Eperfa "epre" ehető?
A veszekedés elkerülése végett:
Üzenem a 10-es válaszolónak:
Régebben tanultam is ezt, de kérésedre utána is néztem:
1. ÚJ MAGYAR LEXIKON, Akadémiai Kiadó Budapest, 2. kötet (D-F), ötödik, változatlan lenyomat, 207. oldal: "eperfa" (Morus), az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó növény. Két fontos fajtája van. A "fekete v. savanyú" (M. nigra) nagy gyümölcsű... (Egyes vidékeken - helytelenül - szedernek nevezik, holott a szeder (Rubus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje. A "fehér eperfa"(M. alba) lombja selyemhernyóetetésre szolgál." Az idézet részleges. Bővebben az idézett könyvben olvashatsz.
2. CAMBRIDGE ENCIKLOPÉDIA, Macenas Kiadó, 377. oldal:
eperfafélék ... A fekete eperfa (Morus nigra) gyümölcse lilás színű. A fehér eperfa (Morus alba) levele a selyemhernyók kedvelt tápláléka (nemzetség Morus, 10 faj, család Moraceae).
3). Ezeken kívül áttanulmányozásra ajánlok Neked számtalan tan- és szakkönyvet, amiket ne sorolok fel és ne idézek.
Továbbra is állítom hogy tévedsz, amikor azt írod az 5. válaszolónak, hogy (idézlek): "...a Morus albának van fekete és fehér változata. a Morus nigra (!) teljesen más növény". Hát nem más növény, csupán csak más változat. Tehát - tévedsz! Vitába nem bocsátkozom senkivel, aki akar, vitatkozzon az idézett könyvek, valamint tan- és szakkönyvek szerzőivel, kiadóival.
Köszönöm a 11-es válaszolónak!
Én ezt is megnéztem még tegnap este, de akarattal nem idéztem.
ssaa
A fekete eper (M. nigra) termése fekete.
A fehér eperfa termése (M. alba) fehér, rózsaszínes, lilás, fekete is lehet.
Az idézetekkel nem bizonyítasz semmit.
Feketéből kb egy tucat van az országban.
Növénytanilag eperfa a helyes megnevezés, de a Dunántúlon szederfa névvel illetik.
ha nem olvasod végig, akkor az utolsó alatti képet nézd!
# 15
ja, ott is milyen nagy mellénnyel mondták, hogy "de bizony náluk fekete eper van" és ez szent igaz....
Aztán jött a pofára esés, már aki fölfogta ésszel...
Dunning–Kruger-hatás
Cáfoljátok meg a # 14-t!
Semelyik idézetben nem volt, hogy a fehér
eper termése nem lehet fekete, sőt utalás sem volt a színre.
Csak a feketénél volt említve, hogy a termése fekete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!