Kezdőoldal » Otthon » Kert » Meg lehet valamivel "gyorsítan...

Meg lehet valamivel "gyorsítani" a földben maradt tuskó lebomlását?

Figyelt kérdés

Igazából nem "életbevágóan sürgős" hogy eltűnjön mert végülis nincs nagyon útban. Ezért is nem szeretném körülötte feltúrni és úgy apránként kivagdosni.

Így gondoltam érdeklődöm, hátha valaki tud valami praktikát/szert, amivel esetleg gyorsabban elkorhad, mintha csak hagynám a földben és az időre bíznám.

Szóval szívesen fogadok bármilyen praktikát, ötletet?! :)

2015. ápr. 14. 18:52
 1/7 anonim ***** válasza:
81%
behasogatod baltával, akkor gyorsabban szétesik
2015. ápr. 14. 18:57
 2/7 Koplárovics Béci ***** válasza:
81%
Gázolaj+gyufa...
2015. ápr. 14. 18:57
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Én kb. 25 éve fűrészeltem keresztbe le egy égigérő mandulafa törzsét. A tönk még ma is ott van a talaj felett, egy kicsit már kikezdte az idő. Egy természetes úton elhalt öreg kajszibarack fa tuskója is ott maradt kb. 8 éve. Egy rossz helyre nőtt diófának a tuskóját és is kitartó égetéssel próbáltam eltüntetni. Nagyon hosszadalmas volt, napokig tartott és még hajszárítós levegő fúvatást is bevetettem. Teljes sikert ugyan nem értem el, de pár év alatt a maradék teljesen szétkorhadt. Való igaz, hogy sajnos a mechanikus beavatkozás a leginkább célravezető, bár egy igazán nagy fánál az is eltarthat 1-2 napig.
2015. ápr. 14. 19:29
 4/7 A kérdező kommentje:

Úgy látom akkor marad a kézi erő, még mindig az a leggyorsabb.

Köszönöm a válaszokat!

2015. ápr. 14. 20:27
 5/7 anonim ***** válasza:
75%
be kell oltani gombával.
2015. ápr. 14. 21:19
 6/7 anonim ***** válasza:

Igen, ez járható út, ismerősöm kivágott dió tuskóján termelt laskagombát.

De ha csak simán kikorhasztani kell, akkor szedni kell fán növő gombát pl. erdőben, rárakni a tuskóra, rátenni egy nejlont meg földet vagy csak téglát, ami lenyomja, és várni.

Puhafa 3-4 év alatt fog elkorhadni, keményfa dupla idő alatt.

Én a telken a fákat úgy szoktam kivágni, hogy pár cm-rel a talajszint alatt, földet húzok rájuk, aztán majd eltűnnek, mikor akarnak. Így lefedve gyorsabban korhadnak.

2015. ápr. 14. 22:31
 7/7 anonim ***** válasza:

A fákat (cellulózt, lignint, stb..) nagyobb részt gombák bontják le, ez egy lassú folyamat, nálunk pl 10 év mire szét lehet tördelni a tuskót, mert annyira jut. Gyors cellulóz bontásra egész iparág próbál megoldást találni, bioüzemanyagot akarnak csinálni belőle, mint a keményítőből. Kénsavval szokták előkezelni viszonylag magas hőmérsékleten, aztán engedik rá a mikrobákat. Eddig nem sok siker van ezen a téren, nem valami jó a hatásfoka a dolognak.

Szerintem is jó ötlet valami hasznos célra fordítani, pl beoltani laska gombával. Így szüretelhetsz is róla, meg pár év után megeszi a gomba. Ki is szokták égetni, ahogy más is írja. Az is egy működő megoldás, de kevésbé környezetbarát.

2015. ápr. 16. 15:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!