Kezdőoldal » Otthon » Kert » Fontos a karógyökér vagy sem...

Fontos a karógyökér vagy sem a gyümölcsfának?

Figyelt kérdés

A szárazság elviselésében, a fa életében milyen szerepet játszik a karógyökér?

Mennyire fontos?

Egyesek mellett érvelnek-éljen a magról ültetett, és később átoltott- mások meg azt mondják,hogy nem fontos később a fa úgy is a mellékgyökereit fogja használni.

Erről lehet valamilyen tanulmányt olvasni?

2017. nov. 8. 14:18
 1/5 anonim ***** válasza:
Az, hogy egy fának karógyökere, vagy elágazó van, fajtól függ. Az is, hogy milyen mélyre megy le.
2017. nov. 8. 15:43
 2/5 anonim ***** válasza:

A karógyökér az első pár évben fontos, az erősebb indulás miatt.

Később már mindegy, mert a mellékgyökerek között lesz pár, ami átveszi a karógyökér szerepét, még pár év múlva meg a sok mellékgyökér mellett a karógyökér szerepe teljesen mellékes lesz, amikor már nagy területet befutnak a gyökerek, széltében és mélységben is.

Szóval, egy karógyökeres fajta fának a karógyökér, mondjuk, az első 5 évben nagyon fontos, a következő 5 évben még fontos valamennyire, utána nincs jelentősége.

Meg lehet nézni, hogy magról helybe ültetett fa mennyivel gyorsabban nő az első években, mint egy átültetett.

2017. nov. 9. 07:37
 3/5 A kérdező kommentje:
Fura, én azt vettem észre,hogy a szabad gyökeresek nőnek jobban és amit én magról ültetek azok lassabban.
2017. nov. 13. 13:26
 4/5 anonim ***** válasza:
Könnyen belátható, hogy erre nézve kifejezett kísérleteket érthető módon (anyagi okokból és a várható kevésbé fontos eredmények miatt) nem végeztek. Tapasztalati tény, hogy a kétszíkű növények magoncai karógyökeret fejlesztenek, ami azonban sokszor pár év alatt el is pusztulhatnak ill. növekedésüket az oldalgyökerek felülmúlhatják. A víz felszívásában a karógyükérnek önmagában nincs szerepe, hiszen azt a hajszálgyökerek végén levő gyökérszőrök végzik, ezért a vízellátás tekintetében a fának az a fontos, hogy a gyökérzete minél elágazóbb legyen. Ha a talaj felszínéről akadályozott a nedvesség gyors elpárolgása, akkor a talaj felszínének közelében alakulnak ki oldalgyökerek, ha könnyen kiszárad a talaj, akkor mélyebbre hatolnak a gyökerek, de ez nem korlátozódik a karógyökérre (főgyökérre).
2017. nov. 13. 14:19
 5/5 anonim ***** válasza:

"Fura, én azt vettem észre,hogy a szabad gyökeresek nőnek jobban és amit én magról ültetek azok lassabban."

Mert a vásárolt oltványok olyan alanyon vannak, amik gyors fejlődést biztosítanak. Ez az egyik lényege az oltásnak. A nemes fajták nem feltétlenül fejlesztenek megfelelő gyökérzetet. De még pl. két vadkörte között is nagy különbség lehet, ezért szelektált, bizonyítottan gyorsan fejlődő vadkörte-klónokat használnak körtealanynak.

2017. nov. 14. 07:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!