Hogyan lehet előre, látatlanul felkészülni a gazdálkodásra?
Egyelőre panelban lakunk, így sok lehetőségem sajnos nincsen gyakorolni.
Pár éven belül vidékre költözünk, és minimum magunknak szeretném megtermelni a betevőt, jószágokat tartani, minden szempontból kihasználni a telket. Hogy nehezítsem a dolgom, lehetőleg ökológiai módszerekkel.
Jó lenne nem teljesen felkészületlenül érkezni majd, legalább látatlanban tudni, hogy mikor, mit kell majd csinálnom, hogyan látom majd el az állatokat...
Tudna valaki jó szakkönyvet, módszert ajánlani a felkészülésre?
Hát, ez a természet rendje, aki más területére téved, az megszívja :P
Egyébként két játékos cicám van, még az is meglehet, hogy elég lesz őket kiengedni játszani kicsit a veteményesbe, és megszűnik a csigagond :)
# 5
Mert te azt gondolod, hogy a biopiacon lévő növényeket nem permetezik? Hát, ezt is rosszul gondolod. Csak nem a gyorsan lebomló szereket használják, hanem rézzel, kénnel, meg ilyesmivel nyomatják orrba-szájba, mert biotermelésben csak ez a pár dolog van engedélyezve. Ezek pedig lassan bomlanak le, a réz nehézfémként viselkedve az emberi szervezetben meg a talajban is felhalmozódik, ha sokat használják.
Plusz még vannak a növényi ázalékok, de ezek hatásossága is nagyon korlátozott, nagyban piacra termelők nem is nagyon használják ezeket.
Én a magam részéről az ésszel való permetezést preferálom, váltott szerekkel. Így semmilyen szer nem tud olyan veszélyes módon felhalmozódni a szervezetemben, mint pl. a klór a főzéshez használt csapvízből, vagy a deszikkáláshoz használt glifozát a napraforgóolajból, amit nem nagyon lehet mással kiváltani, ill. csak nagy költségek árán, de említhetném akár a margarinokat is vagy a szóját.
Jól írja a # 8, a permetszerek veszélyességével való riogatás csak riogatás, nem valós jó szándékú figyelmeztetés. Lehet persze túladagolni szereket (mint pl. a biotermelők által használt rezet), meg lehet nem betartani a várakozási időket, de alapjában véve az életben előforduló káros anyagok közül még mindig a permetezéshez használt szerek a legveszélytelenebbek.
Igen, rengeteg ilyen praktika van, amit a neten irkál boldog-boldogtalan, de ezek többsége egyszerűen nem valós dolog. Mint ezek az egymás mellé ültetések sem. Ahogy írtam, ezek addig hatnak, ameddig nincs a területen kártevő. Ha egyszer megjelenik majd a kertedben a hagymalégy, onnantól bármit ültethetsz a hagyma mellé-alá-fölé, a hagymalegyet nem fogja meghatni.
# 6
Permetezted te azokat a kajszikat virágmonília ellen? Mert az szokta elvinni őket.
A kajszifákat ugyanarra a myrabolan alanyra szokás oltani, mint a szilvákat. Tehát a földben lévő részük, ami a talajjal érintkezik, az ugyanaz. Vagyis, nem reális, hogy ha a myrabolanra szilvát oltok, az szépen fejlődik, ha kajszit oltok, az meg meghal.
Hasonló helyzetben vagyok, bár az én helyzetem kissé előnyösebb. Kb.fél éve leköltözött a párom hozzánk(anyum, meg én). Mi alapból falun, családi, nagy kertes házban lakunk. Hatalmas telkünk van, a ház 2külön lakásból áll. Na most, anyum rám íratta a házat, és mondhatom mostmár simán, hogy elköltözött a barátjához. Hetente-kéthetente hazajön kb fél órára. (Ja, hozzáteszem, mégcsak 17éves vagyok). Itthon van most 2birka, meg egy kutya, de nyárra tervezünk pár nyuszit, baromfiból minimum egy 20db-ot, meg 1-2 disznót is. Tényleg hatalmas telek van, a kert is baromi nagy, és mivel nekem is ez lesz az első "vetésem",meg normális állatozásom, én is izgulok. De annyiból jobb a helyzetem, hogy nekünk mikor még kicsi voltam, voltak teheneink, birkáink,nyulaink,majdnem mindenfélénk volt,szóval nagyjából tudom mi merre mennyi.. A hátsó lakás lakatlan, azon gondolkodok,azt ki kéne adnunk, csak hát ritka aki falun akarna kivenni bármit is., pedig kicsit megkönnyítené a helyzetem, ha mondjuk nem csak nekem kéne egy ekkora telekkel foglalkozni..
Na mindegy. Drukkolok ,hogy minden összejöjjön amit szeretnél/szeretnétek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!