Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szerintetek jól vannak megmets...

Szerintetek jól vannak megmetszve ezek a fák, mit tanácsoltok egy kezdőnek?

Figyelt kérdés

Most kezdtem neki a metszésnek, a kertészkedésnek és még nagyon amatőr vagyok. A fákat a kertben soha nem metszették a szüleim,nagyszüleim és valami sok termést sem hozott, az öregebb fák kezdtek elszáradni, most megszerettem a kertészkedést és netről próbálok tanulni, új facsemetéket ültetgetek és próbálom felfrissiteni a kertet. Csatolok néhány képet, kíváncsi lennék mások véleményére is a metszéssel kapcsolatosan, hogy jó e , esetleg min kéne változtatni és esetleg ha van néhány jó tanács kezdö kertészeknek, akkor szívesen fogadom.

Kifelejtettem, hogy oltással is próbálkoztam (még nem tudom hogy sikerül e ) , olyan fába oltottam ami rossz helyen volt, úgyis ki kell vágni, hogy ne legyen baj ha nem sikerül az oltás , valamin kell gyakorolni :D . Az érdekelne hogy nincs e valami lista hogy mit mibe lehet oltani, mert pl csináltam egy olyat hogy a szilva egyik ágába oltottam körtét, még nem tudom az eredményt de szerintem az ilyen keresztezések nem a legjobbak, vagy nem gond ha ennyire eltérö fajokat oltok egymásba ? (kis magról kelt szilvába is oltottam cseresznyét, ezt nem ágba hanem teljesen lentröl a törzsébe)

[link]

[link]

[link]

[link] ( ez málna)

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2016. márc. 9. 08:59
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Engem is érdekel a téma de csak most tanulom a dolgokat, pár gyümölcsfát ültettem még az ősszel.

Szintén kezdőként én azt mondom elég jól sikerült megmetszeni, a fiatal fákon látszik hogy csak úgy nőttek maguktól nincs szabályos korona, és így nehéz elsőre valami formát kialakítani

3 fő csoportot jegyezz meg oltásnál vannak a

-barackok

-almák körték

-megy, cseresznye

ezeket ne keverd

meg ott van még a szilva arra szoktak oltani barackot.

2016. márc. 9. 09:54
 2/14 anonim ***** válasza:
Én is elég amatőr vagyok, de van némi tapasztalatom. Először is, az öreg fákat érdemes megfiatalítani, ha egyébként korábban jó és bőséges termést hoztak, de nem az alsó ágakat kell levágni, hiszen éppen az az egyik gond, hogy felkopaszodtak. Tehát a magas, a törzstől távoli részektől kell megszabadulni (óvatosan !) és a törzs közelében képződő új hajtásokat kell ággá nevelni. A maradék öreg részeket csak fokozatosan szabad levágni, hogy a maradó fatesthez szükséges anyagokat az új hajtások fokozatosan legyenek képesek biztosítani. Ez tehát egy több évig tartó folyamat, ami egyszeri nekirohanással nem oldható meg. Semmiképpen nem érdemes azonban olyan öreg fákkal kísérletezgetni, amelyek törzsén a háncsréteg megsérült (mint az az utolsó fotókon látható), mert ezek feleslegesen viszik az időt és semmi érdemleges eredményt nem lehet elérni. Az ilyen ákat jobb azonnal kivágni. Egyébként is a kéreggel és a törzzsel sokat kell foglalkozni, mert sok farontó rovar lárvája a kéreg alatt fúr lyukat a fába és az ilyen fák csak szenvednek a tönkremenő anyagszállítás miatt. A fiatal csemetéknél az ültetési távolságra szigorúan ügyelni kell ! A korona alakításánál az első években drasztikus metszéseket kell alkalmazni és nem szabad hosszúra ill magasra hagyni nőni az ágakat, mert a csúcsdominancia miatt a felkopaszodás erőteljesen jelentkezik, a későbbiekben meg nehéz leszedni a magasabban levő terméseket.
2016. márc. 9. 10:23
 3/14 A kérdező kommentje:

Jó olvasni mások tapasztalatait :). Igen próbáltam úgy csinálni hogy ne ejtsek túl sok sebet a fán és viszonylag jó is legyen, sajnos nagyon ''elvadultak'' már mivel soha nem voltak kezelve, próbálom fokozatosan lejebb hozni a koronát viszont attól is tartok kicsit hogy ezeket nem tanácsos túlságosan le hozni a koronáját mivel nagyon közel vannak ültetve egymáshoz és nagyon árnyékolják egymás, majd idövel ez is meg lesz oldva úgy hogy kivágásra kerülnek, de míg nem muszáj addig hagyom őket és próbálom karbantartani.

Egy olyan kérdésem lenne még, hogy ilyenkor mivel érdemes permetezni a fákat, úgy olvastam hogy jó a kék kő (réz-szulfát) és kicsi mész felkeverve vízzel, ti mit ajánlotok ?

2016. márc. 9. 11:11
 4/14 A kérdező kommentje:
Magas fáknál egyébként azzal is küzdök kicsit hogy nem nagyon érem el még ha fel is mászok rá amennyire csak lehet, eszközöm pedig még nincs ilyesmihez de szép lassan kialakul minden
2016. márc. 9. 12:25
 5/14 anonim ***** válasza:

Nem valami jól sikerültek a metszéseid. Érdemes lett volna megkérni egy hozzáérőt, hogy metssze meg a fákat, közben magyarázzon, hogy mit miért.

