Tiszafának milyen gyökérzete van? Inkább lefelé növekszik vagy inkább oldalra?
Tiszafákból szeretném szépíteni a kerítést úgy, hogy több méteren keresztül majd a későbbiekben maga a tiszafa legyen a kerítés. Továbbá szeretnék 2 példányt-kapu bejárók mellett-, amelyet jelentősen nem nyírnék, szeretném ha magasra nőne.
Azért érdekel, hogy merre terjednének idővel a gyökerek, mert néhány helyen közel van betonút, aztán földbe süllyesztett szennyvíz és vízóra akna, ezek akár útban lehetnek a gyökereknek, ha inkább oldalra terjednek. Ha viszont lefelé terjednek zömével, akkor nyilván az kedvező, arra van hely. És még azért sem kedvező a túlzott oldalra terjedés, mert a kertben kertészkedünk, és még 40-50 év múlva is szeretnénk... :)
De nem találok sehol rajzot tiszafa gyökérzetének felépítéséről....
Annyit tudok, hogy a fenyőfák gyökere a talaj felső részében oldalra terjed... A tiszafa gyökérzete mennyire hasonlít egy átlagos fenyőére?
Az is jó, ha tud valaki egy linket, ahol le van rajzolva a tiszafa gyökérzet. Akár külföldi oldal is....
Én ügyetlen vagyok, és nem tudtam úgy guglizni, hogy találjak is. :(
Én úgy tudom, a szokásos fenyőgyökerekhez hasonlóan ez is eléggé a felszín közelében megy. Is. Mert lentebb is.
Rajzot ugyan nem találtam, de itt a lemosódott föld eléggé feltárja a gyökereket:
Ez itt majdnem biztosan tiszafa gyökere, tipikus fenyőgyökérzet:
A gyökerek arra terjednek, amerre tudnak. Ha ott a vízóraakna, akkor majd kikerülik. Nem fogja zavarni a tiszafádat, ha nem tud minden irányba egyformán terjedni a gyökere.
Egyébként minden fa gyökere behálózza maga körül a talajt, legfeljebb nem a felső 20 centit, mint a fenyőfélék. De ugyanúgy nem érdemes alattuk kertészkedni. Meg kb. a koronaátmérő dupláján.
Azok a lemosódott gyökerek... hát igen, ilyen képeket találtam. Csak ezek már annyira idős fák, hogy mire nálam ilyen lenne, rég nem élnék...:)
Arra gondoltam, lehet kijelölök egy határt, ahonnan kertészkedni szeretnék, és legalább 50 centi mélységig elválasztom valami geotextillel, vagy mivel. Ennek még utána kell néznem.
De nagyon tetszik a tiszafa, szeretnék.... :)
Bárkinek még van véleménye, tapasztalata, ismerete a témában, írjon, később is szívesen olvasom! Eddigi válaszokat is köszönöm!
Gondolod, hogy ezek a gyökerek majd csak 5 év után kerülnek oda? Hát nem. Azok már a fiatal tiszafánál is ott vannak, csak vékonyabbak. Ha rájuk képzeled a földet, ami ott lehetett korábban, akkor ilyen lesz a kerted. Ha a felszínen nem is látod a gyökereket, de ott vannak, és ha bármit ültetsz föléjük, abban nem lesz sok örömed.
A második linkemen láthatod, hogy teleszövi a földet a tiszafa gyökere.
50 centire nincs értelme a geotextilnek. Legalább 1,5 vagy inkább 2 m mélyen kell fémlemezzel. Ha 1 m mélyen átmegy a lemez alatt a gyökér, onnantól simán feljön a felszínig, ebben a fenyőfélék különösen jók. Nálam megesik időnként, hogy a fenyő gyökerei nyáron alulról belenőnek a cserepekbe, a kifolyónyíláson keresztül.
Azt tudod tenni, hogy a tiszafa közelében pár métert elhagysz, ott nem termelsz semmit, mert nem tudsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!