Szerintetek érdemes lenne a 2022-es választásokkor bevezetni, az elektronikus voksolást?
Támogatom. Már megvan rá a technológia, hogy online is azonosíthassuk magunkat, innentől kezdve ellenérvet nem tudok elképzelni ezzel kapcsolatban.
Ami kiemelten mellette szól szerintem az, hogy nem kellene vacakolni mozgóurnákkal a betegekhez és mozgáskorlátozottakhoz. Sajnos egyébként is előszokott így fordulni, hogy egyesek kimaradnak a szavazásból.
+1, megszűnne az egyenlőtlenség a határontúliak és a külföldön dolgozó magyarok között. Tudniillik a határontúliak szavazhatnak levélben, míg mindenki másnak el kell utaznia az adott ország magyarországi nagykövetségére és személyesen leadni a voksát. Online szavazással mindenki -pillanatnyi tartózkodási helyétől függetlenül- bekapcsolódhatna a választásba.
Aztán jelentene némi spórolást is a dolog (főleg a mozgóurnák és levélszavazás helyettesítése kapcsán), de egy választás megtartása egyébként sem olyan drága, szóval ez kevésbé szempont nálam.
Persze, csak pozitívuma van. Gyorsabb, olcsóbb, talán többen is vennének rajta részt.
Nyilván vannak veszélyei, de azt oldják meg az okosok.
Érdekességképpen:
Megnéztem az észt statisztikákat, ahol ugye már neten keresztül is lehet szavazni. 2007-ben 3%, 2019-ben már 44% szavazott online, de a részvételi arány nem változott érdemben (62%-ról 63%-ra nőtt).
"Már megvan rá a technológia"
Ezért kaptál tőlem egy minuszt.
Mert nincs meg hozzá a technológia. A blockchain jó arra, hogy a szavazat leadása után garantáltan ne nyúljon bele senki, meg anonim legyen, de odáig is el kell jutni, hogy a szavazat le legyen adva.
Tudom, hogy Észtországban már van működő online e-szavazó rendszer, de ott chipkártyás hitelesítéssel megy a dolog, ráadásul ott azt is meg lehet csinálni, hogy bármennyiszer szavazz, csak a legutolsó szavazat lesz érvényes.
A feladat tulajdonképpen az, hogy úgy kell az egyedi azonosítást (és a hitelesítést) megoldani, hogy ne legyél azonosítható, különben sérül a titkos szavazás elve.
Tudom, hogy az Észteknél a rendszer nyílt forráskodú, és sehol nem tárolja el, hogy konkrétan TE kire szavaztál, de ez csupán egy bizalom alapú dolog, technológiailag semmi akadálya nincs annak, hogy hozzád kösse a szavazatod. És mint tudjuk, amivel vissza lehet élni, azzal vissza is élnek.
Egyetlen oka van amiért azt mondom, hogy nem.
A jelenlegi kormány nem tudja és nem is akarja garantálni választás tisztaságát. A polgárokban rögtön két gondolat vetődik fel. Mi van ha nyilvántartásba veszik hogy kire szavaztam és új Kubatov lista készül, és honnan lehet majd tudni, hogy nincs-e egy "rejtett szoftvderhiba" a szavazat számlálóban.
Egy elektronikus szavazás az ellenzéki szavazók tömegeinek venné el a kedvét a szavazástól.
"Ezért kaptál tőlem egy minuszt."
Így sem érzem kiérdemeltnek, de korrekt volt a válasz, köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!