Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan kezdjek el szőlőt...

Diesel221 kérdése:

Hogyan kezdjek el szőlőt termeszteni? (több lent)

Figyelt kérdés
Van egy nagyobb portánk ott szeretném elkezdeni,kb mennyibe kerülni?

2013. nov. 29. 09:55
 1/10 anonim ***** válasza:
78%

Sajna a bortermelés nem különösen éri meg, inkább hobbinak jó vagy nagyüzemű termelésnél, mert 1 liter bor önköltsége (palack, dugó stb is beleszámolva) kb 400-450 Ft. Amikor Olaszországból hoznak 200-300 Ft-ért úgynevezett "bort" amire a vevők rá is csapnak, akkor elgondolkodik az ember a borászat értelmén.

Kordonos művelésnél méterenként 1 tövet számolj, a sortávolság meg kb 1.8- 2.3 m a kézi vagy gépi műveléstől függően. 1 tő minőségi szaporítóanyag kb 250-300 Ft, trágya, oszlopok, huzalok, feszítők stb. 100 méternyi szőlő telepítésének anyagköltsége kb 70-100e ft. A munkadíj is kb. ugyanennyi.

2013. nov. 29. 10:04
 2/10 anonim ***** válasza:
Igen, az első válaszoló képben van.
2013. nov. 29. 12:21
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm az értelmes válaszokat!!
2013. nov. 29. 13:49
 4/10 anonim ***** válasza:
Ha esetleg még nem vették el a kedved akkor próbáld meg. Én is telepítettem és tényleg nem olcsó de nem kell mindjárt 100 ezreket ölni bele. Nekem se lett mindjárt profi drótom , oszlopom. Raktam ami volt majd évek alatt cserélgettem apródonként. Persze ez csak kertben járható ha nagy darabot csinálsz mindenből jót kell venni.
2013. nov. 29. 16:41
 5/10 anonim ***** válasza:

Szia.

Nekem csak kiskertem van,de ügyesen elfér benne 15db,öt méter hosszú kordonos szőlő,vegyesen,fehér ,vörös,és csemege szőlő.Vörös bor lett az idén ,60 liter,fehér 18 liter,és mellette,vagy 20-25kg csemege amit megettünk.

Javaslom bátran fogjál hozzá!!!

nekem csak hobbi,és valóban sokban volt egy kicsit de mindennek ára van!!!

ui.Ha valaki horgászik az évi menyi kiadás?Vagy más hobbi??

2013. nov. 29. 20:10
 6/10 anonim ***** válasza:
Ja meg attol is függ ,milyen szőlőt akarsz termeszteni.
2013. nov. 29. 20:12
 7/10 anonim ***** válasza:
0%
Áss egy lyukat és tegyél bele szőlő vesszőt.
2013. nov. 30. 20:07
 8/10 anonim ***** válasza:

Én úgy értelmeztem, hogy nem kis területen szeretné a kérdező termeszteni, hanem nagyobb területen pl. 1 hektáron. Ha magának csinálja (család, ismerősök) akkor nagyon szép hobbi ha bornak készül, ha pálinkának vagy a csemege a célirány (kimondottan csemegeszőlőből csak a Néró fajta ami alkalmas borászkodásra is) akkor is jó időtöltés és a szép fürtöknek mindenki örül.

Ha mindössze 500-1000 nm-ről van szó, az még kevés ahhoz hogy eltartson, de bort soha nem kell venned és a haveroknak sem. Amit magadnak csinálsz, az legalább tuti bor és nem műtrágya még akkor is ha esetleg nem lesz tökéletes az ízvilága vagy ikertelen a házasítás.

Viszont telepítésnél figyelned kell a sorok fekvésére, a szőlőfajták elkülönítésére a permetezés ütemezése miatt, tápanyag-utánpótlásra, a művelési mód előnyeire és hátrányaira. Nem szabad siettetni, mert hiába lesz 3 év múlva szőlőd tőkénként egy vödörrel, a fejlődése gyenge lesz és alig fog növekedni a hozam évente. Egy 5 évig gondosan növesztett, visszafogott lugas simán lekörözi hozamban, erőben, mert akár fél mázsa is lehet rajta évente, igaz csak 5-6 év múlva.

1-es voltam.

2013. nov. 30. 23:03
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek!!
2013. dec. 1. 08:39
 10/10 anonim ***** válasza:

Itthonra tavaly telepítettem szőlőt térelválasztónak. 2 emeletes lugas lesz belőle, aminek a kialakítása viszonylag egyszerű és látványos, viszont akár 2,5 méteres zöld falat lehet vele képezni pl. a kert végében.

[link]

Már azon gondolkodom, hogy a másik szomszéd felé eső tujákat kiszedem és gyorsabban növő, hasznosabb csemegeszőlőt telepítek a helyére, mivel a tuja néha 10 év múlva szárad ki és foghíjasan elég csúnyán mutat. A szőlő pótlása, leváltása ettől sokkal rugalmasabban megoldható.

Sajnos a kényesebb fajták miatt májustól 2 hetente kell permetezni, főleg gombaölő cuccokkal.

2013. dec. 1. 09:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!