Hogyan érdemes fát venni tüzelnivalónak?
A nyáron költöztünk a párommal egy vidéki faluba, a házban kályhával lehet fűteni. Nos az új szomszédunk fatüzépen dolgozik és egész augusztusban ígérgette hogy hoz nekünk konyhakész fát ,ami azóta se érkezett meg. Lassan fűtési szezon lesz viszont fánk meg nincs. Azt szeretném kérdezni hogy hasított fát vagy pedig köbméteres farönköket érdemesebb venni? A farönkökkel még annyi macera van hogy fel kel kuglizni láncfűrésszel utána szétvágni fejszével. Sajnos párommal reggeltől estig dolgozunk nem lenne idő hasogatni :/ Páromtól ő a nő nem várom el hogy megerőltesse magát. Szóval rendelésnél mire érdemes odafigyelni?
A pénz igazán mindegy mert a fára ugyanannyi megy el havonta mintha gázzal fűtenénk. Itt a faluban senkinek sincs bevezetve a gáz ez már luxuscikknek számít.
Először is a fát 2 évig érdemes szárítani, hogy meglegyen a megfelelő kalóriája, és jó hőt adjon le, jól égjen.
Mevel ez már nem jön össze, akácot vegyetek, mert ez az egy olyan fajta, ami nedvesen is jól ég.
A következő szezonnál ezt vedd figyelembe, és érdemes előre venni, hogy tudjon nyáron száradni, szellős fedett helyen.
Tüzépen hasogatva,kályhakészen megrendelitek (akácot!)
Érdemes kalodást vagy körhálóst venni, még úgy a "legolcsóbb"
Nem lesz olcsó mulatság kiszállítva.
Itt mindent megtudhatsz:
Én a helyetekben (a kályhák megtartásával) jövőre hőtárolós villanykályhákra rendezkednék be, vezérelt árammal. A feléből fogtok kijönni, mint a fával.
Hőtárolós kályhákat meg kapsz a Jófogáson, Vaterán, mert egyébként újonnan véve nagyon drága, több százezer Ft.
A régi hőtárolós kályhák azbesztet tartalmaznak.
Használata nem ajánlott!
(Persze csak ha sokáig akarsz élni.)
Kizárólag olyan kalodásat vegyél, amiben szépen sorba van rakva a konyhakész akácfa.
Minden más esetben át leszel b.va.
Ez hülyeség!
A hőlégfúvó rendszere nem kapcsolódik azbeszthez.
Mondjuk én láttam ilyet szétbontva és nem tudom te hol tudsz benne azbesztet!
Van az elektronikája, a hőtároló panelek és a borítás.
Melyik része azbeszt szerinted?
Mi is azért dobtuk ki a régi hőtárolóst mert fújta kifelé egész nap az azbesztport.
Tudom, hogy ez nem sok, de viszont hosszú éveken keresztül ezt belélegezni már nem szerettük volna.
Éppen elég más kórság van...
Luxus a gáz?
Vizes, konyhakész fával fűteni a luxus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!