Ha elég mély kerti tavat ások alapból megtelik vízzel? Vagy ez az egész mitől függ? Hogyan lesz állandó egy tó?
Figyelt kérdés
2014. ápr. 27. 15:25
1/14 A kérdező kommentje:
fóliát nem akarok bele!
2014. ápr. 27. 15:25
2/14 anonim válasza:
Az adott vidék talajvízviszonyaitól és talajösszetételétől is függ!
3/14 anonim válasza:
Ha leásol a talajvízszint alá, akkor igen. De ez szerintem nem elég ahhoz, hogy rendes tó legyen, mert nincs vízutánpótlás, csak a talajvíz. A rendesebb élőlényeknek nem jó, jó eséllyel valami algás-moszatos pocsolya lesz belőle, szúnyogokkal.
4/14 anonim válasza:
Ha fél méteren van talajvíz még nyáron is, csak akor vágj bele. Bár a kapilláris hatás mindig egy kicsit feljebb nyomja a kút vagy tó vízszintjét egy arasznyival, ha ez a szint 3 méteren kezdődik, akkor megette a fene. Ráadásul el fog mocsarasodni ha nincs vízmozgás, mivel nyilván a földed nem szimpla agyag, hanem humuszos, ami termeli az algát mint atom.
5/14 anonim válasza:
Egyszerű ha nem akarsz bele foliát akkor nem lesz tavad, ennyi.
6/14 A kérdező kommentje:
És mekkora az a minimális méret, ahol már tó lesz a tó?
A talajvíz egyébként alacsonyan van, bár a pincénket nem áztatta el, így nem tudom..
2014. ápr. 27. 20:08
7/14 anonim válasza:
Nem tudom, feltűnt-e bárkinek is, de a tavakat erek, patakok, folyók táplálják. Mocsár lehet belvizes helyen, ahol magas a talajvízszint, de az vagy kiszárad nyáron vagy csak leapad rendesen ha nincs egyéb utánpótlás. Hogy mekkora méret kell? Akkora, hogy a vize ne párologjon el és ne apadjon el és a felesleg is el tudjon távozni. Példa. Zala folyó - Balaton - Sió-csatorna. A Balatont még további több tucat patak táplálja a Zala mellett. Ugyanez igaz a 100 négyzetméteres pocsolyákra is. A napi természetes párolgás nyáron kb fél centiméter.
8/14 A kérdező kommentje:
Értem, sajnos itt a közelben nincs patak, esetleg kútról tudnám táplálni, a fölösleget meg öntözésre használni.
2014. ápr. 27. 21:29
9/14 A kérdező kommentje:
De még kút sincs, annyit meg nem ér az a szaros tó, hogy ennyi pénzt, energiát költsek rá, ezért is nem akarok fóliát, plusz a természetes megoldások híve vagyok. Gondoltam ha saját emberi erőmből pár nap alatt elég nagyot és mélyre ások jó lehet, de akkor ezek szerint nem úgy van ez.
Mondjuk a bányatavakat nem tudom mi táplálja!
2014. ápr. 27. 21:30
10/14 anonim válasza:
A bányatavak piszok mélyek ám! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!