Volt nekünk egy elég nagy konyhakertünk, de már kb 10 éve senki se foglalkozik vele, kicsit gazos és már a föld is elég kemény. Én viszont szeretném jövőre beültetni. Kezdő vagyok a témában, szóval mit tanácsoltok, hogy és mikor kezdjek hozzá?
"kicsit"? gazos?
Jó lenne még most az őszig kihúzgálni gyökerestől a nagyobb gazokat, lehetőleg még azelőtt, hogy magot hoznának, úgy annyival is kevesebb gyommag lesz a talajban. Eső után, ázott talajból könnyebben megy ez, most nem könnyű...
Na aztán ősszel szépen nekiállni felásni, akár még egyszer felásni. trágyázni is lehet, ha van mivel, bár valószínű van így is elég tápanyag benne.
Aztán tavasszal hajrá, akár még akkor is áshatod, érdemes. Azt pedig ne felejtsd, hogy van amit idén ősszel kell elültetned...
Ne sajnálj megvenni 1 literes feszivódó hatású gyomirtót.
Ez kiöli a gyökérzetet is .Persze a magról kelők újból kihajtanak .Ezt is permetezd le.Valami szerves trágya nagyon nem ártana.Ősszel trágyázni,és azonnal alá is szántani,ásni.Már az őszi ültetésű vetemények mehetnek is bele .
mit jelent az elég nagy konyhakert? kb hány négyzetméter? van-e locsolásra alkalmas víz a területen, vagy a természetre bízod?
nem kell egyből nekiugrani, mindig annyi területtel babrálj, amihez kedved van..torna helyett pont jó. már most is nekiláthatsz szép komótosan..kijelölsz egy ágyásnak valót, és elkezded felásni. aztán egy másikat. közben átgondolod, mit szeretnél nevelni...már most ültethetsz konténeres rebarbarát, tormát, egyéb fűszernövényeket, amik évelők...őszre pont megszokják a helyüket...aztán ásol, ásol, ásol..tervezel..
és amit lehet, már az idén ültess, vess..apránként kényelmesen, de átgondolva...a piacokon nézz körül, mi az ami kellhet.
Leírom neked, hogy én miket vetettem eleinte, és abból mi vált be és mi nem.
* borsó: rögtön az első évtől jól termett. Könnyű vetni, gondozni.
* sárgarépa: ezzel elég sokat szerencsétlenkedtünk az elején. Az első évben picik maradtak a répák. A másodikban már volt majdnem kisujjvastagságú répa is, idén meg már most abból főzöm a levest (persze van vékony is, de ahogy egyelem, találok normális répaméretűeket is).
* retek: ez sose vált be, mindig felmagzott, nem nőttek meg a gumók. Idén egy darab normális retkem volt, aminek a magja nem is tudom, hogy került oda, a virágágyásban nőtt, és ottfelejtettem. Mikor júniusban ki akartam gyomlálni, egy szép nagy piros gumó is jött vele.
* sóska: ez évelő, már most, ősszel elvetheted. Könnyű vele bánni, és nálunk nagyon népszerű a sóskamártás. Tavasszal és ősszel nagyon bőven terem, nyáron kevesebbet.
* dughagyma: ezzel is könnyű bánni. Én főleg tavasszal, zöldhagymának szoktam használni, mert később a hagymalégy lárvája elrágja a szárát. Azért pár darabot meghagyok, tegnap azt főztem a levesbe.
* spenót: nem vált be, tavaly ki se kelt, idén hamar felmagzott. Talán jövőre.
* paradicsom: ehhez eleinte nem volt bátorságom, aztán tavalyelőtt magról a komposztból kikelt néhány, és kiderült, hogy nincs mitől tartani. Idén már bolti palántákat is vettünk.
* mángold: ez idei kísérlet, egyelőre jól halad.
* cukkini, uborka és más tökfélék: beváltak. Jó messzire vesd vagy ültesd őket egymástól, mert keresztbeporozzák egymást és vicces termések fognak születni. Eleinte csak virágzik és nem terem, ne ijedj meg, ez azért van, mert először csak porzós virágot hoz, később lesz a termős. Nálunk a cukkini a legnépszerűbb. Az uborkának náltunk egy odatámasztott raklap az állványa, arra kötözöm fel.
* futóbab: bevált. Egy tő lényegében a komposztdombon nőtt ki, az kétszerannyit termett, mint a többi együttvéve.
Így már van miből válogatnod, hogy mivel érdemes elkezdened. A sok gyomból pedig, amit majd ősszel kigyomlálsz, rögtön meg is alapíthatod a komposztdombot. Nálunk nagyon bevált: ahol feljavítom a talajt előzőleg komposzttal, sokkal jobban nő minden.
Szerintem se ess neki az egész ágyásnak egyszerre, mert nyáron majd győznöd kell a gyomlálst, locsolást is. Én egy 1x3 méteres ágyásban kezdtem pár éve, akkor épp elég volt az első évben (a sóskaágyás külön volt). Azóta már sokkal nagyobb területen kertészkedem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!