Kondenzációs kazán meleg víz előállításra. Átfolyós vagy tárolós?
De jóval is többe kerül a tárolós.
Nekem nincs különösebb panaszom az átfolyósra sem.
Az átfolyós rendszert csak max 1-2 vízelvételi helyig javasolom és csak olyan esetben ha a kazán nincs túl messze a vételi helyhez képest.
Ha sok vízelvételi hely van és egymástól messze, akkor mindenképpen tárolós megoldást javasolok keringtetéssel, 3 csöves rendszer. A tárolónak hely kell ezzel is érdemes kalkulálni és ha már veszel akkor min 120-160l, annál kevesebbel ne számolj.
Nem kell ezt agyon variálni.Majd megspórolod zuhanyzásnál az a vizet,ami a távolabbi vízvételnél hidegként kifolyik .
Ahhoz hogy egy meleg víz tartályból azonnal folyjon a meleg víz,plusz cső,és keringtető szivattyú is kellene .
Olyat nem találsz,hogy plusz költség nélkül elégitené ki az igényeket .Mindennek ára van .
A legjobb rendszer egy sok modulációs fűtő kazán, ami a primér energia igény 1/3ig képes modulálni, és ehhez egy indirekt tároló. 60-100 liter/fővel kell számolni mivel ez is akkor gazdaságos ha alacson hőmérsékleten dolgozik pl 45 fok.
Immergast ajánlom. Kb 280 a kazán és 150 egy 200 literes szigetelt hmv. Utobbinál lehetóleg minél nagyobb csőkígyója legyen 1.2-1.5 m2.
A többi sallang meg amúgy is kell.
Ezt lehet fokozni cirkulációs szivattyúval kb 50-100. Így mindig ott van a melegvíz ahol kell és annyi amennyi kell.
Tárolos kazán kb 400!
Aki ezt megcsinálja soha nem fogja megbánni. Hátránya helyigényes kb 3-4m2 kella gépészetnek
Szerintem az a fajta, amiben belül van egy kisebb tartály, nem éri meg. Mi sajnos ilyet vettünk és nem vagyok megelégedve vele. Zuhanyzásnál például hamar bekapcsol a kazán. Cserébe kb. 1,5-szer annyiba került.
Amíg a kazántól a csapig elér a meleg víz (a csövekben ugye kihűl, amikor nem használod), az adott idő. Ezen nem javít a tartály. Viszont a víztakarékos csaptelep "ront" rajta (tovább tart, míg kifolyik rajta a lehűlt víz).
Energiahatékonyság szempontjából szerintem jobb választás egy külső, nagyobb tartály.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!