Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen szivattyút vegyek...

Zozo19830102 kérdése:

Milyen szivattyút vegyek ásott kútba?

Figyelt kérdés

Van az udvarunkban egy ásott kút ami 10m mély és kb 1.5-2m mély víz van benne! A kérdés az, hogy milyen szivattyút javasoltok? Volt ben egy obis membrános szivattyú de az kb fél évet bírt. Túl sokat meg nem szeretnék rá költeni.

Általában a kertet meg a virágokat szoktuk locsolni onnan. A kert olyan 40m-re van a kúttol.

2015. ápr. 15. 14:14
 1/6 anonim ***** válasza:
86%

A szüleim centrifugál búvárszivattyút használtak ilyen esetben. Ilyen volt nekik:

[link]

A kerekes kút lánca tartotta és használaton kívül ki volt emelve vele a vízből.

2015. ápr. 15. 14:24
 2/6 anonim ***** válasza:

Mivel nem mély a kútad,vegyék egy kisebb teljesitményű csőszívattyut .Ez képes lesz a kertig elnyomni a vizet is .

Ezek már több lépcsős szivattyuk.Ne sajnáld a befektetést rá,mert nem kevés idegeskedéstől mentesülsz .

Ha jó a kút viz hozama ,akkor még ki sem tudja szívni .

Fúrt kútból szívatom,50 mről,.és még kb 50re nyomja .Már 15 éve .

2015. ápr. 15. 15:04
 3/6 Trafó1 ***** válasza:
tényleg ne sajnáld a pénzt rá, vegyél egy mélykuti szivattyút aminek 30-50m az emelési magassága az kifog szolgálni jó ideig.
2015. ápr. 15. 15:23
 4/6 anonim ***** válasza:

Nem szabad sajnálni rá a pénzt, amikor ideköltöztünk merülő szivattyút vettem elég olcsón és 2 év után leégett mert picit kilógott a vízből és annyi lett neki.

Utána egy kertész haverom tanácsára elég sok pénzt költöttem rá egy önszívó szivattyúra ami már megvan 5 éve és még mindig tökéletesen működik. Minden szezon végén kitakarítom a belsejét és úgy teszem el a garázsba szezon kezdetéig, azt a kertben egy fedett helyre teszem ott van a szívó cső a kútnál meg a kerti tömlőmet is oda szoktam feltekerni. Ami a kútba van cső azt nem piszkálom még télen is benne hagyom,, elég jól szívja a vizet, kb 5 méter mélyről és legalább 3 méternyi víz van benne és semmi panaszom nincs rá, mert a nyomása is megfelelő, annyi a hátránya hogy időnként légteleníteni kell a rendszert azzal hogy szétszedve egy kanna vizet öntöm a szivattyú szívó részébe hogy ne a levegőt szívja mert az okozhat meghibásodást, de ezen kívül nincs vele baj és megérte az árát mert amikor nagy esőzések voltak és a garázsomba a szerelő aknámba elég sok víz volt azzal szívattam ki onnan és szépen felszívta a koszos vizet akár 5 cm-est is.

2015. ápr. 15. 16:17
 5/6 A kérdező kommentje:
Ha jól tudom a csőszivattyú csak csőborítással müködik megfelelően! A nagyteljesítményü szivattyút lelehet engedni simán?
2015. ápr. 15. 18:31
 6/6 anonim ***** válasza:
Leginkább az emelés és a térfogatáram, ami neked számít. Az emelés adott, 10m, érdemes ráhagyni, hogy ne maximális terhelésen dolgozzon a gép, mondjuk legyen 15m. A térfogatáramot döntsd el te, hogy milyen kell, a szükséges teljesítmény ebből a kettőből jön ki a hatásfokkal leosztva. Én úgy emlékszem nálunk sima örvényszivattyú (centrifugálszivattyú) van, már nagyon sok éve a kútban. Talán ha 5-10 pénz lehetett, nem valami drága. Ugyanúgy locsolásra vettük. A membránszivattyúd gondolom azért romlott el, mert kilyukadt a membrán, ami benne van. A centrifugálnál nincs ilyen érzékeny rész, talán a szennyeződések tudják eltömíteni (az ellen betehetsz egy szűrőt), meg a kavitáció roncsolja, ha olyan terhelést adsz neki, amit nem bír.
2015. ápr. 16. 15:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!