Kondenzációs kazán működik előfűtött vízzel?
A kérdés lényege, hogy hogyan tudok egy kondenzációs kazánt összekötni alternatív fűtéssel. Az elképzelés az, hogy a rendszerből, a radiátoroktól visszajövő víz egy alternatív fűtésen menne keresztül. Az felfűti annyira, amennyire tudja. Az a víz menne a kazánba, ami már csak egy kicsit kéne, hogy fűtsön rajta, mert nem mindegy, hogy mennyire hideg vizet akarok ugyanolyan melegre fűteni. De a kazán kondenzációs. Tudomásom szerint a kondenzációs folyamat akkor működik a leghatékonyabban, ha a rendszerből minél hidegebb víz érkezik vissza a kazánhoz. Tehát ha én előfűtöm a vizet valami alternatív módon, akkor lehet, hogy nem is működik a kondenzáció.
Erre (is) van ugye a puffertartály, amibe egymástól függetlenül tudom bekötni az alternatív fűtésemet is, meg a kazánomat is. Bár könnyen lehet, hogy így sem hűl eléggé vissza a kazánban keringő víz. Ha lehet, akkor kihagynám a puffertartályt, ezért érdekes, hogy össze tudom-e anélkül kötni a két rendszert. A másik megoldás az, hogy a két fűtést teljesen külön rendszeren üzemeltetem, de ez sehogyan sem érné meg.
Tehát a kérdés lényege: Kötöttetek-e már össze kondenzációs kazánt bármilyen alternatív fűtéssel? Hogyan? Működik a rendszer?
Lehet rásegités ,de a kettő egyszerre nem fog működni .
Túlzottan nagy radiáorok sem kellenek,mert ha ezek folyamatosan kb, 40 fokosak,megfelelő meleget bíztositanak.
Padló fűtésnél nem is lehet melegebb víz a padozatban.
Nagy meleget ez nem fogadni,csak komfort hőérzetet bíztosit .
ha 53 fok alatt van a vissza térő hőmérséklet , már tud kondenzállni, minél a alacsonyabb visszatérő annál jobban dolgozik.
Mi lenne az alternatív? Vegyeskazán, vizteres kandalló?
A kérdés elméleti.
A kondenzációs kazán már megvan. Láthatóan takarékosabb a sima kazánnál. Vegyes kazán is van. De ez utóbbi önállóan is felfűti a rendszert, tehát ha az megy, leáll a gázkazán.
Az alternatív bármi lehet. Napkollektor, komposztkazán, bármi. Ha jól értem, normálisan csak puffetartállyal oldható meg a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!