Mennyi idot igenyel egy legalabb 5000 nm kert gondozasa?
Haz vasarlasan gondolkozom, viszont csak ikyanokat nezek, amik kertje legalabb 5000nm. Ebbe elsosorban par diofat szeretnek ultetni plusz fuszernivenyeket/gyogynovenyeket szeretnek termeszteni szabadban esetleg kisebb uveghazat asnek/epitenek.
Akiknek hasonlo bagysagu kertjuk van azoknak mennyi idot emeszt fel. Kert rendben tartasa az adott nivenytol fuggoen, amiket termesztenek benne?
Mellek keresetkent tekintenek s megtsrmelt javakra vagy sajat felhasznalasrA? Amennyiben lereskedelemmel is foglslkoznak kb mennyivrl lehet szamolni az adott zoldseg gyumolcs termesztesevel egy ekkora teruleten?
Jo mellekallas szintet eleri?
Ez "teljes munkaidős" kert.
Egész napos munkára számíts tavasztól őszig.
Ásás, kapálás, gazolás, ültetés, locsolás, permetezés, stb...
Amikor csak kb 60-80 nm-en volt veteményesünk, este munka után mentünk ki locsolni, meg gazolni. Akár 2-3 órát is eltöltöttünk naponta ezzel, mondom, munka után, fáradtan. Ha lusták voltunk, vagy túl fáradtak, vagy rossz idő volt, vagy csak későn értünk haza, akkor ez kimaradt, és pár nap után már nehéz behozni a lemaradást.
Amikor nem tudtunk foglalkozni a paradicsommal, dzsungel lett belőle nagyon gyorsan, nem csak a termés betakarítáésát nehezíti meg, de a betegségeknek, gombáknak is jó feltételek teremtődtek. Utána persze jó sokba kerül permetezni, de nem csak pénz, hanem idő, bosszúság, méreg, hogy beleöltél már rengeteg időt-energiát-pénzt, és a kártevők tönkreteszik a munkád.
Esélytelen, hogy egy 8 (vagy több) órás munka után (mellett), + utazás, + családdal töltött idő mellett még legyen időd egy ekkora kertet gondozni.
Persze mindenki azt hiszi, hogy neki menni fog, de az első évben bele fogsz fulladni a teendőkbe.
Ezt nevezik mókus keréknek .
1 voltam .
60-80 m2 napi 2-3 óra? Elképesztő.
Mi olyan 3500 m2 körüli földet művelünk, 4 darabban. 2/3 gyümölcs, 1/3 zöldség és virág. Fele munka az enyém, fele a szüleimé.
Összességében szezonban heti 20-30 munkaórát töltünk vele, művelés és betakarítás. (Plusz napi 1-2 óra piacra való előkészítés.)
Pár diófa az csak párszáz m2, ezzel nincs tele a kert.
A gyógynövényt meg a fűszernövényt meg esetleg megeszed, mert eladni nem tudod.
Nem egy nagy üzlet egyébként. Persze, minél munkaigényesebb valami, annál drágábban tudod eladni, de akkor az már főállás, ha nagyon sokat dolgozol vele.
Hatalmas munka ekkora területet megművelni.
Nekünk a családi házunk 2000m2-es telken van, 40 gyümölcsfa + kb. 300m2 konyhakert. (borsó, paradicsom, paprika, uborka, tökfélék) Ezen felül csirke, kacsa, nyúl, + régebben disznó is volt.
Ezt úgy láttam, hogy vígan műveljük (családdal), ezért tavaly nagyon örültem, amikor sikerült kint a határban hozzájutnom egy 3500m2-es területhez (fele szőlő, fele füvesített). Láttam magam előtt, hogy a sorok közét telerakom konyhakerti zöldségekkel, a füves részt valamilyen szántóföldi kultúrával (burgonya vagy kukorica monokultúrában) telerakom majd a két kezemmel + szülői segítséggel.
Amikor tavaly hívtam traktorost hogy felszántsa az egészet, akkor csak a szőlőt szántotta meg, a füves részt akkor nem volt hajlandó megszántani.
A szőlő közét teleraktam borsóval, babbal, tökkel, hagymával, majd meglátjuk mi lesz belőle.
Megmondom őszintén, már a micsodám is tele van vele. Tavasszal már annyira elegem volt, hogy a füves részre ültettem 20 gyűmölcsfát, mert szerintem mostanában tuti nem fogok oda veteményezni.
Már most, fiatalon, tele lendületel és tettvággyal, 1 évnyi munka után azt számolom, hogy hogy tudok egy traktorra valót összeszedni. Mert még kaszálni se egyszerű ekkora területet, nem hogy felásni, rotálni, kapálni, kannaszám locsolni. (No meg ezek mellett a géppel nem végezető teendők, azaz lesni minden kínját és baját az egész területnek, és azonnal reagálni. Metszeni, permetezni, ha száraz a talaj öntözni, ha megáll rajta a víz akkor azt elvezetni. Az előbukkanó, nemkívánatos cserjéket leirtani, a betörő vadak pusztítását rendbeszedni, a kerítést foltozgatni.)
Egyszóval: nekem feladta a leckét az 5500m2 terület, pedig az egész csald csinálja. Ez már vagy főállás, vagy gépesített művelés (ami meg nem olcsó).
Bevétel? A piacozással ne számolj. Nézd azt, hogy a napi étkezésed 70-80%-át fedezni tudod innen, azaz nem kell megvenni a boltban ezeket. Persze akkor nem lehet télen friss paradicsomot enni, vagy pl. banánt, hanem hozzá kell szokni a természet körforgásához, és amit a természed ad, azt fogyasztani.
A dió pl. jó 10 év után kezd teremni,majd amire eladható mennyiségű lesz a termés + az idő amíg megpucolod hogy eladd... hát na, nem egyszerű ebből sem megélni.
1200 m2 a telek, amin a ház van.
Ennek a fele díszkert a ház körül, és a hátsó fele a haszonkert. Bizony a díszkert és a maradék 600 m2 haszonkert is kompromisszumos, ha a gyerekekkel is akarok foglalkozni és a kertet is rendben szeretném tartani. Úgy, hogy van egy főállásom. És a füvet öntözőrendszer locsolja. Meg a tujákat és a málnát is az csepegteti...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!