Miért ültethető a sárgarépa? Krumplit mikor ültetitek el?
Mindkettő tasakján március szerepel az ültetési időnél.
Olvastam a témában és hallgattam videókat. Az egyik videóban azt mondták, hogy a sárgarépa nem bírja a fagyot, amikor még nagyon kicsi. Akkor miért ültethető? Ilyenkor nincs nagy esélye, hogy ami kikel, az elfagy. Még biztos lesz később is hajnali fagy. Lehet védekezni ellene, hogy ha mégis lenne fagy és kikel, akkor ne menjen kárba?

"Miért ültethető a sárgarépa?"
A sárgarépát nem palántaként ültetjük. Hanem magról vetjük. A mag kb. 2 hét alatt kel ki. Addigra jó idő lesz rá.

Ilyenkor nem nagyon kel ki még 3 hét alatt se, az aránylag hideg földben. (Bezzeg májusban, 8-10 nap elég.)
A talaj a nappal beszedett hőt sugározza ki éjszaka. Így a közvetlen közelében, pár cm magasságig, melegebb van, mint mondjuk 25 cm magasságban. A frissen kikelt sárgarépa ezért nem fagy el, amikor csak pár fokos a fagy. De ha a hivatalos módon (azaz 2 m magasságban) -5-öt mérnek, akkor a sárgarépának is annyi. Nálam már fagyott el párszor mindenestől az egész. Most már ezért inkább csak március végén ültetem. (25 évig eladásra termeltem, fontos volt a koraiság is, most már fontosabb a termésbiztonság.)
A krumplit már korábban, március 15-20. közt jó ültetni, ha az idő engedi. Mivel a krumplinak semmi baja nem lesz tőle, ha a fagy elviszi a föld feletti részét. Két nap múlva újra kihajt, és két héttel az elfagyás után már kétszer akkora, mint amit csak április elején ültettek.
Sajnálatos, hogy egyeseknek a szóhasználat a legnagyobb problémájuk. Mindenki értette, hogy mire gondoltam, mit akartam megkérdezni.
A normális válaszokat köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!