Fontos a karógyökér vagy sem a gyümölcsfának?
A szárazság elviselésében, a fa életében milyen szerepet játszik a karógyökér?
Mennyire fontos?
Egyesek mellett érvelnek-éljen a magról ültetett, és később átoltott- mások meg azt mondják,hogy nem fontos később a fa úgy is a mellékgyökereit fogja használni.
Erről lehet valamilyen tanulmányt olvasni?
A karógyökér az első pár évben fontos, az erősebb indulás miatt.
Később már mindegy, mert a mellékgyökerek között lesz pár, ami átveszi a karógyökér szerepét, még pár év múlva meg a sok mellékgyökér mellett a karógyökér szerepe teljesen mellékes lesz, amikor már nagy területet befutnak a gyökerek, széltében és mélységben is.
Szóval, egy karógyökeres fajta fának a karógyökér, mondjuk, az első 5 évben nagyon fontos, a következő 5 évben még fontos valamennyire, utána nincs jelentősége.
Meg lehet nézni, hogy magról helybe ültetett fa mennyivel gyorsabban nő az első években, mint egy átültetett.
"Fura, én azt vettem észre,hogy a szabad gyökeresek nőnek jobban és amit én magról ültetek azok lassabban."
Mert a vásárolt oltványok olyan alanyon vannak, amik gyors fejlődést biztosítanak. Ez az egyik lényege az oltásnak. A nemes fajták nem feltétlenül fejlesztenek megfelelő gyökérzetet. De még pl. két vadkörte között is nagy különbség lehet, ezért szelektált, bizonyítottan gyorsan fejlődő vadkörte-klónokat használnak körtealanynak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!