Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Lakást vásároltam, és mint...

Lakást vásároltam, és mint utóbb kiderült, a kazán kukába való. Millió gyk-s kérdést és választ elolvastam, mindenféle honlapon jártam, de még így sem tiszta a kép. Milyen fűtési rendszer kellene, hogy a lehető legkevesebb legyen télen a rezsi?

Figyelt kérdés
Egy mini társasházról van szó: alul két lakás, felül kettő. Az enyém az emeleten van, 75 nm. A szigetelés nagyon gyatra. A 70-es években épült a ház, homlokzati szigetelés nincs. Az ablakokat kicseréltettem, műanyagra (akinek ez bármit is mond, a hőszigetelés: Uf = 1,3 W/m²K). Radiátoros a fűtés. Fogalmam sincs, hogy milyen a kazán, szerintem a legrégebbi típus. Talán abból kitalálja, aki ért hozzá, hogy nincs benne HMV tároló, de így is elfoglalja a fél szobát... hm. Öntöttvas radiátorok vannak, élek a gyanúval, hogy ezek is 50 évesek lehetnek. :D Szóval adott a kérdés: milyen fűtési rendszer kellene ebbe a lakásba? Megéri kondenzációs kazánt venni? És ha azt nem, akkor mit? Teljesen tanácstalan vagyok, férfiember pedig nincs a közelben, aki tudna segíteni. :( Inkább a beépítési költsége legyen magasabb, a rezsi pedig alacsonyabb, hosszú távon ezt látom a legjobb megoldásnak. Köszönöm válaszaitokat előre is, remélem, hogy minden fontos infót megadtam!

2020. ápr. 23. 20:57
1 2 3
 1/26 A kérdező kommentje:
Ja igen, a belmagasság nem túl magas, 2,5-2,7 m lehet.
2020. ápr. 23. 20:59
 2/26 anonim ***** válasza:
72%

Szerintem ne itt várj választ, hanem fordulj szakemberhez, aki felméri a lakást, esetleg javasol radiátorcserét/áthelyezést, melegvízrendszer-kiváltást! Ők például vállalnak felmérést és szaktanácsadást (disclaimer: nálam csak javítottak és abban korrektek és profik voltak, a tanácsadási szolgáltatásukat nem ismerem): [link]

Arra is számíts, hogy ha nem gravitációs kazánt választasz, hanem turbós vagy kondenzációs típust, akkor valószínűleg a kéménybélelést és az engedélyeztetést sem úszod meg.

2020. ápr. 23. 21:06
 3/26 anonim ***** válasza:

ezt a lakásvásárlást nem gondoltad át...ez egy nagyon nagy összeg lesz a végén

mivel megy most a kazán? gáz?

2020. ápr. 23. 21:06
 4/26 A kérdező kommentje:

Igen, gáz!

Természetesen nem a gyk-n várom a csodát :) de kiindulási alapnak jó lehet, főleg, hogy egy mukkot nem értek hozzá tényleg.

2. válaszoló, lehet, hogy drága lesz, de az elosztása és az ingatlan elhelyezkedése a lehető legjobb a városban, ami nekem nagyon sokat számított a vásárlás során!

2020. ápr. 23. 21:14
 5/26 anonim ***** válasza:

Most a kérdés arra vonatkozik, hogyan alakítsd át a lakást igényeid szerint legpraktikusabban, legjobban?

Vagy arra, hogy elállj a vételtől esetleg anyagi követeléssel lépj fel az eladóval szemben?

Melyikben segítsünk?

A kettőt ötvözni is lehet.

2020. ápr. 23. 21:29
 6/26 A kérdező kommentje:
A fűtést szeretném korszerűsíteni!
2020. ápr. 23. 21:34
 7/26 anonim ***** válasza:
78%

Most csak kondenzációs turbós kazánra van lehetőséged.

Senki ne tévesszen meg a kéménnyel,mert ezeknek saját kéményük van.Igaz,ez nincs bent az árban.A helyi kivezetéstől függ,de biztos,közelében sincs a 100 ezernek.

Én még a 100 éves öntött vas radiátorokat sem cserélném le .

Nem véletlenül készültek akkoriban ebből.

A hozzá nem értő férfi emberek jobb ha nincsenek is .

Ma a szerelők a súlyuk miatt nem szeretik.

Természetesen kazán cserénél kell gázterv is .

Már mindent elintéz a tervező,és a szerelő.

2020. ápr. 23. 21:35
 8/26 anonim ***** válasza:
100%

6: Jó.

Tehát gázfűtés van?

Gázkazánról írsz a nyitóban? Tehát kombicirkó, a melegvizet is ez gyártja?

Bélelve van a kémény?

Az eladó elmondása szerint mikor voltak a falban a vezetékek felújítva és a cirkó kiépítve?

Fontos: Szerezd meg a legutolsó kéményseprő jegyzőkönyvet!

Menj be a kéményseprőkhöz, és kinyomtatják.

2020. ápr. 23. 21:39
 9/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Igazából az lenne a kérdésem, csak elveszett a sok információ között, hogy megéri-e ilyen kondenzációs kazánt beszereltetni ilyen szigetelési adottságok mellett.

Megmondom őszintén, soha nem éltem radiátoros lakásban, mindig mindenhol gázkonvektor volt, kazán nélkül. Ezért is vagyok teljesen tanácstalan, hogy mit kéne, hogyan kéne.

2020. ápr. 23. 21:40
 10/26 anonim ***** válasza:
100%

Esetleg fotó a kazánról, fűtőtestekről jó lenne.

De a FB-on a Megjavítjuk! csoportban van szakmai csapat, tudnak segíteni, sok korrekt ember van ott, jó tanácsokat kaptam.

2020. ápr. 23. 21:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!