Trombitafolyondár - gyökérzet határolása mivel oldható meg költséghatékonyan?
Nem kell neki túl erős anyag, egy jobb tófólia is megteszi. Vagy műanyag hullámlemez, a földben nem porlad el.
Viszonylag könnyű eltéríteni a föld alatti hajtást, mert nincs hegye, mint a bambusz hajtásának.
Azt olvastam a neten, hogy 1 m-nél mélyebbről is feljönnek a sarjak. Ez nem tarackol, ami egy csekély mélységben terjedő dolog lenne, hanem a rendes gyökér kezd kihajtani. De azért szerintem elég jó hatásfokú lehet egy 60 cm mély "kerítés", alatta csak kevés fog átbújni, ami már elviselhető.
Köszi a válaszokat.
1/1: azt, hogy ne lehetne megfogni a gyökérzetét, kétlem ;)
Akkor a trobitás kap egy fél m3-es gödröt (50*50*100 cm), amit a javasolt dolgok egyikével, vagy kombinációjával oldalt és alul is lezárok (átlapolva rendesen), és akkor a terjeszkedési gond megoldva :)
Magról szaporodik, kell attól tartani, hogy elhullajtja a magokat és felüti a fejét máshol is?
Magát a növényt meg gyakran metszve igyekszem majd kordában tartani.
Több éve küzdök trombitafolyandárral.
Az eredeti ültetési helyétől 10 méterekre is feltör. Alattomos egy növény és kiírthatatlan. Már legyomirtóztam tavaly de idén újra tele van a hajtásaival a kert.
Utat tör a betonjárda és a házfal között, de feljön a térkő fugái között is.
Nyugodtan tördeld le, és majd kibújik öt méterrel távolabbi 20 másik helyen.
Természetesen a szomszédokat sem kíméli.
A mai eszemmel biztosan nem ültetném.
Ha -elmenne az eszem és- újra ültetnék, akkor kizárólag egy pereméig leásott műanyaghordóban ültetném.
Látom, mindenki küzd vele :)
Én épp ezt szeretném elkerülni azzal, hogy ültetés előtt határolom a gyökerét, így nem tud elszabadulni.
Azt nem akarom elhinni, hogy egy normálisan megöntött, megvasalt járdát átüssön. Különösen ha nem olyan lándzsa szerűen tör előre, mint a bambusz. Hogy fal és járda közt feljön, azt igen, de az más.
A gödör méretén akkor filózok még, de amúgy sem akarok belőle "gigászt" nevelni, úgyhogy 3-4 m3-et nem fog kapni - kizárt, hogy annyit ássak :D Tápozást, öntözést természetesen biztosítom majd neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!