Hogyan működik a távfűtés?
Nem rég költöztünk új albérletbe és őszintén maga a tulaj sem teljesen tudta érthetően elmagyarázni, hogy hogyan is működik pontosan. Eddig soha nem éltünk távfűtéses lakásban.
Nem egyedi mérős, rohadt meleg van bent, annyit tudunk tenni, hogy elzárjuk külön-külön a radiátorokat, de attól még a cső meleg. 14 ezer egy hónapra.
Na már most, amit elsőként nem értek, hogy mégis mi a búbánatért kell fizetni ezt a 14 ezret pl nyáron is, mikor nincs is fűtési szezon?
Meg az sem tiszta, hogy hogyan változhat évről évre a csekk díja, ha egyszer a Főtáv “irányítja” a fűtést, szeptemberben bekapcsolja, májusban ki, ennyi. Ezen mit lehet éves szinten elszámolni? Mert a tulaj szerint van valahol a házban egy kazán és azt csekkolják, hogy mennyi volt a ház fogyasztása és ha túllépte az egész ház kollektíven, akkor májusban nő az összeg, ha nem, akkor csökken. Na de mi az, hogyha túlléptük? Hogy lehetne túllépni, ha nem is mi szabályozzuk, hogy mikor és milyen hőfokon menjen, hanem ők? Na meg mi közöm van nekem a szomszédhoz vagy az 5 emelettel lejjebb lakó Julcsa nénihez és az ő fűtésükhöz??
Nekem ez teljesen értelmetlen és ezek alapján nagyon igazságtalan is.
Valaki, aki ezzel jobban tisztában van, elmagyarázná ezt az egészet?
Köszi.
"Na már most, amit elsőként nem értek, hogy mégis mi a búbánatért kell fizetni ezt a 14 ezret pl nyáron is, mikor nincs is fűtési szezon?"
Átalánynak hívják! Azért van, hogy ne kelljen 28ezret fizetni a téli hónapokban.
"Ezen mit lehet éves szinten elszámolni?"
Nem minden tél egyforma, az elfogyasztott hőmennyiség sem állandó!
"Na meg mi közöm van nekem a szomszédhoz vagy az 5 emelettel lejjebb lakó Julcsa nénihez és az ő fűtésükhöz?"
A társasház az ilyen! Ha nem tetszik egyedi fűtésű bérletet kell választani.
Tudom mi az az átalány, eddigi albérletben is így fizettük, megvolt adva x köbméter (35) gáz, minden hónapban ugyanannyit fizettünk, majd éves leolvasáskor el lett számolva, hogy mit használtunk valójában. De ott mi állítottuk a termosztáton, hogy hány fok legyen, nyilván ha magasabbra állítottuk, több köbmétert használtunk, ha meg kisebbre tettük, akkor kevesebb volt a fogyasztás és visszakaptunk pénz vagyis 0-ás csekk jött. Vagy ugye vol a minden hónapban diktálás.
Na de egy távfűtésnél, amit nem én, hanem ők a központban állítanak be egységesen minden lakásban, ott mi alapján megy az átalány? Ha tudnám állítgatni, hogy melegebb/hidegebb legyen egyedileg, akkor értem, mert vagy többet vagy kevesebb használok, na de itt pont hogy nem tudom. Ezt ők szabályozzák, éppen ezért érthetetlen az egész. Tudom most totál hülyének tűnök, de nekem megfoghatatlan ez az egész rendszer. Nyilván megvan a maga logikája, csak nekem még nagyon nem jött át. Főleg ez, hogy a szomszéd fűtése engem is befolyásol, úgy hogy a szomszéd se tudja saját magának állítgatni a fűtést, neki is központilag megy, mint mindenki másnak.
Egyébként belegondolva nem sokat nyom a latba, hogy 5-6 hónapig fizetek fűtésdíjat, de azt 28 ezer összegben vagy egész évben 14 ezer, a végösszege kb ugyanaz mindkettőnek...
A házban is van egy gázkazán, amit valaki (karbantartó?) tud állítani.
Ebből szokott konfliktus lenni, hogy Muci néni fázik, felvetetik magasra, de mivel nincs egyéni mérő, mindenki más is megrohad és fizethetsz többet.
"Tudom most totál hülyének tűnök, de nekem megfoghatatlan ez az egész rendszer."
Nem kell ezt túlbonyolítani. A legtöbb helyen még mindig a kb. 50 évvel ezelőtti távfűtési rendszer működik.
A 70-es években meg mint tudjuk pont leszarták az energiatakarékos megoldásokat.
Ha meleg volt, nyitottak ablakot -20ban -ez volt a termosztát.
Most ezeket a rendszereket modernizálni több száz milliárdos beruházás lenne az egész országban.
Így van ahol marad ez az elavult fűtés, ahol meg levált a háztömb a távfűtésről és egyedi rendszert csináltatott, ott lehet szabályozni a fűtést.
Nagyjából ennyi a történet.
"Nem egyedi mérős, rohadt meleg van bent, annyit tudunk tenni, hogy elzárjuk külön-külön a radiátorokat, de attól még a cső meleg. 14 ezer egy hónapra."
Az sem biztos hogy elzárjátok. Lehet, hogy pillangó szelepes. Egycsöves rendszerben ha nincs átkötés a radiátor előtt! Az egész fővezetéket lezárod. Sem alattad, sem feletted nem lenne keringés...
"mi a búbánatért kell fizetni ezt a 14 ezret pl nyáron is,"
Nyáron szerintem nem 14 ezret fizetsz, kevesebbet. De ebben benne lesz a meleg víz, rendelkezésre állás, a kazán, csővezeték, elzáró szelepek esetleges cseréjének és karbantartásának ára is...
"hogyan változhat évről évre a csekk díja"
Mindig az előző évi fogyasztás a kiinduló adat. Ha zord, szibériai hideg van tartósan. Akkor májusban elszámoláskor ráfáztál. És a következő fűtési szezonban többet fizess akkor is, ha enyhe a tél.
Viszont következő májusban akkor jó eséllyel kapsz 0 Ft-os csekket...
"mi közöm van nekem a szomszédhoz vagy az 5 emelettel lejjebb lakó Julcsa nénihez"
Nálam 4 strang van. A lakás egyik fele +20 a másik +24 fokos. Mindig a legalsó lakáshoz kell igazodni. Ebből kifolyólag a felette lakóknál gyakorlatilag melegebbnek kell lenni! Mert alulról is fűtve van...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!