Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit lehet ilyenkor tenni?...

Mit lehet ilyenkor tenni? Bajok a szomszéd fájával.

Figyelt kérdés

A kertünkben már délben semmi napsütés nincs,csak árnyék! Szeretném befüvesíteni,de a fűnek egyik alap követelménye a napfény,folytonos árnyékban nem él meg,még az árnyéktűrő sem,egy medencét is szeretnék tenni oda,nem betonmedencét csak egy 366*91cm puhafalút,ám az árnyék miatt a víze nem tudna felmelegedni!

A bajom a szomszéd 2 nagy fenyője ami a kerítés mellett helyezkedik el rögtön,már hatalmasok (akkora mint az emeletes házunk) az ágai is szépen átlógnak,de az még a kisebb gond,mert mivel a mi területünkre átlóg,levághatnám,de az árnyékot ez sem szüntetné meg!

Falun lakunk,és a szomszédom egy gazdag pesti család,akiknek ez a ház csak "nyaraló" főként nyáron vannak csak itt! van egy hatalmas betonmedencéjük amiben hajnalokig csobbangatnak ,hangoskodnak nem törődve azzal hogy a szomszéd házakban laknak és másnap reggel ők mennek dolgozni! Építettek halastavat is,mondanom sem kell hogy nyáron aludni nem lehet a millió békabrekegéstől...

Ám ezeket már megszoktam,ebből nem is akarok ügyet csinálni,de az árnyék nagyon dühítő!!!

Segítsetek légyszi hogy mit tudnék csinálni,nemhiszem hogy kivágatná a két hatalmas fenyőt.

Hallottam valahol hogy van valami szabály arra hogy kerítés "tövébe" nem lehet fát ültetni,nagy fát pedig csak jópár méter távolságban lehet a kerítéstől...

Pereskedni nem akarok ezért,sem pénzem,sem időm,sem kedvem nincs hozzá,de mindenképpen megakarom szüntetni az árnyékot a kertembe!

Segítsetek! nagyon köszönöm

2010. ápr. 12. 12:58
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Csak úgy nem lehet a fának a tetejét levágni,és a benzin sem jó megoldás,mert a problémádat nem fogja az se megszüntetni..A fenyő elég szívós fa,és egyik napról a másikra a benzintől sem fog tönkre menni,nem beszélve arról,hogy magát a földet is tönkre teszed,és a te füved sem fog nőni..(tévedés,hogy csak ott lesz rossz a föld ahová öntötted,hiszen a fenyőkre nem 1 liter benzint kéne locsolnod hogy használjon is..Többször kell ismételni,és ha kertész jár hozzájuk,ő nagyon hamar ráfog jönni,hogy valaki benzint öntöget a kertbe...JA! És még valamit.Én úgy tudom,hogy a szándékos környezetszennyezés bűncselekménynek minősül,és meg is büntethetnek..A benzin locsolása pedig elég csúnya környezetszennyezés lenne.

Te csak akkor vághatsz a fából ha átnyúlik a te kertedbe,de ugye a magasság az nem nyúlik át...

Azt,hogy az úri pestieknek mekkora telkük van,és hogy ő hova mit ültet,rak a kertbe ahhoz neked semmi közöd,és nem is szólhatsz érte...

Annyit tehetsz csak,hogy beszélj velük,és mond el,hogy szeretnéd a medencét kitenni,de kell a fény,és ha nem is vágja ki a fát,legalább a magasságából faragjon le..(bár még ilyet nem láttam,hogy egy fenyő tetejét lecsapnák)

Egyébként arról sem tudok,hogy nem lehet a kerítés mellé ültetni..(akkor minden sövényt ki lehetne vágatni ezzel az indokkal)

tényleg csak annyit tehetsz,hogy beszélj velük,hátha megegyeztek...

2010. ápr. 12. 22:09
 12/21 A kérdező kommentje:

Hát a benzint nem gondoltuk komolyan!:) Szeretjük a fákat,de ez nem hiányzik oda:D A sövény pedig nem nől meg akkorára,úgyhogy azt lehet kerítés mellé ültetni..Egyébként nem szakképzett kertészük van,csak az egyik közös szomszéd csinálja.

Nem berendezni akarom én az ő kertjüket,csak idegesít hogy ennyire nincsenek tekintettel a másikra!

Na mindegy majd rákérdezek ha látom kint a hapsit.aztán valamit rögtönzök...

