Vegyes tüzelésű kazánban fával fűtünk. Be szabad csukni az összes ajtaját ha már elég meleg?
Vegyes tüzelésű kazánban fával fűtünk. Amikor a víz hőfoka eléri az 50-60 fokot, akkor a legalsó -hamuzó- ajtót is be szoktuk csukni. Így mivel nem kap annyi levegőt lassabban ég, és csak órák múlva kell ismét fát rárakni. Amúgy így is kap huzatot.
Viszont pár napja írta itt valaki, hogy "csukott kályhaajtóknál robbanó füstgáz keletezik, ezért tilos becsukni". Igaz lehet ez, vagy kamu?
Sok kazánnál úgy van kialakítva, hogy nem lehet teljesen lezárni, hanem minimális rès van. Így kap kicsi levegőt.
Próbáld ki, hogy teljes lezárás után, mondjuk 20 perccel kinyitod a tűztèr ajtót. Ha nagy a homáj, ès hirtelen nagy erővel belobban a tűztèr, akkor kicsi több levegőt hagyjál neki.
Nem is a robbanástól kell tartani,bár az sem kizárható .
A teljesen elzárt levegőnél "feketén" elparázslik a tüzelő anyag .Ez már maga 1 pazarlás . Aztán a környéket beterited szmoggal,füsttel.Nem csak téged átkoznak,hanem az összes felmenőidet is .Lezárni akkor szabad,ha máz csak izzó parázs van .
(Tüzelés technika )
A fatűznek kétszer kell levegőt kapnia.
Huzatszabályzó hiányában az égés teljes ideje alatt kell kapjon levegőt a rostély alol(primer égési levegő) illetve kb20%-nyit a a rostély felett is (szekunder égési levegő).
A primer levegő segítségével bomlik el a fa, fagázokká. A primer levegő el is égeti egy részüket. A szekunder levegő kiégeti a fagázokat (kék lángal).
Ha elfojtod az égést a keletkező fagázok nem tudnak kiégni így a tüzelő döntő többsége kárba vész.
CO2 helyett CO, korom, kátrány, karbolsav, ecetsav keletkezik. Ezen vegyületek mérgezőek, rákkeltők, savas kémhatásúak. Rombolják a környezetet és ezt engeded be szellőztetéskor meg a különböző réseken a házadba is. Ezen felül a savak idő előtt tönkre teszik a kazánt, kéményt.
Persze kényelmes jól megrakni utánns jól elzàrni. De így többe kerül fűteni mint gázzal. Majdnem a duplájába!
Kézi vezérlésű szilárd tüzelésű kazánban csak a hőigényhez illeszkedő begyújtások számával, a rárakások sűrűségével és az ehhez igazított famennyiséggel, fahasábok vastagságával lehet gazdaságosan fűteni.
Az eddig használt módszered drága, pazarló, környezet szennyező, tüzelőberendezés károsító és egészség károsító is.
Ami a legszomorúbb nem vagy vele egyedül...
Persze sohasem késő valamit megtanulni jól.
Ajánlom olvasásrs Hans-Peter Erbert Fatüzelés című könyvét.
Köszönöm a hozzászólásokat.
Amikor becsukom a kazánajtót, akkor is kap némi levegőt vagyis van kis huzat mindig.
A kéményt meg szoktam nézni kívülről, nem füstöl. Vagyis -természetesen- nem terítem be a szomszédokat. Amúgy hamu is alig marad. Egy hét alatt lesz kb. egy vödörrel.
A kéményt is ellenőrzöm időnként és normális állapotú a kéményseprők szerint is, pedig kb. 30 éves.
Időnként dobok a tűzre tisztító/koromtalanító szert is ami kis zacskókban árusítanak huszasával.
Természetesen szívesen tanulok mindenkitől, hiszen ezért is kérdeztem.
6/8leírása tökéletes, mégis némi kiegészítésre szorul!! Az elsődleges gáz égése primer huzattal jön létre, ezzel el kell érni a 300°C-t, ezen a hőfokon jön létre a másodlagos gáz, a CO, amit el tudsz égetni, ha a szén burok kinyílik, nem távozik a szabadba!!!!
Mi kell a CO elégetéséhez, újabb oxigén /levegő!/ 300°C-feletti és gyújtóláng, amit katalizátorral tudsz létrehozni, azaz izzó vas felülettel!!! Amikor a CO beér ebbe az izzó felületbe és megkapja a meleg oxigént, gyors-égéssel elég, magas hőt fejleszt, EZ FŰT!!!!!!
Viszont, ha ezt nem sikerül megoldani, a gáz vagy távozik, vagy felrobban!!!!! (605°C felett robban!!!!) Szerencsére ez ritkán következik be, de alacsony hőfokkal meg felesleges a kéményt fűteni!!!!!!!!!
Hasonló képen működik a gyertyával fűtés, ott is van sok energia, ami
ha mást nem fejfájást biztosan okoz!!!!!!
Valahol már leírtam, amit persze nem olvas senki, így egymilliószor megkérdezik ugyan azt, aztán kiderül: "Így szoktuk, nekünk sikerült
(MEGÚSZNI!!!)"
Én szeretek a régi dolgok között turkálni, bizonyára hallottál már, így az izzást sokáig fent lehetett tartani, tudod hogyan? A parázsló kukoricacsutkát egy köcsögbe rakták és pici nyílással de lefedték a kevés oxigén, sokáig fenntartotta ezt az állapotot, majd , nem volt annyi energiája puszta kézzel átrakták a vasalóba hogy aztán lengetve levegő hatására meggyulladt, fűtötte a vasalót!!!!
Te ugyanezt csinálod, huzat hatására meggyullad, melegít, csak van egy bibi, a kazánban nagy mennyiségben CO keletkezik, ami robbanhat
Ez nem kamu, csak sokan azért nem írnak róla, mert Ők a gyakorlatban
próbálták ki, valószínű nem élték túl!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!