Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit tehetnék a szobanövényemme...

Mit tehetnék a szobanövényemmel? Ez léggyökér esetleg?

Figyelt kérdés

Nyíllevelem van (ha jól sejtem) és elég hosszú már. Olvastam arról, hogy könnyen lehet szaporítani, csak sajnos nem tudom hogyan, mert nem értek a növényekhez, de nagyon szeretnék. :) És semmiképpen sem akarok ártani neki.

A képen látható kis bütykök léggyökerek, vagy ha nem, akkor mik lehetnek?

[link]

2014. ápr. 25. 13:39
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Ilyen nekem is van, már sok sok cseréppel, én szamárfülnek ismerem, és tényleg nagyon könnyen szaporítható.

A képen a bekeretezett rész alatt van egy vastagabb rész, ott elvághatod, beleteszed egy befőttesüvegbe és hamar kigyökerezik. Én akkor szoktam csak földbe elültetni ha már sok gyökere van, addig figyelj hog ymindig legyen rajta víz.

2014. ápr. 25. 14:08
 2/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ! :) Pár perce arra keltem, hogy hatalmas hanghatással minden támaszát felborítván kidőlt, szegényke majdnem öngyilkos lett :D

Nagyon ideje lenne már picikét vágni belőle :)

2014. ápr. 26. 02:59
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Egy egész ágat szoktam levágni, tehát vagy elágazásig, vagy földig. Különben nem olyan szép, ha csonkolt.

A levágott résznek nem csak a hegye gyökereztethető, hanem a maradék rész is 2-3 ízes darabokra vágva. (Vízben tényleg pillanatok alatt kigyökeresedik.)

Nem szabad függőlegesre állítva kötözni, mert ez alapvetően egy ámpolnanövény. Tehát hagyni kell lelógni az ágakat, így nem kopaszodik fel a hajtás, valamint a cserépből új hajtások jönnek elő idővel, bokrosodik.

2014. ápr. 26. 07:02
 4/14 A kérdező kommentje:

Hát biztos nem túl szép ha meg van csonkolva, de nem tudok mást tenni, mert egyre magasabb és alig tudom már kitámogatni.

Ha viszont hagyom elhajlani, akkor szinte biztos hogy kifordulna gyökerestől.

Akkor ott közvetlen a bütykös része alatt vágjam el?

2014. ápr. 27. 09:05
 5/14 anonim ***** válasza:

Ahogy gondolod. Pl. ott is lehet. Nem látni, milyen magas fölötte. De ugyanez lesz a helyzet nemsokára, és mivel itt az új hajtások tövében vékony lesz a szár, itt fog lehajlani, esetleg letörni.

De közvetlenül a talaj fölötti 2-3 levélnél is lehet levágni, ahogy írtam, és utána hagyni lehajlani az újakat.

2014. ápr. 28. 06:39
 6/14 A kérdező kommentje:

Az a baj, teljes képet most nem tudok mutatni róla, de maga a növény (a földtől felfelé) 30 cm biztos van, sőt több is, elég magas már.

Akkor ha mélyebben vágom el, nem fog elpusztulni a növény?

Egyébként köszönöm, hogy ennyit foglalkozol ezzel az ügyemmel, sokat segítesz. :)

2014. ápr. 29. 08:45
 7/14 anonim ***** válasza:

30 cm még nem olyan sok éppen.

Csak hát a felkopaszítás biztos módszere a függőlegesen felkötözés. Ha egy 30 cm-es kopasz szár lefelé lógna, akkor már legalább 1, de inkább több új hajtás nőtt volna a tő környékéről.

Nem fog elpusztulni, ha a föld fölött 1-2 ízzel vágod. A legtöbb szobanövény kibír ennyit, ha egészséges a gyökérzet.

A levágottat egyébként is feldarabolod és kigyökerezteted, tehát lesz belőle több.

2014. ápr. 29. 15:57
 8/14 A kérdező kommentje:

Itt egy egész alakos kép a növényemről:

[link]

Van pár pici új hajtás is.

[link]

Remélhetőleg kibírja, több mint egy hónapja ültettem őt nagyobb cserépbe, mert kinőtte a régit. Ezt a növényt egyébként tavaly mininövényként vettem, és azt mondták, hogy 3 év múlva kell csak átültetni, hát nem úgy lett. :D

És amiket feldaraboltam, azokat a leveleket egy cserépbe ültessem vagy mindet külön-külön?

2014. ápr. 30. 09:27
 9/14 anonim ***** válasza:

Én ezt nem bántanám, de te tudod.

Mintha lenne egy kis hajtás bal oldalon is.

Ha vágod, akkor a felső 3-4 levél legyen egyben, a maradékot meg kétfelé elég szerintem vágni.

Mehetnek egy cserépbe is, így bokrosabb lesz az egész, persze, nagyobb helyet foglal.

2014. máj. 1. 05:35
 10/14 A kérdező kommentje:

Konkrétan mire gondolsz, mit nem bántanál? Ezt nem nagyon értem.

Igen, van valami a bal oldalon is, de szerintem az csak gaz lesz, viszont várok vele még egy kicsit, aztán ha csak élősködő, kiszedem.

És mivel érdemes ezt vágni? Kiskéssel is jó?

2014. máj. 1. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!