Mitől rozsdásodik, korrodál, a rozsdamentes acél? Hogyan védekezzünk, előzzük meg, illetve hogyan tüntethetjük el, szüntethetjük meg?
Bizonyára már többen tapasztalták, hogy a nemesacél, rozsdamentes (inox, stainless steel, edelstahl, rostfrei) háztartási eszközökt elszineződnek, tartósan szürkén foltosodnak, sőt néha makacs pontszerű, vagy folt jellegű rozsdafolt, korrózió keletkezik felületükön. (Pl. edény, evőeszköz, tálca, mosogatógép belseje.)
Összegezzük tapasztalatainkat! Mitől lehet ez? Minek a tartós behatásától óvakodjunk?
Esetleg mivel távolíthatjuk el, lehetőleg karcmentesen?
A rozsdamentes acél egy közép fogalom, mert igen változatos lehet az acélt ötvöző fémek listája és mennyisége,és ettől függ az hogy mennyire is tartós és erős, azaz rozsdamentes az inox.
Egyébként nincs tökéletesen 100% rozsdamentes acél,mert arra csak az arany és a platina képes de ha 1 száz éves távlatban megmarad rozsdamentesnek egy anyag akkor az igen-igen jó inoxnak mondható,de végül hosszú idő után mind- minddel elbánik az oxigén!
A probléma az árverseny,és az ötvözök kispórolása a fémből,így nem éri el a tervezett rozsdamentességi" időt sem egy adott alapanyag. Míg a legmagasabb minőséget az orvosi kés/szike stb inoxhoz készítik,a legalacsonyabbat az gagyi" inox lábasok képzik,amik már annyira bóvlik, hogy pár év után berozsdásodnak.
Nos óvni kell savaktól,lúgoktól,töröljük szárazra, ,és lehetőleg a minőségi savválló eszközöket szerezzük be melyek 50-100 esztendőig garantáltan megőrzik nevüket. Utána meg úgy is a méhbe fogja valaki vinni.. :)
Tisztitásuk? a csiszolás és polírozás segíthet igazán,de ha megindult a korrózió egy 1-2 éves anyagnál,akkor ott már eleve probléma volt az alap készítésénél mint már írtam. Egyébként vannak súroló szerek kifejezetten inox lábasokhoz,illetve vannak fémpolirozó paszták,pl korlátokhoz.
hogy rozsdásodna a rozsdamentes acél? ez érdekes megközelítés..
van olyan edénykészletem (18/10 es) amit a nejem 18 éve próbál tönkretenni merő figyelmetlenségből..eddig még nem sikerült..látszik rajtauk az idő vasfoga, de még korrózió nem nagyon..
amióta a budaörsi svéd bútoráruházból beszerzett edénykészletet használjuk, azóta még élvezetesebb a főzés-sütés-mosogatás...
állandóan csillognak az edémyek mosogatás után, ráadásul nem kell csiszatolni akárhogy is odakozmált valami...
gyártástechnológia kérdése..a minőség.
Valójában olyanokhoz szólt a kérdésem, akik már tapasztaltak ilyent, s esetleg rá is jöttek mi okozta.
Így az eddigi válaszok többnyire félig-meddig hasznosak.
Én mosogatógép aljánál foltszerűt, műanyagba sütött szűrőhálójának szélénél vonalszerűt, és késpengénél tapasztaltam mély pontszerűt. Kézi mosogatónál pedig a tisztítás utáni tartós szürke foltnyomot.
Nos az előbbieknél a tömény pangó sóoldatot, illetve az utóbbinál egy paradicsomlé cseppet gyanusítom.
De lehet másnak is hasonló hatása. További hasonló tapasztalatok?
A valódi, abból a célból ötvözött "rozsdamentes" anyag,acél amely arra hivatott hogy élelmiszerrel közvetlenül érintkezzen az soha sem fogja a korrodálás jeleit mutatni.
Az intenzív hő hatására elszíneződik ez természetes hiszen a hegesztésnél is ezt tapasztaljuk de újra felcsiszolva ellenáll savaknak,lúgoknak és más erősen maró anyagoknak. Ezért olyan drága a sima acéllemezekhez viszonyítva.
Az amelyik nem így viselkedik arra csak ráfogják hogy ő "saválló". Lehet hogy az olcsóbb a drágább hosszú távon.
Majdnem 20 éve Zepterben főzünk. Vannak újabb,régebbi darabok is,de egyiken sem mutatkoznak rozsdásodás jelei. Polírozni nem szoktuk. A külseje és belseje értelemszerűen az idővel együtt egyre jobban karcolódik. Főleg,ha nem figyelünk rá! De mindíg is csillognak,ha elmossuk azokat. Van külön tisztítószer Zepterhez a csillogás megtartása érdekében,de nem használjuk. (régebben használtuk egy darabig)
Rozsdamentes acélt pl asztallábat,öngyújtót,korlátot érdemes áttörölni évente egy erre a célra gyártott cuccal,hogy védőréteget képezzen ha eseteg lekopot volna.
Ha már rátelepedett a rozsda előbb le kell tisztességesen kaparni a felületről,és úgy lekenni bármit is ezzel a védőbevonattal,vagy festékkel.
Mint fenn is említették nemérdemes olcsó edényekbe invesztálni,ha tartós minőséget szeretnél a kezeidközt tudni. Ezt a következtetést abból vonom le,hogy két éve vettünk egy fazekat, (régebben nem lehetett) és eléggé viseltes. Vékonyfalú és aljzatú nagyobb fazékról van szó!
Mosogatógépből is van minőségi darab és olcsó 30K forintos bóvli. Mosogatás után pedig érdemes szellőzni hagyni,hogy a víz elpárologjon belőle,és ne az alján gyűljön össze bizonyos pontokon,ahonnan már nem tud elfolyni,és hova prologni.
Árak tekintetében nagy a verseny. Ezt legtöbbször úgy érik el,hogy kispórolják a cuccost a termékből. Ezért már bizonyított ismert bejáratott márkákat kell vásárolni,amik valós minőséget képviselnek,és értelemszerűen jóval drágábbak ellenfeleiknél.
A Zepter cuccok orvosi acélból készülnek. Vagyis a legminőségibb rozsdamentes,ha jól tudom. Van itthon késkészlet is! 800 euró (252K forint) egy készlet. Szóval meg kell fizetni. Akcióban vettük ettől olcsóbban jóval olcsóbban.
Ha körülnézel az oldalukon találhatsz légmentesen zárható üvegedényeket,amikben hoszabb ideig frissen tárolhatóak a cuccok,és műanyagnél jóval könnyebben tisztíthatóak. Vannak légmentesen zárható vacsy zacskóféleségek is. Húst tárolni légmentes csomagolásban fagyasztóban,vagy gyümölcsöt,borsót stb.
Több évig is használható,szó annak is megvan az ára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!