Lehet a füvet önmagában komposztálni?
Jó ha adsz hozzá földet, ill. időnként rétegelsz rá, mert önmagában fűnyesedéket nem lehet, ill. nehézkes komposztálni.
Egyébként a kupacolás kicsit nehézkes, érdemes csinálni egy (vagy 2) komposztáló keretet. (Én pl. 4db raklapot állítottam fel, abból készítettem remek komposztálót)
Köszönöm! És kb mennyi föld kell arányaiban? Az a baj, hogy tavasszal illetve ősszel elégettük a gallyakat, leveleket, most már maximum gazt tudok rápakolni, vagy rózsaágakat.
A raklapos megoldáson is gondolkodtunk már. Azért jó a keret, mert akkor felváltva lehet pakolni bele a friss hulladékot, és hamarabb lesz érett komposzt?
A fű magában nagyon levegőtlenné válik, savanyodik, poshad.
A föld azért jó bele, mert kicsit szellősebb lesz.
De ha már van beindult komposzt, akkor azt is bele lehet keverni a friss nyesedékbe és akkor elég gyorsan bomlik.
A gazokat is bele lehet tenni, persze nem a felmagzottat.
Sőt, én még a kerti tűzrakóból a hamut is bele szoktam szórni.
A földet nem kell túl vastagon rétegezni, csak hogy mindenütt beborítsa. Az én komposztom is kb. 75-80%-ban fűből szokott állni. Hátránya, hogy száraz időben fehér penészes, száraz lesz a közepe, ill. hajlamos a poshadásra. De rendszerint egy szezon alatt azért érett, jó komposzt lesz belőle.
Konyhai zöldhulladékot is lehet bele tenni.
Ha van ágdarálód, még vesszőnyesedéket-aprítékot is.
Köszi a válaszokat! Nagyon hasznos volt mind, még soha nem komposztáltam.
De honnan veszitek a földet? Sajna nincs kertem, csak pár virágágyás, onnan nem tudok annyit kilapátolni.
A levágott füvet vékonyan elterítve hagyd félig-meddig megszáradni (a teteje száraz legyen, az alja kissé nedves), és csak akkor rakd össze. Ha frissen összerakod, akkor garantáltan berothad a levegőtlenség miatt, vagyis elveszik a hasznos anyagai egy része. Ugyanezért alkalmatlan az olyan műanyag komposztáló, aminek nem lyukacsos az oldala.
Föld akkor kell rá főleg, ha teljesen száraz a kupac, de ha árnyékos helyre rakod, és szárazabb időben öntesz rá pár liter vizet, akkor egy év alatt komposzt lesz belőle.
A két elengedhetetlen dolog ehhez az oxigén és a nedvesség, a többi jön magától.
Nálam ezrével van benne mindig piros trágyagiliszta, pedig nem telepítettem őket, csak úgy megjelentek és elszaporodtak, aztán átdolgozzák a növényi részeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!