Mi történhetett a szobanövényemmel? ->link
Van itt olyan akinek Ficus lyrataja van(lantlevelű fikusz?
van egy 2 méteres kikuszom, eddig semmi probléma nem volt vele, kb 6 hónapja vettem észre, hogy a levelek széein kezd barnulni. Nem tudom mi okozhatja betegség vagy száraz levegő, esetleg túlöntöztem volna. Száraz levegő nem lehet, mert gyakran a szobámban nagyon magas a páratartalom és gyakran permetezem a növényeimt.
Aki ért hozzá kérem segítsen vagy ajánljon egy szakértőt, akitől meg tudom kérdezni.
Köszönöm.
1 link így néz ki a fikusz
többi link a saját képeim
[link] [link] Jpg [link] Jpg [link] Jpg [link] Jpg [link] Jpg
A képeket nem lehet látni, de így leírásból:
Páraigényes növény, alacsony páratartalomnál levelei megbarnulnak (tudom le volt írva hogy pára van, de lehet hogy még így sem elég), ezért gyakran permetezzük, főleg nyáron. Kézmeleg vízzel öntözzük, a hideget, huzatot nem viseli el.
És a levélszél elbarnulása lehet túlöntözés miatt is, vagy ha foltosan történik, akkor az is lehet hogy közvetlen napfényes helyen van, és ahogy rápermetezi a vizet, az megégeti a növény levelét.
Javítson a képfeltöltésen, hogy látható legyen hogy néz ki a növény.
Mostmár meg lehet nyitni. Nem értem éveken keresztül gyönyörű szépen fejlődött és nőtt meg 2 méteresre a szobámban. az utóbbi fél évben viszont elkezdtek barnulni a levelei. Ahogy most is mindig rendszeresen permeteztem vízzel. Valószínűleg az lehetett a gond, hogy a nagy melegben permeteztem?! vagy túlöntöztem.
Köszönöm a válaszát.
Köszönöm szépen! Van néhány egészséges levél, de a többsége fertőzött, akkor elég lesz azokat visszametszenem? Hogyan tudom visszametszeni, le kell vágni a levelét a szárával együtt?
Tud ajánlani gombaölő szert?
Azt halottam, hogy havonta egyszer a sörrel való permetezés fényessé teszik a növények leveleit és távolt tartja a kértevőket és az egyéb gombás, fertőző betegségeket. Ez menyire igaz?
Mindenképpen elkülönítem.
megint az utolsó voltam :) hát sokféle gombaölő szer van, nekem hálistennek még nem kellett használnom, de ha bemész egy gazdaboltba, ott ajánlanak neked valami jót. a visszametszést pedig így:
megnézed, hol jön ki a törzsén a legalsó levél. fogsz egy metszőollót, vagy ha már vastag, akkor fűrészt. elvágod a törzset, a legalsó levél alatt, és a levágott részt szépen kidobod. nem tudom, hol jön a legalsó, lehet, hogy csak egy 20 centis "farönk" lesz belőle, viszont ha magasabban van az utolsó, az még jobb, így nem lesz annyira kicsi a növényed. a levágott "farönk" hamar, kb 1 hónap alatt elkezd hajtani, ha szerencséd van, több helyen is, így egy szép, bokros növényed lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!