Teljesen egészségesnek tűnő zöldségeimet lepermetezzem megelőzés céljából?
A bajt megelőzni kell.Amikor megjelenik egy betegség,már késő lehet .csak be kell tartani az élelmezési útmutatót .
A szőlőt is mindig előzőleg permetezik .Ha a baj felüti a fejét,már nehéz megfékezni .Olyan szert kell használni,ami 4-5 nap alatt lebomlik.
Permetezni általában megelőző jelleggel szoktak, a fertőzési nyomásnak megfelelően. A mostani esős, meleg, párás időszak kedvez a gombás és baktériumos megbetegedéseknek.
Általában jóval a termőre fordulás előtt olyan permetszerekkel védem a növényeimet, aminek hosszú a hatástartama és az élelmezésügyi várakozási ideje.
Ám ha az uborka, cukkini, paradicsom, paprika elkezd teremni, akkor eső után egy rövid határidős szerrel védekezek, hogy 3-4-5 nap elmúltával szedhessem újra a termést. Ha utána két hétig mondjuk száraz meleg van, akkor két hétig nem permetezek. De például ilyenkor szoktam egy kis könnyen mozgó kálciumot adni a paradicsomoknak, hogy ellenállóbbak legyenek.
De nyilván 10 éve gazdálkodok itt, a tapasztalat sokat jelent. Kezdetben én is sokmindennek mellényúltam illetve nem jól időzítettem.
A múlt héten is olyan esők voltak, hogy egy 3 napos Teldor 500 SC-vel meg kellett fújjam a meggyet, hogy a szedésig hátralévő 4-5 napot kibírja ebben a párás hőségben. Jó döntés volt, nekem a 80%-a megmaradt. A szomszédomnak, aki nem védekezett, csak kb.10%. Tiszta monilia lett a meggye szegénynek.
Kérdés, hogy az elmúlt években volt-e bármi gond a kertedben.
Ha tavaly is elvitte mondjuk a fitoftóra a paradicsomot, akkor menj rá a megelőző védekezésre.
Ha nem jellemző a betegség, meg egyébként is 1-2 naponta rá tudsz nézni a kertre, akkor gombák ellen szerintem felesleges előre védekezni, felszívódó szerekkel meg lehet fogni az éppen kezdődő betegséget. (Persze, ha távol még a szedés, akkor ilyen meleg, párás időben megelőző jelleggel sem árt rájuk fújni valamit.)
Ha baktériumos betegség is fordult elő már nálad, akkor csakis megelőző védekezés lehetséges, mert antibiotikum csak I. kategóriában van, tehát nem hozzáférhető.
Anyám... az első (aki a 2. is) minek ír, ha ennyire nem ért hozzá?
Utólag, majd ha már megjelent a betegség...aha...gondolom még egy fej salátát sem nevelt soha.
Vannak olyan betegségek, amik ha már megjelennek, felesleges is permetezni, mert csak megelőzni lehet.
Ezért butaság az utolsó is, hogy volt-e eddig bármiféle betegség a veteményesben. Ez nem így működik!
Attól, hogy eddig soha nem volt semmi, most még lehet!
A gombák, stb. a levegőben vannak, ha megfelelőek a körülmények, akkor megtámadják a növényt.
Márpedig amilyen esős tavasz és nyárelő volt, a gombák nagyon is jól érzik magukat, és védekezni kell ellenük.
Akkor is, ha előtte 20 évig nem volt semmi.
Persze, előfordulhat bármi attól, hogy nem volt az elmúlt években, de a gombabetegség nem a semmiből lesz, hanem a spórából. Ha nem volt már régen, akkor viszonylag kicsi a kockázata annak, hogy most lesz. A gombákat, időben felismerve, meg lehet állítani felszívódó szerekkel.
Ez saját kert esetén sokkal értelmesebb módszer szerintem, mint egész nyáron 10 naponta lepermetezni azt a növényt, amit meg akarunk enni, miközben nullához közelít annak az esélye, hogy egyáltalán megbetegszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!