2010. ápr. 12. 22:36
 13/21 anonim ***** válasza:
Szia!Remélem tényleg nem gondoltátok komolyan a vegyszert és a benzint, mert az egész környék talaját, talajvizét is tönkreteheti akár. Egyébként én pont a te fordított helyzetedben vagyok.Van egy 40 éves fánk az udvaron. Kicsi udvar, ez az egyetlen árnyat adó dolog a kertben(bár a kerítéstől 3m-re van), hogy nyáron ne főljön szét a gyerkőcök feje ha kimennek, vagy ha mi kiülünk. És a szomszéd folyton mondogatja, hogy a kerítés mellett ültetett epre nem terem, mert a fánk miatt nem süt oda a nap. Bár a kertjében van bőven napos hely, mert ő az összes régi fát kivágta mikor megvette azt a házat és a nagy melegben meg csücsülnek a napernyő alatt.Szóval én azért nem vágnám ki a fánkat. Mert neki akkor ugyan jó lesz, hogy terem az epre, de én meg a 3 kisgyerekemet tartasam benn egész nap a melegben, hogy ne kapjanak napszúrást, vagy vigyem a saját kertünkből máshova, ahol a szomszéd nincs a fák ellen? Szóval minden éremnek két oldala van. Próbálj meg vele beszélni és ha nem ez az egyetlen két fa a kertjében akkor lehet hajlik is a megegyezésre.
2010. ápr. 13. 07:23
 14/21 anonim ***** válasza:
Szerintem előbb beszélj vele nem hiszem, hogy olyan gonosz elvetemült lenne, hogy nem lehet vele zöld ágra vergődni. Próbáld meg megboltolni a nádat. Kivágjátok a fákat (ti is ki tudjátok ha segítetek) cserébe vesztek felesbe nádat a kerítésre vagy kis tujákat ami takar is és nem nő olyan nagyra vagy mit tudom én. Ha úgyis csak nyaraló akkor nem hiszem, hogy annyira fontos neki.
2010. ápr. 13. 11:13
 15/21 anonim ***** válasza:
Ha átnyúl a fája fel kell szólitani tértivevényes levélbe,hogy szüntesse meg.Én hivatalosan kaptam a tanácsot,utána belép a legjobb belátásom szerint.Régen meg volt határozva,hogy a szomszétól 2m-re magasabban nem növő bokrot rakhat.Nálam a vadon kinőtt bodza van.kb 2 éve szóltam neki,hogy takaritsa onnan el,de füle botját sem mozditja.A másik szomszéd ajánlotta,hogy nálam ássak a jó gödröt és bele 2 liter gázolaj és meg van oldva.Ők is úgy irtották ki a mogyoróbokrot,ami átjött.Ha átnyúlik,az már kimeriti a birtokháboritás fogalmát.Meg kell kérdezni az Önkormányzatot,lehet,hogy van nekik ilyenre külön valami rendeletük.
2010. ápr. 13. 11:15
 16/21 anonim ***** válasza:

ma 11:15

Környezetszennyezést tettél! Tökre teszed a földet amin élsz..Mi jó van ebben??

2010. ápr. 13. 12:03
 17/21 A kérdező kommentje:

Nem,nem a vegyszeres gázolajas,benzines témáról szálljunk is le!:) Az kizárva!

A két ha neki semmi árnyékot nem ad,mert az egész hozzánk árnyékol,mindig felénk süt a nap.Van neki több nagy fája ,ezenkívül vagy 3-4,de azok jó helyen vannak neki.Nekünk is van egy az első udvar közepén,ami csak a mi udvaunkon belül ad árnyékot,szóval senkit nem zavar,nekünk pedig elég az az árnyék.

Régen a hátsó udvarban mi ütettünk egy két zöldséget,de az elég rég volt min.5éve vagy több,akkormég ott nem volt nagy árnyék,ám most belepi az egészet! Se füvet,se zöldséget(ám azt nem is akarunk már) nem tudnánk oda ültetni,és akkor még a medencét sem tudjuk oda tenni hogy feltudjon melegedni,szar hogy van egy hátsó kertünk de jóformán semmit nem lehet benne csinálni,az örökös árnyék miatt:( egyébként szeretem a napot:)

A lényeg hogy senkit nem zavarna a fa kivágása szerintem,ha lenne a fa helyéhez a kerítésre téve valami takaró(nád,tuja). De sajna most nem állunk valami fényesen,és inkább én vagyok úgy oda ezért a dologért mintsem a szüleim,így erre nem akarnak költeni:( én pedig még csak most keresek munkát,a nyár meg a nyakunkon,szóval intézkednem azt kéne már:O

2010. ápr. 13. 12:49
 18/21 anonim ***** válasza:

Béreld fel a helyi kissebbséget egy kis falopásra. Pár ezer forintért megoldják neked a problémát.

Másik megoldás meg a kitartó gyomirtózás, esetleg injekcióstűvel kombinálva. Nem lehet bebizonyítani hogy te voltál, ha nem egyik napról a másikra pusztul ki, hanem szép lassan fél év alatt. Bár egy nagy fának igen sok anyag kell.

2010. ápr. 13. 12:59
 19/21 anonim ***** válasza:
Gondolom, nem vigasztal, és nem is megoldás, de a mi kertünket mindkét szemben lévő oldalról 3-5 méteres tujasövény határolja, természetesen a szomszéd oldalakról.Nekünk se délelőtt, se délután nincs nap.Viszont van rengeteg madárka, akiknek a csiripelésére ébredünk reggelente.Nem hiszem, hogy a szomszéd akár egy tuját is kivágna, hogy hozzánk besüssön a nap.Ezzel együtt kell élni, vagy a jószomszédi viszony rosszszomszédi iszonnyá válik.
2010. ápr. 14. 07:45
 20/21 A kérdező kommentje:
Igen értem,lehet tényleg én csinálok ebből ekkora problémát:( Falun lakok erdő közelében,szerencsére pont jó helyen lakom mert a központja is itt van a falunak:D Nekünk is van sok tuja az udvaron + egy fánk az udvar közepén:) erre nagyon sok madárka van,valóban jó hallgatni őket!:) de ez nem szünne meg ha eltünne az a két fa:D mindegy majd lesz valami... köszönöm a válaszokat:P
2010. ápr. 14. 13:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!