban és hozzászoktak az emberek, de tényleg szinte mindenki. Ahhoz képest a szárítógép vagy a mosogatógép jó, ha 10 éve kezdett el megfizethető áron (tehát nem többszázezer forintért) megjelenni.
A másik, hogy rengetegen olyan lakásban laknak, ahol el sem férne normálisan egy szárítógép vagy mosogatógép. A 3-4 négyzetméteres fürdőszobákat, 6-8 négyzetméteres konyhákat, amilyen lakásokban milliók laknak, nem lehet telepakolni ezer fajta műszaki cikkel. Akinek háza van, nagy fürdőszobája, nagy konyhája, annak biztos jók ezek.
És attól, hogy mosogatógép kevesebb ideje létezik, mint egy mosógép, már luxusnak számít?
Vagy mitől luxusabb pontosan egy mosogatógép egy mosógépnél?
47. Attól luxusabb, hogyha nem végtelen pénzed van, akkor előbb veszel mosógépet, mint mosogatógépet, mert előbbi hasznosabb, nehezebben kiválthatóbb. És a legtöbb embernek nem végtelen pénze van műszaki cikkek vásárlására, hanem végig kell gondolnia mikre van feltétlenül szüksége és miket lehet mással kiváltani. Ahogy te is írtad példaként senki nem fog lejárni a patak partjára ruhákat mostani, ezért mosógépet szinte mindenki vesz, de sokan el tudják fogadni, hogyha kézzel kell mosogatniuk.
Ez már csak személyes példa, de tavasszal vettem lakást. Nem is full üres zsebre, mert 70% önerőm volt és hagytam magamnak pár millió tartalék pénzt is. Vettem mosógépet 130 ezerért, hűtőt 110 ezerért, tűzhelyet 100 ezerért, plusz még pár apróságot másik 100-ért (mikró, vízforraló, stb). Nem a legjobbakat, legdrágábbakat vettem, de olyanokat amikről csak jó értékeléseket írtak. És ennyi, én nem érzem hogy anyagilag nekem még belefér egy szárítógép, mosogatógép most. Mérlegelem még mikre kell költeni a lakáson, lakásban (pici felújítás, ez-az megcsináltatása), miket kell venni (bútorok, műszaki cikkek) és megnézem mennyim van rá, vagy mennyi pénz elköltése után érezném magam még kényelmesen. És ebbe nekem nem fér bele jó pár minden már, pedig jobban keresek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!