Vegyes tüzelésű kazánban fával fűtünk. Be szabad csukni az összes ajtaját ha már elég meleg?
Vegyes tüzelésű kazánban fával fűtünk. Amikor a víz hőfoka eléri az 50-60 fokot, akkor a legalsó -hamuzó- ajtót is be szoktuk csukni. Így mivel nem kap annyi levegőt lassabban ég, és csak órák múlva kell ismét fát rárakni. Amúgy így is kap huzatot.
Viszont pár napja írta itt valaki, hogy "csukott kályhaajtóknál robbanó füstgáz keletezik, ezért tilos becsukni". Igaz lehet ez, vagy kamu?
Sok kazánnál úgy van kialakítva, hogy nem lehet teljesen lezárni, hanem minimális rès van. Így kap kicsi levegőt.
Próbáld ki, hogy teljes lezárás után, mondjuk 20 perccel kinyitod a tűztèr ajtót. Ha nagy a homáj, ès hirtelen nagy erővel belobban a tűztèr, akkor kicsi több levegőt hagyjál neki.
Nem is a robbanástól kell tartani,bár az sem kizárható .
A teljesen elzárt levegőnél "feketén" elparázslik a tüzelő anyag .Ez már maga 1 pazarlás . Aztán a környéket beterited szmoggal,füsttel.Nem csak téged átkoznak,hanem az összes felmenőidet is .Lezárni akkor szabad,ha máz csak izzó parázs van .
(Tüzelés technika )
A fatűznek kétszer kell levegőt kapnia.
Huzatszabályzó hiányában az égés teljes ideje alatt kell kapjon levegőt a rostély alol(primer égési levegő) illetve kb20%-nyit a a rostély felett is (szekunder égési levegő).
A primer levegő segítségével bomlik el a fa, fagázokká. A primer levegő el is égeti egy részüket. A szekunder levegő kiégeti a fagázokat (kék lángal).
Ha elfojtod az égést a keletkező fagázok nem tudnak kiégni így a tüzelő döntő többsége kárba vész.
CO2 helyett CO, korom, kátrány, karbolsav, ecetsav keletkezik. Ezen vegyületek mérgezőek, rákkeltők, savas kémhatásúak. Rombolják a környezetet és ezt engeded be szellőztetéskor meg a különböző réseken a házadba is. Ezen felül a savak idő előtt tönkre teszik a kazánt, kéményt.
Persze kényelmes jól megrakni utánns jól elzàrni. De így többe kerül fűteni mint gázzal. Majdnem a duplájába!
Kézi vezérlésű szilárd tüzelésű kazánban csak a hőigényhez illeszkedő begyújtások számával, a rárakások sűrűségével és az ehhez igazított famennyiséggel, fahasábok vastagságával lehet gazdaságosan fűteni.
Az eddig használt módszered drága, pazarló, környezet szennyező, tüzelőberendezés károsító és egészség károsító is.
Ami a legszomorúbb nem vagy vele egyedül...
Persze sohasem késő valamit megtanulni jól.
Ajánlom olvasásrs Hans-Peter Erbert Fatüzelés című könyvét.
Köszönöm a hozzászólásokat.
Amikor becsukom a kazánajtót, akkor is kap némi levegőt vagyis van kis huzat mindig.
A kéményt meg szoktam nézni kívülről, nem füstöl. Vagyis -természetesen- nem terítem be a szomszédokat. Amúgy hamu is alig marad. Egy hét alatt lesz kb. egy vödörrel.
A kéményt is ellenőrzöm időnként és normális állapotú a kéményseprők szerint is, pedig kb. 30 éves.
Időnként dobok a tűzre tisztító/koromtalanító szert is ami kis zacskókban árusítanak huszasával.
Természetesen szívesen tanulok mindenkitől, hiszen ezért is kérdeztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!