Érdemes a gázt bevezetni?
Nem éri meg, a kazán, a rendszer, a tervezés, a radiátorok, a szomszéd díja, a 200 méter bevezetés, összesen kb. 8-10 millió lehet.
A szomszédod meg elég jó fej, én semmi pénzért nem engedném.
2020. dec. 29. 22:57
2/23 A kérdező kommentje:
A kazán, a radiátorok most is megvannak, azokkal fűtök.
Én biztos nem fizetnék ezért.
Vegyél egy pellet kazánt, vagy napelem, és villany fűtés.
2020. dec. 30. 00:18
Persze napelem fűtés, meg 10 millió a gázbekötés... Ti láttatok egyáltalán életetekben családi házat? Mert gyanítom panelól megy az ész osztás.
Hogy egy házat kifűts napenergiával, minimum 15kW-os rendszert kéne építeni.
Ez meg alaphangon belekarcol a 10 millióba.
A pellet meg horror áron kapható, plusz én még olyan pellet kazánnal (pedig láttam már lakossági 1,5 millió forintost is) nem találkoztam ami ne szarakodott volna egy szezon alatt legalább 3-4 alkalommal (visszaég a puttonyba az anyag, befüstöl, kialszik stb.)
Hosszútávon csak is a gáz éri meg legjobban, üzemeltetés és komfort szempontjából.
2020. dec. 30. 00:33
5/23 A kérdező kommentje:
Vagy fatüzelésű kazán, pufferrel, ezen gondolkoztam még. De ahhoz kellene új kémény, a ház másik végében lenne a kazán. A 2-3 millión felül ott van még a gázterv is, ami tényleg lehet egy súlyos összeg. Mondjuk tény, hogy minden rendelkezésre áll, gázkazán, fűtésrendszer kompletten. A napelemes rendszerhez viszont a házat is szigetelni kellene, hogy legalább egy jó energetikai besorolást elérjen, most olyan átlagos lehet a ház.
Valoszinű hőszivattyú a legjobb megoldás. A kérdés milyen a fütés rendszer. Ahogy értelmeztem van egy PB tartályos gáz fütés rendszer, ami üzemel. Ez alapján a legjobb valoszinű a tartályos gázt meghagyni a csucsteljesitménynek és mellé egy Levegő-viz Hőszivattyút beépiteni. De nagyban füg az igényektől és a pontos rendszertől hogy mi az optimális. akkár klimák beépitése is jó lehet. Ennyiért gázt bevezetni biztos hogy pénzkidobás.
[link]
2020. dec. 30. 02:50
7/23 A kérdező kommentje:
Egyszer egy téli üdüléskor kivettem egy házikót, amiben vegyestüzelésű kazán volt, nekem nagyon tetszett, hogy egyenletes kellemes meleg volt bent, pedig semmi hőszigetelés nem volt a házon, az ablakok is huzatosak voltak.
8/23 A kérdező kommentje:
Így van, PB gáz, tartályos, gázkazánnal, radiátorokkal, nagy hidegben is elegendő a 60 fok, nagyon max 65. Hőszivattyú se lenne talán rossz, enyhe időben szerintem az 45-50 fokos radiátorok is kifűtenék a házat. Amúgy ezt folyamatos üzemben kell használni, mint egy inverteres klímát? Tehát gondolom max egy időjárás követő szabályozó vezérelheti a hőszivattyút, nem pedig a benti, tekerős szobatermosztát, ami ki-be kapcsolgatná a kompresszort. Split, oldalfali klíma csak az egyik szobában van, engem zavar az az állandó légáramlás, még ha kicsi is, noha inverteres.
Hőszivattyúval nem jössz ki évi 500 ezer alá. Akkor meg már mindegy hogy tartályos gázt veszel, vagy áramot. Plusz egy hőszivattyús rendszer kiépítése ~3 millió H tarifás órával.
2020. dec. 30. 03:47
Jól gondolod. A kibekapcsolgatos szobatermosztátnak lejárt az ideje. 10-20% plusz is lehet fogyasztásba a időjárás követő szabályozógoz képest. Ahol élek nem is engedélyezet új rendszer épitése termosztátos szabályzással. Igy szerencséd van valoszinű 90% fölöt kitudod füteni hőszivattyúval. Később igény esetén könnyen megoldható a hütés is.
2020. dec. 30. 03:48
Kapcsolódó kérdések: