Lopásnak számít, ha szedek erről a fáról cseresznyét?
Az utca végén van egy elhagyatott nyaralóház, aminek a szélén áll egy nagy cseresznyefa. A cseresznyefa másik oldalán egy szintén elhagyatott terület van, ahol régen elkezdtek felhúzni egy házat, de nem fejezték be. Be lehet menni oda.
Szerintetek szedhetek erről a fáról gyümölcsöt? Vagy bunkóság lenne? Nem kilószámra gondoltam, hanem kimennék néha, és szednék egy tállal. Sajnos nálunk idén kevés cseresznye lesz, és az sem érik még, szinte az összes zöld.
17L

Ezt én már körbejártam, és jogtudósbarátoktól megérdeklődtem. Ha az a terület valakié, ahol a fa áll, akkor lopás, ha a tulaj nem engedi meg.
Ha a fa az utcán, valaki háza előtt van, akkor nem lopás, még akkor sem, ha a fát az ültette, akinek a háza előtt van. Közterületen nem a ház tulajdonosáé a fa, hanem önkormányzati tulajdon. Ha kivágja, Megfelelő mennyiségű új fát kell helyette ültetnie. A termés mégsem az övé hivatalosan. Hogy mi az etikus, azt mindenki maga dönti el. Attól függ, hogy milyen erős a telek tulajdonosa.
Jog szerint nem lopás, de próbáld meg leszedni, ha otthon a ház tulajdonosa.

Tehát két telek határán áll a fa. Ez esetben vagy az egyik, vagy a másik telek tulajdonosáé (akkor is, ha azok nincsenek ott és a telek szerinted "elhagyatott"). Tehát igen, lopás.
Más kérdés, hogy vsz a világon senki nem fog szólni érte..

Ha jól értem akkor be mész egy területre . Azaz ha csak bementél, eleve birtokháborítást követsz el. Ha még szedsz is a gyümölcsből akkor már a birtokháborítás mellé lopás is hozzátársul.
Én őszintén megmondom nem értem az ilyen embereket. Ha valami nem a tiedé, ahhoz az ég világon semmi közöd. Ha pedig még rá szolnak az áll neki feljebb.
Én is ki ültettem 4 megy fát és én permetezem, stb. és nem értem az embereket ha meglátja egyből oda megy enni, meg szedni és visz haza. Amikor kimegyek még ő áll neki feljebb . Én se állok neki más fájáról leszedegetni a gyümölcsöt. Még 3 napja nekilát valaki szedni 3 zacskóval és még ő csodálkozott mikor képen vágtam amikor neki ált feljebb. Ez a legundorítóbb dolog a világon . Ami nem az enyém vagy hozzám tartozik ahhoz semmi közöm.
Most te mit szólnál ha oda mennék hozzátok és leszedném az összes termést? Vagy bemegyek a házatokba és elviszem a gépedet vagy a televíziótokat. Ez is pont ugyan olyan mintha leszednéd a gyümölcsöt csak én értékesebb dolgot viszek el.

Szedj nyugodtan, ha elhagyatott az a terület! Még mindig jobb, mintha csak lehullik és elrohad!
Az előttem szóló idegbeteg válaszolóval meg ne foglalkozz, vannak ilyenek!
:)
Én is ültettem cseresznyét meg meggyet az utcára, és egyáltalán nem zavar ha az arra járók falatoznak belőle, vagy szednek egy-két marékkal. Létrát nem hoznak, a nagy része úgyis rám vár, hogy leszedjem!
:(

# 6/6 Időpont ma 22:36
Éppenséggel nem jól tudod. Mivel ha nincsen elkerítve attól még a terület hozzád tartozhat és nem az önkormányzaté.
Például ha sarki házad van 5m-el kell hagyni a telek határától és csak oda építheted a kerítést. Papíron is a te területed és az önkormányzat nem csinálhat ott semmit se. Még közmű hálózatot se építhet ki ott.
Vagy például vehetjük a járdákat is. Az sem az önkormányzaté amit magad elé építesz járdát, hanem a tiedé és az engedélyed nélkül nem is nyúlhatnak hozzá( mármint nem törhetik fel ha valami vezeték eltörik és a kicseréléshez fel kéne törni a járdát mivel nem férnek oda az illesztéshez. Amíg te meg nem engeded nekik addig nem is állnak neki feltörni. ) Az más kérdés, hogy természetesen megengedem nekik ha megcsinálják a járdát).
Szóval ha te az utcára ültetsz és a terület még hozzád tartozik az nem a közterületé,hanem a tied. Ahogyan a fát se vághatja ki (csak a lombját vághatja meg ha veszélyezteti a villanyvezetéket).

Bízom benne, hogy nem szólnak meg miatta. Holnap elmegyek, és szedek egy zacskóval. Tényleg nem lakik ott senki, régen egy bácsié volt a telek, az unokáival jóban is voltam, de már évek óta nem járnak ki ide. A másik telken szintén nem járt egy lélek sem hosszú évek óta.
Igazából nem is a jogi része érdekel, hanem hogy mennyire lenne parasztság szedni onnan cseresznyét. Azt mi sem szeretjük, amikor a fánk kihajló ágairól szedik le a gyümölcsöt, de mi állandóan itt lakunk, míg ott tényleg nem érdekel senkit az a gyümölcs, észre sem vennék, hogy valaki evett róla.

Szerintem is nyugodtan szedjél egy zacskóval, nem lesz attól senkinek kevesebb.
A járda dologgal pedig vitatkozok.
A telek határa a földhivatalban lévő rajz szerint húzódik. A járda nem a telek tulajdonosának a tulajdona de vannak vele kapcsolatos kötelezettségei. Úgy mint a takarítás, hókotrás és egyéb. A járda és az úttest közötti földes rész, ahová ültetni szokták a fákat, nem a telektulajdonos tulajdona. Ezért például ha a házadra szigetelést szeretnél tetetni, jelenleg 12 centiméterig megteheted, de attól nagyobb részt nem foglalhatsz el. A cseresznyefa sem a tied ezáltal. de ha te gondozod, erkölcsileg te is szedheted le a termést, Ha azonban egy arra járó leszed belőle, nem tilthatod meg neki, max. beígérsz neki egy pofán verést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!