Kezdőoldal » Otthon » Kert » Honnan tudom, hogy kiszedhető...

Honnan tudom, hogy kiszedhető a sárgarépa?

Figyelt kérdés
Vörös óriás típusú magot vettem, március végén vetettem. Szerencsére látható a föld felszínén kiálló részből, hogy tényleg nagyok már. Tudom, hogy hosszú tenyészidejű, de mikor szedjem ki? Esők miatt nem megy tönkre a földben?

2024. júl. 29. 06:14
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Én folyamatosan szedem már őket amikor szükségem van rá. Majd a fagyok előtt meg fölszedem az összeset. Miért menne tönkre az esőtől?
2024. júl. 29. 07:18
 2/4 A kérdező kommentje:

Kezdő kertészkedő vagyok, tudok feltenni furcsa kérdéseket. :) Arra gondoltam, hogy nem reped-e meg és ott nem kezd-e rohadni.

Köszönöm, főzések előtt apránként szedegetek belőle.

2024. júl. 29. 20:18
 3/4 anonim ***** válasza:

A megrepedés nincs kizárva.

Ennek a kiindulási pontja gyakran egy drótféreg vagy meztelen csiga által rágott kisebb v. nagyobb lyuk. Aztán ha száraz idő után hirtelen megázik, és megduzzad, akkor a sérüléstől kiindulva végigreped.

Folyamatosan szedheted, ahogy felhasználod.

Viszont nyáron szedve nem tárolható, csak hűtőben. Téli tárolásra majd október közepe után szedd ki, ami még maradt. Minél tovább van földben, annál tovább áll el jó minőségben.

A Vörös óriás amúgy nem túl jó minőségű. Nagyra nő, jól tárolható, ez az előnye. Viszont a Nantes-i típusú fajták lényegesen jobb ízűek, jobb állagúak, meg korábban tudsz belőle használni. Ezek valamivel hamarabb kezdenek télen fonnyadni, nyáron meg érzékenyebbek az aszályra, utána könnyebben repednek.

2024. júl. 30. 06:43
 4/4 anonim ***** válasza:

Már lehet szedni és november végéig maradhat földben nem lesz baja kivétel ha nagyobb fagy jön.

Eső miatt nem megy tönkre.

2024. júl. 30. 10:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!