Hogyan kell szövettenyészethez táptalajt késziteni?
Növényi szövetre gondolok. Olvastam még egy auxin kivonási módszert fűzfa hajtásokból. Ez mennyire működik?
Nem netes összefoglalót kérek, hanem saját tapasztalatot.
Már több éve, hogy főztem utoljára táptalajt, nem tudom tudok e érdemben segíteni. De érdekelne, hogy otthon akarsz e főzni táptalajt vagy valamilyen olyan cégnél, ahol "hivatalból" készítenéd..
A táptalaj függ attól, hogy milyen növényt akarsz rajta tenyészteni, illetve mi célból. Aztán kell egy pár kellék.
A sterilitás fontos; például kell steril fülke, 96%-os etanol, amit már nem kapsz meg a gyógyszertárakban, fémeszközök (csipeszek, lándzsatű, szike...stb.), üvegeszközök, vízdesztilláló, pH mérő, kukta, szárítószekrény, üvegszűrő, membránszűrő, rázógép... Na meg maga a táptalaj alapanyagai,amik nem is olcsók, plusz nem kapod meg a sarki közértben... Szóval érdekel először is, hogy miért is akarsz táptalajt főzni és milyen növénynek.
:)
Ez tetszik. De innentől inkább privátban "beszélgessünk".
:)
Ez tetszik, vállalkozó szellem vagy. Tudod, egy organizmus (így például a banán is) minden sejtje, amely sejtmaggal rendelkezik tartalmazza a teljes génkészletet (persze a mitokondriumok és növény esetében a kloroplasztiszok is tartalmaznak géneket), amelyből létre lehet hozni elviekben a teljes növényt. De a gyakorlatban ez nem olyan egyszerű. Ha te banán termésének héjából akarsz növényt reprodukálni, az legalább olyan bravúr, mint a Dolly bárány életre keltése, amelyet egy tőgysejtből hoztak létre. Nem tudom, hogy ezt otthoni körülmények közt meg tudsz e tenni, ez egy laborban sem lenne egyszerű. Szerintem. Azt hittem olyan növényi részekhez tudsz hozzájutni, amely még növekedési potenciállal rendelkezik. Nem akarom a kedved szegni és, ha akarsz kísérletezni, próbálok támpontokat adni, de ezt inkább privátban "beszéljük meg".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!