Általában túl sokat vágsz, és nem jó helyről. Vékony, gyenge, hosszú ágrészeket hagysz, ahelyett, hogy a törzshöz közelebb vágnál. Hiába ritkítod meg egy nagyobb ágon lévő kis ágakat, ha meghagyod a főbb ágat nagyon hosszúnak, mert idén nagyon erősen fog hajtani, és a vége le fog hajolni. Ha nem tudod, nem túl hosszú-e egy ág, akkor fogd meg a végét, és húzogasd lefelé, az ellenállásából látni, hogy kb. mit bír.

A visszavágott vezérágak csúcshajtása/csúcsrügye lehetőleg a vezérágak folytatásában álljon, legfeljebb kifelé vagy felfelé, attól függően, merre akarod irányítani. (A képeken szereplő legtöbb ág erősen lefelé fog hajolni az év során, tehát azokat nem szabad kifelé álló ágra metszeni, hanem felfelé állóra kell.)

A vezérág lefelé lógó végét le kell metszeni, a vezérágról lefelé álló oldalágakat szintén.

A nagyobb fákat túl erősen vágtad vissza, bizonytalan, hogy mi lesz a vége a dolognak. Lehet, hogy jól sül el, lehet, hogy nem, és lesz egy nagy csomó nagyon erős, de nagyon rossz felé álló új ág.

Kabátakasztót nem szabad hagyni! Mindent csonk nélkül vágj, hogy a fa be tudja forrni. Ha csonkot hagysz, azt a fa körbenövi, az elhalt rész idővel kikorhad, ott odvas lesz, bele tud költözni mindenféle kártevő és farontó gomba.

A málna arányait nem tudom megállapítani, de nagyjából azt kellene, hogy a vékony vesszőket tőből kivágni (ahol van nagyobb), a vastagokat meg lehet hosszabbra is hagyni, de csak akkor, ha karót vagy kordont teszel melléjük.

2016. márc. 9. 21:00
 6/14 A kérdező kommentje:
Szóval akkor a fő ágakból is vágjak vissza? Viszont a fő ágak végén van csak rügy. Azért metszettem kifelé vagy lefelé álló ágra mert azt olvastam hogy a lombot minél közelebb kell tartani a földhöz és minden felfelé, befelé növö hajtást ki kell vágni.Most ezeket egyenlőre így hagyom és majd figyelem a növekedést és aztán jobban fogom tudni hogy mit hogyan, viszont örülök a segítségnek.A két cseresznyefa tetejéből azért vágtam akkorát mert teljesen száraz volt a teteje, és pár ág is száraz volt rajta, mint mondtam ezek a fák soha nem voltak metszve.Én amatőr vagyok, viszont szeretem a kertészkedést és szeretném elsajátítani ezeket, lehet a saját hibáimból fogok tanulni de akkor is megpróbálok összehozni valamit. Hozzá értőt nem igazán ismerek a környéken, egy kisebb faluban élek és itt soha senki nem metszi a fákat, mikor nekifogtam néztek is a szomszédok hogy ez meg mi a túrót csinál , szóval tanulok a saját hibáimból és informálódok még amennyit csak tudok
2016. márc. 10. 07:29
 7/14 anonim ***** válasza:

Több kritikám lenne nekem is, de amit láttam: kezdő kertésztől elfogadható a minőség. Egy észrevételt azért teszek: a 3. ábrádon előző évről megmaradt "múmiásodott" szilvák látszanak. Ezeket haladéktalanul távolíst el, mert ezek a gombafertőzések gócai. (nem leásni, hanem elégetni, kukával elküldeni stb)

javaslom, hogy szerezd meg a "Metszés ABC-je" c. könyvet. Ebbe alapfokon minden ismeret megvan.

2016. márc. 10. 07:34
 8/14 anonim ***** válasza:

Jól gondolod, az ember sokat tud tanulni a saját hibáiból, ez nálam is így volt. :)

Az hibának nevezhető, ha egy ág (főleg vezérág) 1 m-en vagy még hosszabb részen egyforma vastag. Az ilyennek a vége garantáltan le fog kókadni, mint a szomorúfűz. A terméstől egész biztosan, de még ha termés nem is lesz rajta, még akkor is lekókadhat, csupán az erős csúcsi hajtások súlyától. Nem beszélve arról, ha jön egy vihar, akkor az tarol.

Az a helyes, ha legalább fél méterenként lépésekben vékonyodik el az ág, a merevebb és erősebb alsó résztől a hajlékony, a szél által elhajtható vékonyabbig. Ez úgy érhető el, ha fél méterenként van egy oldalág (amit később ki lehet vágni, ha túl sűrű miatta a korona, de az első időben vastagítja az ág alsó részét). Az is egy megoldás, hogy a hosszú tavalyi vesszőt fél méterre vissza kell vágni, hogy képződjön elágazás, ami vastagítja az alsó részt.

2016. márc. 10. 16:15
 9/14 A kérdező kommentje:

[link]

[link]

A legújabb áldozatom, remélem kezdek fejlődni, az elaszalódott gyümölcsök is leszedve. Egyébként a szomszéd meglátta hogy mit csinálok a kertben és mivel mondtam itt senki nem csinál ilyesmit megkért hogy menjek át metszek az ő fájából is, de csak a tetejéböl mert kezd túl nagy lenni ő meg nem tud fára mászni :D . Ha ilyesmire kérnek megmondom hogy semilyen garanciát nem vállalok mert nem értek hozzá, még én is tanulom.

Egyébként mindig félek hogy túl sokat vágok, kevés rügy marad és kevés termés lesz, pl ennél a fánál is, viszont ha nem vágok ennyit akkor meg túl sűrűnek néz ki

2016. márc. 11. 13:37
 10/14 anonim ***** válasza:
Nem lehet megnyitni.
2016. márc. 11. 15:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!