Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Központi radiátoros fűtésnél...

Központi radiátoros fűtésnél melyik az olcsóbb rezsi szempontjából? Elektromos kazán (tehát amibe gáz nem kell) vagy gázkazán.

Figyelt kérdés

Nem tudom melyik legyen fa tüzeléses kályha helyett.

Villany esetén a fogy mérőt szabványosítani kell, mert 10 A biztosíték úgyse bírná el. de az megvan 300-500 ezerből

Gáz esetén viszont kompletten kikell építeni, mert még csonk sincs.

Vagy esetleg más alternatív fűtési módra ötletek?

2022. ápr. 22. 15:16
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
68%

10!

Ha 100 fm-en belül van a gázgerinc, a hőszivattyúnak esélye sincs megtérülés szempontjából. A 100 méter felett pedig méterre számolják a bekötést, és csak a felárat kell fizetni.

Ezt egyszer levezettem energetika alapján konkrét árakkal kb 1 éve... Mégegyszer biztos nem, mert ráment kb 1 órám. Mivel hosszú lett alig olvasták végig és aki meg még is, az sem igazán értette... Matek részek mindig problémásak.

Annyi biztos, ha bármelyik gép kibír 15 évet csere előtt akkor örülhet az egyén. De a hőszivattyú kompresszor bizony 6-8 év körül tönkre megy típus függvénye de 4-800000 ft a cseréje, ha nem javítható. Meg az sem mindegy csak fűtenek vele vagy hűtenek is.

2022. ápr. 23. 04:33
 12/26 anonim ***** válasza:
64%

11 Miért olyan nehéz megérteni hogy nem mindenhol ugyan az az optimális megoldás?

-Már kaptam a gázszolgáltatótól 5 millios árajánlatott bekőtésre. nem volt messze csak egy forgalmas ut tuloldalán.

-Bizonyos helyzetekben a kémény is lehet drága.

-Ha hüteni is kell általában esélye sincs a gázkazánnak, mivel a gázkazán mellé akkor kell hozzá hőszivattyú is.

Ez csak pár pálda.

-A legtöbb tipusnak 10 év kompressor garanciája van

Itt pl egy 50 éves gép van és még müködik:

https://www.youtube.com/watch?v=HETD3NbKyW0

De pont most láttam olyat ami 9 honap útán megadta magát mert rosszúl volt bekötve.

-A hőszivattyű élettartamát nagymértékban befolyásolja mire használják. a magasabb előre menő lnyegesen jobban megterheli.

-A gyártok tipusai kőzt is hatalmas külömbség van.

-A fejlesztések folyamatosak és elég nagy mértéküek. A mai gépeknek gyakorlatilag nem sok multjuk van.

Kb annyi esélyed van megmondani egy hőszivattyű élettartamát mint új autó motorjának élettartamát...

Ezek mellet csak az össze hasonlitásnak lenne értelme, mivel sok esetben a gázkazánokse a tartosságukról hiresek.

2022. ápr. 23. 10:29
 13/26 anonim ***** válasza:
68%

100 fm-ig ingyenes a gáz csonk bekötés, ez rendeletben meg van határozva.

Egy gázkazán alapkéménye max 50000 Ft, ehhez jön hozzá + 8-9000 ft/fm. Egy 6 méteres kémény bélése 1 embernek max 2-3 óra, szóval ha valami extrém számot mond a gáz szerelő kell hívni másikat.

persze nem lehet megmondani az élettartamát csak egy jobb féle állandó teljesítményű hőszivattyú 2,5 millió, egy gázkazán meg 700000 beüzemelve.

nem mindegy akár 10-15-20 év múlva mikor cseréled mennyit fizetsz érte.

Nekem van meleg vízzel ~90000-es éves gázszámlám. a hőszivattyúval lenne a villanyszámlám H tarifával kb 45000. van közte 1,8 millió különbség, ezt osztva az éves megtakarítással 32 év a megtérülési idő és akkor még nem vettük figyelembe a karbantartási költségeket sem.

Ha egész évben használod a hőszivattyút, biztosan hamarabb tönkre fog menni, mintha csak fűtenél vele. A fűtési szezont 4400 órával számolják az energetikában, 8760 óra pedig 1 évben van. Hamar kimatekozható, ha hűtesz is vele akkor kb feleződik az élettartama.

