Központi radiátoros fűtésnél melyik az olcsóbb rezsi szempontjából? Elektromos kazán (tehát amibe gáz nem kell) vagy gázkazán.
Nem tudom melyik legyen fa tüzeléses kályha helyett.
Villany esetén a fogy mérőt szabványosítani kell, mert 10 A biztosíték úgyse bírná el. de az megvan 300-500 ezerből
Gáz esetén viszont kompletten kikell építeni, mert még csonk sincs.
Vagy esetleg más alternatív fűtési módra ötletek?
16Ampert BÁRHOVÁ be kell, hogy rakják...
Nálam régi ,,fakalitkában", belső hálózat 100 éves alu, 1 db áramkör, olvadó biztivel a végén és 16 amper van... pedig akié előttem volt a ház, csak tárcsás mosógéppel ,,terhelte"
Fél éve félig be rézkábeleztem a házat, vettem gépeket, azóta van kihasználva a 16A
Hívjál regisztrált szerelőt, igazolja le, hogy rendben van a belső háló és addig erőszakoskodj amíg ki nem cserélik a biztit... mert csak egy bizti csere az egész!
Ne hülyéskedjünk már, 2022-ben 10a legyem csak vhol egy házban...
Nekem 6 éve 10A-t cserélték 20A-ra. 25A-t a légkábel keresztmetszete miatt nem rakták be, a 32A-hoz pedig szabványosítani kellett volna a szekrényt.
Még a regisztrált villanyszerelőt is sikerült kihagyni :) Elvileg neki kellett volna indokolni a nagyobbra váltást.
Az én indokom az elektromos sütő és a szárítógép megvásárlása volt, + a régi nappali áramos villany bojler. A 3ból egyszerre csak 1 tudott működni. Az adat táblákból kiszámoltam az ampereket és gépenként elmagyaráztam az ügyintézőnek az áramfelvételeket. Az Eon pedig díjmentesen cserélte
6 éve a regisztrált villanyszerelő 30000 et akart kérni. Jelenleg fogalmam sincs, hogy telefonon el lehetne-e intézni, de egy próbát megérhet.
Fú, tényleg, a bojlert nem is számoltam...
Most így belegondolok, a kérdezőnek, ha elindít egy mosást, akkor hűtőt, bojlert ki kell húzni... :D
Nálam nem rég volt egy SZERZŐDÖTT szerelő, nem hivatalosan volt nálam, mert a szomszédban új bekötést csinált és áthívtam, régi 1 fázisú fa dobozba azt mondta valószínű a 32A is beteszik... de ha nem, akkor 25A.
Persze a régi lakás elosztót kicseréltettem újra, meg a házon belül 2 db új réz áramkör van, a régi alun már csak a lámpák vannak.
Földelő szonda kell még meg egy regisztrált szerelőnek kell kint lennie mikor cserélik a biztit.
Kérdező, javaslom, hogy tudd meg ki felétek a szerződött cég, igényeld meg az árambővítést papíron, majd amikor kimegy a szerelő, hívd oda azt a szerelőt aki bent csinálta, majd Ők lemeccselik egymás közt, valószínű 25A megkapod.
Ne az ügyintézőkkel beszélj, mert nem nagyon vannak képbe!!
Köszönöm a válaszokat!
Megpróbálom.
A éppen aktuális hírek alapján azt mondanám a gázt ne, de villanyt se, ha nem sürgős várd meg mi lesz őszig.
Elektromos kazánt csak akkor ha van pénzed napelemre, áram tőzsde ára is arányosan növekedett a gázzal.
Napelem nélkül piaci árakon még mindig a gáz a nyertes. Nekem évi 90000 a gázszámlám ,ha ez 6x-ra növekszik akkor kb havonta lesz 80-90000ft.
Villannyal az emelt árakon kb 3x többe kerül kifűteni egy házat a gázhoz képest.
Jelenleg inkább a vegyes kazán a nyerő 1000-2000 literes pufferel. Ehhez legalább lehet "beszerezni" tűzifát innen onnan.
Gondoljatok bele, akinek most van átlag havi 40000 ft/hós gázszámlája és esetleg nyugdíjas vagy nem 4-500000-ket keres az piaci áron miből fogja kifizetni átlag havi 240000es gáz számlát... :(
Ha a gáz ára felmegy sajnos a fa is követi, a széné már megduplázódott, és minél több szénerőművet indítanak vissza annál jobban megy fel az ára. Márpedig ezt csinálják.
Mivel a villany is kb 5x, akinek havi 10000 ft/hó most, annak piaci áron kb 50000 kéne fizetnie havonta
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!