Napenergiával fűteni a házat, vizet melegíteni?
Vákum csöves (30cső)200L víztároló.nyáron 250W max villanyáram,60C° víz.Ez 6-8fillér/L a vízmelegítés költsége.Most felhős időbe a 3-5C° emel a csapvíz hőmérsékletén.Pénteken a napsütésben30c-ra ment fel.Ilyenkor gázos vízmelegítőnek melegíti elő a vizet,nyáron direktbe megy.Az egészet én szereltem,a víztárolót (hőcserélőt)én csináltam villany
bojlerből( 160ezret takarítottam meg)így az egész 320ezer.Árajánlatot kértem az 900ezerért vállalták volna.
de jó, hogy ilyen ügyes vagy!
köszi!
Örülök a kérdésnek! Ha valaki érdeklődik az szeretne utánanézni a dolgok pontos menetének. Bárcsak több tudatos ember lenne, akkor nem volna annyi silány minőségű termék fenn a tetőkön. De ez mindennel így van egyébként. Magam ilyen rendszereket tervezek és építek, nagyon belelátok, hogy milyen költségei vannak.
Egy levegőmelegítéses fűtésrásegítés (légkollektor) tábla önköltségi ára kb 100-120 ezer Ft. (ami 20 évig biztosan bírja és profi) Erre jön rá minden más adó, fizetés a munkásoknak, szállítás stb stb. Ilyenkor elvárható a hosszútávú garancia. Azt fizeted meg ilyen esetben.
Egy síkkollektoros napkollektor tábla ára is kb ennyi körül mozog, előállításban. (anyagköltség és profi színvonal)
A rendszereket a gyártók és telepítők kb 500 ezer körül hozzák ki működőképesen, beszerelve. Innen indul felfelé a csillagos égig az ár, telepített négyzetméter tömegekben felfelé.
Ha valaki maga tud ilyet készíteni az a legtakarékosabb megoldás. Feltéve, ha valóban szakmailag tartós a dolog.
Egy rendszer megtérülési ára 6-10 év körül mozog. Ha te készítesz mindent és tényleg értesz hozzá, akkor 3-4 év.
De ezeknél a rendszereknél nem csak ez a fő szempont, ugyanis valóban fogy a benzin és minden más a Föld mélyéből, és borzasztóan környezet és emberkárosító a használatuk.
Hosszútávon kell gondolkodni, akkor tényleg megéri. (min 15-20 év)
A légkollektoroknál egy 3nm-es tábla ha jó a házad össz. szigetelése, akkor 50nm re rásegít és valóban akár 40-50%-os fűtésmegtakarítást hoz a teljes 7 hónapos fűtésszezonban, nem penészedik a fal, jó a levegő stb.
A napkoliknál társasházaknál volt olyan mérés is, ami 1 hónapban 80%-os fűtésmegtakarítást hozott a lakóknak Budapesten. Ott sok tábla volt felszerelve, nagyobnb beruházás. Ezeknek a profi rendszereknek (sík vagy vákqumcsöves tényleg kell 6-10 év megtérülési idő. De azok még vagy 10 évig biztosan bírják (és nem akciós Tesco-s vagy költségtakarékos Kínai cuccról beszélek)
Jó dolgok ezek csak nem szabad kapkodni és belemenni meggondolatlan megoldásokba. Jól nézz körül. Ha valaki leígéri neked a csillagos eget, na azzal vigyázz! Inkább a reális, szigorúbb dolgokat ígérőkben bízz jobban.
Sok sikert! Megéri belevágni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!