2022. ápr. 23. 11:55
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Rosszul emlékeztem nem 100 fm az ingyenes, hanem 250 fm!!!

[link]

2022. ápr. 23. 12:07
 15/26 anonim ***** válasza:
28%
Sikerült megérteni az írásom lényegét... Mivan ott ahol 250 méter fölött van a távolság? (Tőbb kitétel is van nem csak a távoság)
2022. ápr. 23. 12:40
 16/26 anonim ***** válasza:
68%

"nem volt messze csak egy forgalmas ut tuloldalán."

Ebből nem derül ki a távolság...

2022. ápr. 23. 12:58
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

10A áramod van össz-vissz??

Ha ez igaz akkor először az elektromos rendszered kell rendbe tenni, újra húzni, mert iszonyat elavult lehet! Utána amper bővítést kérni!

2022. ápr. 24. 19:25
 18/26 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

13 igen a csonk ingyen van, a többi része még szerintem az a jó drága, tervezés adminisztrációs rész, óra szekrény, anyag munkadíj stb, főleg ebben a formában, hogy nulláról kell bevinni.

17. igen 10A össz vissz Belső elektromos hálózat felvan újítva, csak az órán maradt 10A mivel folyósón van, így kikéne rakni az utcára a teljesítmény növeléshez. Arra viszont nem akartam 300-500K rákölteni, plusz sajnáltam a díszes homlokzatot/kerítést szétveretni.

Nem volt indokolt Annyi a hátrány, hogy a mikró és a mosógép nem mehet egyszerre. többi fogyasztót bírja.

Nyilván most már valamit tenni kell vele, ha véletlen áramos fütés lenne ezért is lett ez a kérdésem.

2022. ápr. 25. 19:54
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Azt ugye tudod, hogy 32A alanyi jogon jár?

Nekem 16A van, de sokszor nekem ez is kevés... de itt van elektromos fűrész, fűnyíró, a fűkasza is elektromos, van szárítógép, 1 szoba elektromosan van kifűtve, mosogatógép meg mosógép is van...

Nekem az nehezemre esik, ha 2 órára le kell kapcsolnom a fűtést a szárító miatt... én 10A mellett megbolondulnék!

És itt azért ,,lazább a helyzet", alacsonyabb fokozaton mehet a fűtés a mosógép meg mosogatógép mellett... meg a mikrót is betudom kapcsolni bármikor... nah meg ott van a fűnyírás, porszívózás... egyedül a szárító eszik meg mindent, annak van a legnagyobb áramfelvétele.

De mondom, én nekem ez is sokszor kényelmetlen...

Te a 10 ampered mellett max. 40-60 fokos vízzel moshatsz... elektromos/indukciós sütőt elfelejtheted...

Ha a fűnyíród indításkor magasabb áramot vesz fel, akkor egyszerűen levágja a biztit...

Sztem kezdj azzal minél előbb valamit!

Ha a belső hálózatod meg van csinálva, akkor minimum 16 ampert be kell hogy tegyenek, de lehet a 25A is beteszik...

Nekem ezer éves madáretetőben van, alu hálózaton 16A!

Amit te írsz, hogy föld alatti kábel meg utcafronti mérőszekrény az a 32 amperhez kell.

Minél előbb kezdj vmit vele, mert xar lesz nagyon, ha mondjuk szárítót vagy elektromos sütőt akarsz venni vagy esetleg klímát!

2022. ápr. 25. 20:44
 20/26 A kérdező kommentje:
Köszi. Szolgáltató ügyfélszolgálat írta egyszer (még a belső hálózat fejlesztésekor rákérdeztem) egy általános tájékoztatást kértem, illetve egy 16A-20A-ra átállásra való tájékoztatást, hogy csak akkor jár 32A ha a bejövő vezeték és a belső ház állapota megfelelő, ha nem akkor szabványosítás, de mivel belül van az óra (folyósón) így csak még a 16A-20A-ra is azt írták hogy kikell helyezni. De akkor ezek szerint nem volt jó az infójuk. köszi.
2022. ápr. 25. 21:15
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!