Ez mennyire melegíti a házat?
Házat építünk!
Nem vagyok lakberendező sem tervrajz készítő vagy ilyesmi, de gondoltam kikérdezem a véleményeteket, hátha van tapasztalat.
A nappaliban szeretnénk egy beépíthető kandallót.
Maga a nappali és ebédlő rész 37,69 m² és a konyha része 13,42.
Amerikai stílusú konyha lesz, vagyis nappali, ebédlő és konyha egyben.
A ház többi részét radiátor melegíti.
De férjem szerint jobb, ha a nappaliban is lesz, mert így könnyebb.
Ha véletlenül nektek van olyan kandallótok, mennyire melegíti?
Megéri vagy pusztán csak dekoráció ként szolgál vagy alkalmanként be is gyújtjátok?
Előre köszönöm a hasznos válaszok
További szép és kellemes napot!
Ezt úgy értelmezem, hogy nem lesz padlófűtésetek.
Érdemes lehet a forró levegős elosztórendszer kiépítése így a többi helységet is tudod fűteni a kandalló kéményének veszteséghőjéből.
Vagy vízteres kandallót egy pufferral kiegészítve össze lehet kötni a gázkazánnal is.
"Fatüzeléses. Igazából régi álmom volt és látvány miatt szeretném."
Én gyerekkoromban olyan helyen laktam, ahol a nagyszobában cserépkályha volt. Abban a szobában, ahol fával fűtesz, és hetente rendszeresen egyszer vagy kétszer hamuzol, utána állandóan takarítani kell, mert száll a finom hamu, bármilyen ügyesen is csinálod. Szerencsére a feleségem is ilyen helyen nőtt fel. Úgyhogy amikor a mostani házunkat megvettük (ez már tán a végleges, ez a negyedik) akkor a felújításnál az első dolgunk volt, hogy a nappaliból kiszedettük és elajándékoztuk a kandallót. Akar a fene állandóan a hamuzás után takarítani. Ha meg nem használod, csak az értékes alapterületet foglalja. Aki olyan tehetős, hogy bejárónő, vagy takarítónő takarít, ott esetleg. Valóban szép látvány egy klassz kandalló, de sem a fűtéstechnikai tulajdonságai sem a korábbi tapasztalatok alapján vele járó kosz és piszok nekem a nem kívánatos helyfoglaló kategóriába tette.
én 20 évig éltem olyan házban ahol vízteres kandallóval fűtöttünk. Így az új házban még kémény sem került. Minden kosár fa után össze kellett söpörni a nyomvonalat, sokszor mikor kinyitottuk a tűztér ajtót akkor is kiszóródott némi hamu. És persze elkerülhetetlen, hogy néha egy rossz légáramlat fa rárakáskor, vagy egy be nem gyulladt tűz miatt össze füstölöd a házat.
A mostani helyzetben már kicsit bánom, hogy nem lett egy külső bejárattal is rendelkező kazánház a házban kéménnyel, ahol elfér egy vegyes kazán + 2000 literes puffer.
Most is megoldható csak akkor külön házat kell építeni a kazánnak valahol az udvarvégén, de ez a legvégső utáni megoldás
Kedves Kérdező, én a 4-es válaszoló vagyok.
Erősen tudom ajánlani, hogy a fás kandallóhoz szerezz be egy professzionális hamuporszívót! Ez 20-30ezer Ft között van, de ebből nem érdemes valami vacakot venni, mert azok bóvlik.
Viszont egy normális gép áldás a háznál, az ára már a takarításra fordított idődön bejön.
Igen láttam olyan porszívót, talán a Praktikerben, de nem biztos.
Tudom, hogy nagy kosszal jár az egész, de ha radiátor is lesz, akkor a kandallót csak különleges alkalmanként használjuk.
A karácsony is más hangulatú úgy ❤️
Mindenkinek köszönöm mégegyszer a hasznos válaszokat
Én padkás cserépkályhát epíttettem úgy hogy a hátsó fala a szomszéd szoba falának a síkjába épült bele. Ott is van egy ülésnyi szélességű padkája. Mindkét szobát pompásan befűti, pedi 3,70 magasak a szobák, egyik 34, a másik 24 nm.
Tavaly kijöttem 4 köbméter fából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!