Igaz lehet-e, hogy tesznek (általában) valamennyi cukrot a cefrébe (pálinkafőzés)?
Attól függ, hogy mennyire jó minőségű az alapanyag, amiből főzöd. De ezt már leírták korábban.
A jó pálinkafőző szelektálja az alapanyagot. Amiből valódi pálinkát akar főzni, abba csak megfelelően érett, esetleg kissé túlérett gyümölcsöt tesz, ebbe a főzetbe nem is kerül cukor. Ez nagyjából a teljes alapanyagnak a 10-20%-át teszi ki. Ezt a pálinkát szokták komolyabb alkalmakon megbontani, esküvő, gyerekszületés, szülinap, hasonlók. Amennyiben áruba bocsáttatnak, úgy 5000 Ft alatti literárral nemigen találkozni sehol velük.
A maradék 80%-nak kb. a felét-kétharmadát relatíve kevés cukorral (kb. 20-40%) főzi le, ez a még elmegy kategória. Ez jólesik este a meccs mellé, vagy elvinni horgászni. Ez nagyjából a 3000 Ft körüli kategória per lityó.
A maradék alapanyagot régen a disznók elé lökték, de ma már ilyet nem nagyon csinálnak, leginkább mert kevés már a disznó háztájon. Így ebből főzik le azokat a pálinkákat, amelyeket haveri berúgós születésnapra szoktak vinni, és a következő jelzők valamelyikével, vagy szabadon választott kombinációjával szoktak illetni: rettenetes, borzalmas, borzasztó, kegyetlen, agydurrantó, körömlakk, aceton, technokol, és hasonlók. Ebbe beleönti ugyan a főzőbácsi a cukrot, de utána - ha csak egy módja adódik rá - meg sem szagolja, nemhogy inna belőle. Ezek a főzetek szoktak félliteres ásványvizes palackban gazdát cserélni kábé egy ezresért.
A birsalmának megvan ugyan a cukortartalma, de fel kell tárni a pokolian magas pektintartalom miatt. (A sejtfal konzisztenciáját biztosító anyag)
Ha az egyszerűbb utat (ezzel együtt a gyengébb minőséget) választjuk, akkor rakunk bele cukrot.
Ha az előttem író által is említett "high Quality" minőség elérése a cél, akkor pektinbontó enzimet kell adni a cefréhez, ami nem egy olcsó mulatság.
Nem véletlenül kerülnek annyiba a hozzáadott cukor nélkül készült pálinkák. .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!