300 fa köré szeretnék csepektető rendszert kiépíteni. Mekkora kutat kell fúratnom?
Hogy mennyit kell öntözni az függ a talajtól,az ország melyik részén laksz .Gondolom pl.Zalában ahol elég agyagos kötött talaj van,kevésbé kell ilyet alkalmazni .Csak az első pár évben amig a gyökerek nem fejlődnek ki nagyobbra .
De máshol sem tartanám én ezt csöpögtető rendszerrel megoldani.Az ilyet olyan növényeknél alkalmazzák ,ahol a gyökérzet aránylag talaj felszín közelében van ,és igényli is a nagy nedvességet .
Bocs 12 es,de egyenletes nyomás mellett van egyenletes kicsöpögés is .A 2m magasra tett tartály olyan nagy nyomást nem biztosit,ahogy a tartályból csökken a víz úgy a kicsöpögés is mindig kisebb lesz .A víz tartályból való kifogyásával arányosa csökken a kicsöpögő víz mennyisége .
Ezt lehetne korrigálni a csövön lévő lyuk nagyságának növelésével .
Na ez ami csak elméletben megy .
Én magam is öntöztem nagy szárazságban termő gyümölcsfákat.Kb 60 db ot,fél colos tömlővel.A szívattyú csak 3 bárt tudott.A legtávolabbi fa 140 m re volt.A terület lejtős,még szabad eséssel is folyt a víz a csőben
Ennek ellenére egy napot vett igénybe egyszeri megöntözés .Így sem volt az nagy vízhozam ,hogy elfolyt volna a fa alól . Egy fának körbe van gyökérzete. A csöpögtető csőnek is körbe kellene venni a fát .
Fákat ültetésnél szokták jó beöntözni .Utána nem szükséges,mert megszokja,és ezt igényli is .Kivétel mikor nagy szárazság van ,és a termést is menteni kell .
Ültetéskor a talaj nedvessége is sokat számít,mennyi víz kell neki .Egy vödörrel mindenképp számolni lehet .
Régen az út széle tele volt diófákkal hosszasan .
Ki öntözte azokat? Talán még ültetéskor sem .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!