Gyümölcsfa alany nevelése és oltása pontosan hogyan történik?
Szeretnék különféle gyümölcsfákat oltani.
A kérdésem az lenne, hogy az itthon meglévő gyümölcsfákról (alma, körte, szilva, meggy, cseresznye) hogyan tudok alanyt nevelni, illetve azt az alanyt mennyi idő múlva tudom oltani és milyen oltást javasoltok?
A válaszokat előre is köszönöm!
Igen bocs, én is félreértettem :)
De engem igazából az érdekel, hogy a meglévő fáimat tudom-e valahogy úgy szaporítani, hogy megőrizzék szinte összes tulajdonságaikat. Úgy tudom ehhez kell alany a fáról és majd később oltóvessző, de az alanyt hogy tudom belőle megszerezni.? Engem konkrétan ez érdekel... :)
Dehogy kell alany a fáról. Az alany egy vad vagy félvad rokona a nemes fádnak, ami erős gyökeret fog nevelni. De bármilyen magoncot vagy sarjat is lehet alanynak használni, ami közeli rokona a nemesnek, csak a nemes magoncok gyökértulajdonságai bizonytalanok, vagy jók, vagy rosszak.
Az almák alanyait sarjaztatni szokták (erre szelektált fajtákat), a körtét leggyakrabban vadkörte magoncára szemzik, a szilvát mirabolanszilva magoncára, a meggyet meg a cseresznyét pedig sajmeggyére, ritkábban vadcseresznyére.
Keresned kell ilyen alanynak való növényeket (elvadult kertekben, a természetben, ismerősöknél), a kertedbe ültetni, és kezdheted az oltást vagy szemzést. A Youtube-on van ezer videó a módszerekről, meg a neten leírások.
Melyik részén lax az országnak?
Harmadik: hűtött oltóvessző valóban jobb, de nyugodtan lehet oltani már kihajtott nemesről szedett vesszővel is, nekem vannak fáim, amiket virágzó fáról szedett oltóvesszővel követtem el. Csak persze jól kell oltani: nem lehet hullámos vagy lépcsős a vágás, a megfelelő részeket kell összepasszintani, stb.
Kezdetben inkább szemzéssel próbálkozz, mert sokkal egyszerűbb, mint az oltás. Most kipróbálhatod a "zöld" szemzést (szakirodalom alig említi - de igen jó módszer). Késöbb, ha oltással próbálkozol fontos, hogy a donor vesszőket nyugalmi időszakban meg kell szedni. Nekem nincs pincém, ezért nedves papírba a hűtő aljában tárolom felhasználásig.
A többi itt: [link] - jó tanulást és szórakozást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!