Kezdőoldal » Otthon » Kert » Jól nevelem az orchideámat?

Jól nevelem az orchideámat?

Figyelt kérdés

Talán 1 éve kaptam egy orchideát, szépen virágzott akkor, ám nem tudtam hogy kell vele bánni ezért nem sokkal később el is száradt. Azóta olvasgattam és sikerült is helyre tennem, hamarosan virágzik, ahogy nézem lesz rajta kb. 3-4 virág is.

Naponta megspriccelem vízzel mindenhol, eddig működött. Az ablakpárkányban van (belül), igaz nincs messze tőle a radiátor de eddig nem jelentett gondot.

Most felül teljesen épnek tűnik, de a tartójából kibújó (lég)gyökerek kicsit barnásodnak, szinte már barnák. Átültetni ilyenkor télen nem hiszem, hogy kéne. Az lehet a baj, hogy sűrű lett a keverék amibe ültettem, szelősebben kellett volna? Eddig jó volt...

1. Mit csináljak vele?

2. A virágzás után mit kell vele csinálni?

3. Szeretném majd szaporítani, olyan keiki pasztával, abban tudna valaki segíteni?

A válaszokat előre is köszönöm!

2014. dec. 22. 13:45
 1/3 anonim ***** válasza:
Sokféle orchidea létezik, az igényeik eltérők. Feltehetően lepkeorchideád van (Phalaenopsis). Ha a léggyökerei barnulnak, akkor feltehetően száradnak, tehát több párásítás, léggyökér spriccelés kellene, bár egyébként, ha helyrejött, sőt virágszárat is hozott, akkor alapvetően mintha minden rendben lenne. Elvirágzás után meg kell várni, míg barnára elszáradnak a virágszárak és csak akkor szabad levágni. Mert egyébként a még zöld virágszáron az alsó virágok eredési pontján szoktak megjelenni a rügyecskék, amiből új növénykék alakulhatnak ki. Ezeket az eredési pontokat szokták kezelni a keiki pasztával.
2014. dec. 22. 14:56
 2/3 A kérdező kommentje:

Tehát ha elvirágzott utána:

1. Vagy levágom az elszáradt virágszárat.

2. Vagy még a zöld virágszáron keiki pasztázok.

A keiki pasztát is virágzás után kell ugye? :)

Amúgy honnan tudnék szerezni Magyarországon?

Egyébként köszönöm!

Illetve hallottam hogy kb. fél órára beleteszem vízbe állni akkor létrejönnek a gyökerei, ilyet szabad?

2014. dec. 22. 17:30
 3/3 anonim ***** válasza:
Igen, én is beáztatom őket 1-1 kaspóba, de nem kell télen fél órára, elég 1/4 is. A fél óra csak nyárra vonatkozik. Az enyéimnek is barnák a léggyökerei, ezen ne aggódj. Több éves orchideáim vannak, de csak nyáron spriccelgetem. Télen az a veszély áll fenn, hogy a mindennapi víz spiccelésekor könnyen kaphat tőrothadást, penészesedést. Én télen mikor beáztatom, akkor szoktam egy kicsit spiccelni de csak a gyökereiket. Tegyél alá tálcát, abba vizet, a vízbe 1 alátétet, és az alátétre tedd a virágot, így kap párát amennyi kell neki.
2014. dec. 26. 08:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!