Mit tehetek a mezsgyét akácfával beültető szomszéddal?
Szerintem ne bosszantsd magad ezzel a kerítéssel se meg a szomszéddal se,s*ard le mindkettőt.
2009. dec. 15. 10:14
2/12 A kérdező kommentje:
A szomszéd nem is érdekel, de nincs pénzem másik kerítésre. Különösen nem más érdektelensége és primitívsége miatt.
Jobb lett volna akkor szólni, amikor még benne voltatok az egy évben. Szerintem mondd el neki normálisan, amit itt leírtál.
2009. dec. 15. 10:21
4/12 A kérdező kommentje:
Hát, mikor szóltam neki, úgy tett, hogy: "ilyen a sövény:nő."(merthogy a kerítés tövénél van az akác, tőle 20 cm-re meg turkesztáni szil), és ami átjön, nyugodtan vágjam le (aha, akácot:(...)sőt, azt is javasolta, hogy én az én telkemre ne ültessek thujákat, mert az ő akáca úgyis el fogja nyomni. Én minden szomszédommal jóban voltam eddig, és igyekeztem alkalmazkodni. Másnak ez miért nem természetes?:(
Az a törvény megszűnt, hogy mekkora távolságra lehet valamit ültetni a határtól, de az anyagi következményeket továbbra is viselnie kell a szomszédnak. Akár ha tönkremegy a kerítésed, akár ha nem nő a tujád. PTK 99. §-tól kezdődően.
Tehát jogilag kötelezheted, de oda a jószomszédság.
2009. dec. 20. 22:04
6/12 A kérdező kommentje:
22.04. köszi a választ, sajnos, én is a törvény megszűnése miatt vagyok gondban. És, ha tönkremegy a kerítés, pereskednem kell és bizonyítanom, hogy az nem olyan állapotban volt?
A törvény megszűnése sokat nem zavar, mert ezt sem tartotta volna be a szomszéd, fel kellett volna jelentened, az a törvény pedig hatályban van, hogy fizetnie kell a kárt. Tehát mindegy, hogy miért vesztek össze. :)
Csinálj egy csomó fényképet a kerítésről és a növényzetéről, lehetőleg amikor a szomszéd is kint lébecol a kertben, és ha odamegy érdeklődni (ő vagy hozzátartozója), akkor magyarázd el neki, hogy ez alapján fogod majd kifizettetni vele az új kerítésedet.
Ha egyszer majd tényleg tönkremegy a kerítés, és bíróságra kell vinni az ügyet, a bíróság törvényszéki szakértőt rendel ki az ügyben. A most (és később) csinált fotók segítik majd a szakvéleményadásban.
2009. dec. 26. 07:17
Azért egyébként most is beperelhetnéd, hogy a kerítés közvetlen közeléből eltávolítsa a fáit. Több §-t is rá lehetne húzni az ügyre.
De hát a meggyőzés lenne ugye a fő cél.
2009. dec. 26. 07:26
9/12 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a segítséget!Még mindig magamból indulok ki, így bízom benne, h tavasszal észreveszi, h gáz van, és szólhatok neki eredményesebben. Egy oszlopom már bedőlt:(ja, és ráadásul azért (is), mert ő jóval fölém töltötte a telkét. A betonoszlopok tehát arról föld alatt vannak, erről nem annyira.A víz onnan átfolyt a kertem sarkába (és ez nem piszkálódás, mert nagy esőzésnél lábszárközépig ért a víz). Ezért nekem is fel kellett töltetni a telkem, hogy ne legyek "gödörben", 50 ezer forintért. Szóval, kissé bogaras a szomszéd...vagy csak antiszociális:(
10/12 anonim válasza:
Valóban hatályon kívül helyezték azt a jogszabályt ami szabályozza országos szinten, de településenként a helyi önkormányzatok eltérően rendelkezhetnek önkormányzati rendeletekben az ültetési távolságokról. /gondolom a jegyző ezt mondta volna ha nekik van olyan./ ha minden kötél szakad, menj el egy bírósági fogadónapra, polgári pert tudsz kezdeményezni, ott elmondják, hogy milyen lehetőséged van és mennyibe kerül!:)
2009. dec. 27. 08:14
Kapcsolódó kérdések: