Gyökös Zsuzsa kérdése:
Hogyan lehet táptalajt készíteni?
Figyelt kérdés
Én egy mezőgazdasági szakközép iskolában dolgozok és dísznövénykertészeket tanítok akiknek van mikroszaporítás gyakorlatun. Rendelkezésünkre áll egy több milliós labor de nem igazán tudom mit mire kell használni. Van autoklávunk, van incubátor, van szárítószekrény. Én csak az autoklávot használom, de eredménytelen a munka mert a táptalaj mindig bepenészedik. Mi lehet a probléma, hogyan lehetne eredményesen táptalajt készíteni. Üdv: Zsuzsi2012. okt. 2. 11:44
1/5 anonim válasza:
Nem a táptalaj összetételével van gond, hanem valamit elrontotok. Nem fertőtlenítitek jól az eszközöket a glovebox-ban.
2/5 A kérdező kommentje:
Én abban tisztában vagyok, hogy nem a táptalaj összetételével van gond csak azt nem tudom, hogy az autoklávon kívül milyen gépet kell használnom, hogy eredményes legyen a táptalaj készítés. A növényeket hogyan kell fertőtleníteni?Az eszközöket alkohollal fertőtlenítjük a üvegeket az autoklávban. Mint írtam van inkubátorunk és szárító szekrény csak azt nem tudom, h azokat kell e használni???
2012. okt. 3. 11:58
3/5 anonim válasza:
hogy lehet hogy te ezt tanulod és nem értesz hozzá??
minden növénynek(magnak,növényi résznek) különböző a fertőtlenítési módja, ez egyértelmű hogy nem ugyan úgy kell egy pár milis magot fertőtleníteni mint egy dió méretűt. egyébként a táptalaj agar-agar nevű zselatinból készül ami tökéletes körülményt nyújt mindenféle gombának, akárminek. otthoni körülmények között berakják sütőbe, kuktába fertőtleníteni majd steril gloveboxba majd "belehelyezik" a steril növényt.
16/f
4/5 anonim válasza:
a probléma valószínűleg az hogy vagy kevés időt van a táptalajos üveg az autoklávban, vagy a növényeket nem fertőtlenítitek jól. amúgy a növény fertőtlenítéshez fehérítőt klórmészt és ehhez hasonló anyagokat szoktak használni.
16/f
5/5 anonim válasza:
Vagy ereszt a glovebox, nem zár rendesen, amiben ügyködtök. Vagy ha légáramlásos pulton (laminar flow hood) ügyködtök, ki kéne cserélni a szűrőt.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!