Ti hogy tartjatok az orhideatokat?
Olyan 2 honapja, hogy kaptam egy orhideat paromtol (lepke orhideat), akkor azt hiszem 4 virag volt kinyilva, meg volt rajta egy csomo bimbo. A nagyok, azok kinyiltak, a kicsik lepotyogtak. Most 9 virag van rajta. A haloszobaban tartom a komodom tetejen, mondhatni szurt fenyt kap, de jo vilagos a szoba. Ala tettem egy edenyt, amibe nem er bele, es mindig toltogetek bele vizet. Nagyon pici vizet szoktam ra locsolni hetente 2x, mert tenyleg nagyon keves vizet adok neki. Anyosom mondta, hogy bele kell allitani neha vizbe fel napra. Neki mar 2-3 eve van orhideaja. 2 napja beletettem vizbe, ahogy mondta. Ugy tunik a levelei megerosodtek, jobb a tartasuk. Olyan 23-24 fokon tartom most. Jo ez a homerseklet neki a hosszu viragzashoz? Meddig viragzik?
Miutan elnyilt, tenyleg le kell vagnom a szarakat? (anyosom mondta, hogy le kell) Vettem orhidea tapot, belekevertem vizbe, azzal szoktam locsolni. Nem baj, hogy mindig kap tapot?
Nekünk évek óta van. Mindig sokat virágzik. Hetente egyszer kiviszed a mosdóba, állott vízzel eláztatod (legjobb ha csurgatod), megvárod mig kicsurog, azután tedd a helyére. Alá ne önts vizet mert utálja, kriohad egy idő után. A heti egy áztatás elég, többet nem igényel. A léggyökerein keresztül a szoba levegőjéből is fel tud venni nedvességet! A legjobb, ha átlátszó cserépben van, mivel ez a növény a gyökerein keresztül is fotoszintetizál. Szóval teljesen másként működik mint a szobanövények legtöbbje. Természetes élőhelye fák törzse, ahol talaj sincs.
Évente mikor épp elvirágzott már, megéri átültetni, de csak speciális orchidea talajba, ami nagyrészt zúzott fából áll. A virágok szárait csak akkor vágd le, ha teljesen leszáradtak, mivel néha mégegyszer virít ugyanarról a szárról.
Oke, akkor az aztatast majd a tussal csinalom, de hany percig aztassam? Hulyen hangzik, de pontosan leirnad, hogyan csinalod?
Meg akkor a szarakat is akkor vagom le, ha mar elfonnyadnak, elszaradnak:D
Majd minden szombaton megcsinalom, akkor szoktam a "tobbieket is locsolni"
Az atultetesrol azt hallottam, hogy 2-3 evente eleg. Te minden evben atulteted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!